Debat

Socialdemokratisk studenterorganisation: Her er fem til tiltag for et mere erhvervsrettet universitet

Universiteterne uddanner for mange til lediggang, og for mange ender i jobs, der ikke matcher deres kompetencer. Vi bør forandre vores uddannelsessektor markant og orientere den mere efter arbejdsmarkedet. Her er fem bud på hvordan, skriver Jakob Schrøder.

Det er tid til at forandre vores uddannelsessektor ret markant for at være klar til fremtidens arbejdsmarked, skriver Jakob Schrøder.
Det er tid til at forandre vores uddannelsessektor ret markant for at være klar til fremtidens arbejdsmarked, skriver Jakob Schrøder.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Jakob Schrøder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommissionen for andengenerationsreformer, nu kaldet reformkommissionen, er i skrivende stund i færd med at udtænkte nye og smarte måder at indrette et mere tidssvarende uddannelsessystem på. 

På trods af at vi i Danmark i store træk har et velfungerende uddannelsessystem, er der stadig indlejrede systemfejl, som kan få fatale konsekvenser på sigt. Optaget på universiteterne er eksploderet de seneste årtier. Bare siden 2010 er antallet af dimittender fra universitetet steget med 68 procent.

I mellemtiden har universiteterne ikke formået at tilpasse sig sin nye rolle som masseuniversitet. For mange uddannes til lediggang, og for mange ender i jobs, der ikke matcher deres kompetencer. Denne udvikling er skidt for den enkelte og skidt for samfundet som helhed.

For mange uddannes til lediggang, og for mange ender i jobs, der ikke matcher deres kompetencer

Jakob Schrøder
Landsformand, Frit Forum

I Frit Forum mener vi, at tiden er kommet til at forandre vores uddannelsessektor ret markant for at være klar til fremtidens arbejdsmarked. Inden for universitetssektoren mener vi, at der skal ske nogle helt strukturelle forandringer. Det nytter ikke noget, at vores universitetssektor uddanner på samme måde i dag, som man gjorde for ti til 20 år siden.

Der skal nye tanker til. Grundlæggende mener vi, at man bør gøre universitetet meget mere orienteret efter arbejdsmarkedet. Det har vi nogle helt konkrete bud på, hvordan kan ske.

Et stringent praktiksystem
På de fleste universitetsuddannelser er det muligt at komme i praktik. Der er dog helt forskellige forudsætninger for, hvordan denne praktik indrettes.

På statskundskabsuddannelsen på Aarhus Universitet får du 20 ECTS-point for at være i fuldtidspraktik. På Københavns Universitet får du 30 ECTS-point for den samme fuldtidspraktik, mens du på Copenhagen Business School i nogle praktikforløb kun kan få 15 ECTS-point.

Det, som vi prøver at illustrere, er den uigennemskuelige måde vores praktiksystem på universitetsuddannelserne er skruet sammen. I Frit Forum mener vi, at der på de fleste universitetsuddannelser bør være obligatorisk praktik, og at praktikken selvfølgelig skal give merit for et helt semester svarende til 30 ECTS-point.

Opret specialiserede masteruddannelser
En masteruddannelse på danske universiteter, mener vi, kunne være en god mulighed for studerende, der i høj grad er afklaret med, hvilken retning de ønsker at tage inden for et specifikt studieområde.

Man bør gøre universitetet meget mere orienteret efter arbejdsmarkedet

Jakob Schrøder
Landsformand, Frit Forum

Selve uddannelsen skal tage et år at gennemføre og være rettet efter arbejdsmarkedet, så man får reelle kompetencer til at gå ud i erhvervslivet efter endt uddannelse.

Nogle toårige kandidatuddannelser, mener vi, er for brede og giver ikke de rigtige kompetencer til at begå sig på et arbejdsmarked, som hele tiden udvikler sig. Med etårige Masteruddannelser kan studerende, der allerede har fravalgt forskervejen, specialisere sig inden for det felt, som de nu engang vælger.

Udbred erhvervskandidatuddannelser
På nogle universitetsuddannelser er det allerede i dag muligt at tage en erhvervskandidatuddannelse, hvor man har et fuldtidsjob, mens man læser sin kandidat.

Denne kombination, mener vi, skal udbredes langt mere, end tilfældet er i dag. At have muligheden for at være fuldtidsbeskæftiget under studiet, mener vi, kan have mange positive effekter både for samfundet, men også for den enkelte studerende. Det kan godt være, at kandidaten tager lidt længere tid, men til gengæld får man meget vigtige kompetencer med videre i sit arbejdsliv.

Samtidig skal det være muligt for de studerende at skifte fra en normal kandidatuddannelse til en erhvervskandidatuddannelse undervejs på studiet. Hvis nu man som studerende får et studiejob, og de kan tilbyde en fuldtidsstilling, skal der altid være mulighed for, at den enkelte studerende kan omlægge sin uddannelse.

Meritgivende studiejobs
Et studierelevant arbejde er den hurtigste vej til job efter endt studie.

Det viser flere undersøgelser, og derfor bør vi gøre det så attraktivt som muligt for de studerende at afsøge muligheden for at få studierelevant arbejde ved siden af studiet.

Et arbejde ved siden af studiet giver en unik mulighed for at kombinere teoretisk viden fra studiet med erfaring fra virkeligheden i praksis. Derfor mener vi, at et relevant studiejob bør kunne give merit på den universitetsuddannelse, man er indskrevet på. 

Beskæftigelse som retskrav-parameter
Som studerende har du, som universitetsbachelor, retskrav på at blive optaget på en kandidatuddannelse, som er den naturlige overbygning til bacheloruddannelsens fagområde. Retskravet ophører dog efter tre år.

Vi skal sørge for, at der som udgangspunkt er behov for de mennesker, som vi uddanner

Jakob Schrøder
Landsformand, Frit Forum

I Frit Forum mener vi, at fuldtidsbeskæftigelse bør kunne optjene retten til et nyt retskrav, som ligger udover de tre år. Det giver den færdiguddannede bachelor en mulighed for at gå ud og prøve arbejdsmarkedet af for derefter at vende tilbage til studierne. Den måde at uddanne på skal vi vænne os til. Livslang læring er en forudsætning for, at vi kan være klar til fremtidens arbejdsmarked.

Grib muligheden og forandre universitetet til det bedre
Så kære reformkommision og kære politikere. Grib muligheden og forandre universitetet til det bedre. Vi håber, at I har modet og overblikket til at reformere vores uddannelser på en måde, så universitetet i højere grad følger med arbejdsmarkedet.

Vi ser desværre for ofte, at unge dimittender kommer ud med en kandidatgrad, som ikke kan veksles til beskæftigelse. Det kan vi som velfærdssamfund ikke være bekendt.

Vi skal sørge for, at der som udgangspunkt er behov for de mennesker, som vi uddanner. Hvis vi ikke tager denne situation alvorligt, bliver Danmark fattigere og kommer bagud i forhold til resten af verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Schrøder

Fhv. landsformand, Frit Forum
ba i statskundskab (Aarhus Uni.), kandidatstuderende i statskundskab (Københavns Uni.)

0:000:00