Sander: Nano-forskere tænker for snævert

NANO: Videnskabsminister Helge Sander mener, at de nano-forskere, der taler om mere dansk forskning i nano-sikkerhed tænker for snævert. Sundheds- og forskningsordførere vil have mere viden, og EL har stillet spørgsmål til miljøministeren.
Uffe LaursenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Nu har jeg læst din artikel og de forskere, der har udtalt sig, siger sådan set ikke noget forkert, men de tænker alt for snævert.

Helge Sander
Videnskabsminister

Altinget skrev tirsdag, at flere nano-forskere mener, at Danmark har behov for en forskningsstrategi eller et forskningsprogram inden for forskning i risiko-vurdering og sikkerhed på det nanoteknologiske område.

Årsagen er, at der i disse år kommer flere og flere nanoteknologiske produkter på markedet, som vi ikke kender de sikkerhedsmæssige konsekvenser af. Samtidig viser nye danske forskningsresultater, at partikler i nano-størrelse kan nedsætte regnormes fertilitet og ændre rotters DNA.

"Jeg synes, det er et godt forslag, som forskerne kommer med. I det hele taget, synes jeg, at der er nogle ting, der er problematiske omkring nano-teknologi og trænger til at blive belyst. Vi har brug for en grundlæggende politisk debat om, hvordan vi skal forholde os til det her område, og vi har brug for viden, så vi kan træffe beslutninger på et mere oplyst grundlag," siger Jonas Dahl, sundhedsordfører og tidligere forskningsordfører, SF.

Jonas Dahl mener, at en af grundene til, at nano-området er et lidt politisk jomfrueligt område er, at det falder mellem en sundhedsstol og en forskningsstol.

Arbejd bedre sammen 
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har aldrig stiftet bekendtskab med nano-problematikken via Sundhedsudvalget. Det har hun til gengæld i miljøudvalget, hvor hun også sidder.

"Jeg har godt læst nogle artikler om problemet med små partikler, som kunne nå ud i det alleryderste af lungerne. Men så vidt jeg er orienteret, så har man senere fundet ud af, at det alligevel ikke er tilfældet," siger Liselott Blixt.

Hun mener dog, at vi skal undgå, at potentielt farlige produkter lander hos forbrugerne, og at de forskellige ministerier helt klart må arbejde bedre sammen for at undgå det.

Skal tages alvorligt 
Også Kirsten Brosbøl, forskningsordfører for Socialdemokraterne, synes, at politikerne bliver nødt til at kigge nærmere på området.

"Det lyder som noget, vi er nødt til at se på, og som vi er nødt til at tage alvorligt. Jeg har i hvert fald personligt brug for at vide mere om det, og derfor vil jeg tage det med til et møde i Globaliseringsforligskredsen i morgen, hvor jeg vil spørge ministeren om det," siger hun.

Vil spørge miljøministeren 
Hos Enhedslisten er det miljøordfører Per Clausen, der har taget teten på nano-området. Han har på baggrund af Altingets artikler allerede afskibet fire spørgsmål af sted til miljøministeren. Per Clausen har tidligere foreslået, at man indførte et udvidet forsigtighedsprincip på det nanoteknologiske område.

"Men det blev fejet af bordet, af dem, der ikke har forstand på det (regeringen, red.)," siger han.

"Den danske regerings holdning til nanoteknologi har jo været, at sikkerhedsvurdering skal integreres i de enkelte forskningsprojekter, men min holdning er, at man bør afsætte midler til at forske bredt i sikkerheds-spørgsmålet, for når det ligger inde i et udviklingsprojekt, er det ikke sikkert, at det er det, der får den allerhøjeste prioritet," siger Per Clausen, som mener, det er nødvendigt, at vi har selvstændig dansk forskning på området, hvis vi skal have ekspertise til at sætte os ind i de resultater, der kommer fra udlandet, og hvis vi vil ind og påvirke for eksempel EU's lovgivning på området.

Per Clausen har stilet sine spøgsmål til miljøminister Troels Lund Poulsen, fordi en af forskerne i Altingets artikel tirsdag kommer fra Danmarks Miljøundersøgelser og fordi han mener, at det er mest sandsynligt, at det er Miljøministeriet, der vil forholde sig til problematikken om nano-sikkerhed. 

Forskere tænker for snævert 
Men over for Altinget vil videnskabsminister Helge Sander gerne forholde sig til nanoteknologi-spørgsmålet og udmeldingen fra forskerne om, at vi i Danmark har brug for en strategi for forskning i nano-sikkerhed.  

"Nu har jeg læst din artikel og de forskere, der har udtalt sig, siger sådan set ikke noget forkert, men de tænker alt for snævert," siger Helge Sander.

I stedet for at se på et dansk behov, bør forskerne kigge til udlandet og se på al den forskning, der foregår der.

"Vi ved jo, at der store projekter i gang i OECD-regi, der sætter fokus på området, og også herhjemme har vi for nylig givet 28 mio. kr. til forskning i nano-toksikologi på sundhedsområdet via Det Strategiske Forskningsråd, så der foregår jo en masse forskning inden for nano-sikkerhed," siger Helge Sander, som erkender, at udviklingen på det nanoteknologiske område er svært at følge med i for lægmand.

"Det er selvfølgelig svært at sige, om vi er godt nok dækket ind, fordi det er et område, som er så svært at overskue, og fordi udviklingen går hurtigt. Jeg har blandt andet hørt, at Mærsk sparer brændstof ved hjælp af noget særligt nano-maling, som gør, at alger ikke gror fast på bunden af skibene og bremser dem. Og man kan sikkert sige, at der er brug for mere forskning i risici, men der er vi altså i gang især med store projekter internationalt, og det er der, det batter, og sundhedsrisiciene er jo de samme, uanset hvor der forskes i dem," siger Helge Sander.

Dokumentation

Det har Per Clausen spurgt miljøminister Troels Lund Poulsen om:

Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer han vil tage for at sikre, at de viden- og testsystemer, der skal overvåge nye nanoprodukter for mulige farer for mennesker og miljø, kommer op på et tilstrækkeligt niveau (jf. konklusionen på den nye rapport fra Royal Commission on Environmental  Pollution.

Ministeren bedes redegøre for sin holdning til de tre anbefalinger fra Royal Commission on Environmental Pollutions nye rapport om mulige farer for mennesker og miljø fra nano-teknologi?

Er ministeren enig med seniorforsker ved DMU Janeck Scott-Fordsmand i, at der er brugt milliarder på udvikling af nye nano-produkter, mens der bruges relativt få midler på forskning i risici?

Er ministeren enig med seniorforsker ved DMU Janeck Scott-Fordsmand i, at Danmark bør udarbejde en forskningsstrategi for forskning i risici på nano-området, så man får en mere klar prioritering af, hvilke nanoprodukter man undersøger og for hvad?

Mener ministeren, at det er tilfredsstillende, at Det Strategiske Forskningsråd i forbindelse med uddelingen af 160 mio. kr. til forskningsprojekter, hvor nanoteknologi indgår i forskningsoverskriften, men at nanosikkerhed kun indgår i overskrifterne for et af programmerne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Sander

Fhv. minister (V) & MF, fhv. borgmester, Herning Kommune
journalist (Herning Folkeblad 1971)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00