Debat

VIA-rektor til regeringen: Vi mangler ikke lokale studiepladser - vi mangler studerende

Regeringens udflytningsudspil beder os om noget, vi allerede gør. Derudover rammer det internationale studerende og dermed de internationale uddannelser som for eksempel verdens fjerdebedste animationsskole i Viborg, skriver Harald Mikkelsen.

Ane Halsboe-Jørgensens (S) og regeringens strategi på det internationale område er enstrenget og snæversynet, mener Harald Mikkelsen, rektor på VIA University College.
Ane Halsboe-Jørgensens (S) og regeringens strategi på det internationale område er enstrenget og snæversynet, mener Harald Mikkelsen, rektor på VIA University College.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Uddannelser i hele Danmark er en både sympatisk og rigtig tanke. Selvfølgelig skal man kunne uddanne sig, uden at man er tvunget til at pendle langt eller flytte efter det. Der er brug for kvalificerede medarbejdere i både den offentlige og private sektor overalt i Danmark, og også derfor er lokale uddannelser vejen frem.

Så langt så godt for regeringens store, ideologiske udspil om flere uddannelser i provinsen og udflytning af uddannelser fra de store byer. 

Men det nytter altså ikke at bede os om noget, vi allerede gør i forvejen. 

Mangler studerende, ikke studiepladser
I VIA University College udbyder vi uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland. Hovedparten af vores ingeniøruddannelser bor i Horsens, vores designuddannelser i Herning og vores animationsskole i Viborg.

Hos VIA kan du læse til lærer i Nørre Nissum, Silkeborg, Skive og Aarhus. Plus på en uddannelsesstation i Holstebro. Pædagoguddannelsen kan du læse seks forskellige steder, sygeplejerskeuddannelsen syv. 

Men sagen er den, at vi ikke mangler lokale studiepladser – vi mangler studerende.

Vi havde ved optaget i 2020 281 ledige studiepladser på læreruddannelsen. 73 i Silkeborg, 91 i Nørre Nissum og 117 i Skive. Men nul ledige pladser i Aarhus.

Det er både overraskende og bekymrende, at det er os selv, der skal betale regningen. 

Harald Mikkelsen
Rektor, VIA University College

Og tanken er vel ikke, at vi skal rømme Aarhus og de nærliggende kommuner for lærere? At vi skal bytte stole i Aarhus ud med endnu flere tomme stole i mindre og mellemstore byer?

Enstrenget og snæversynet strategi
Regeringen har døbt udflytterudspillet ‘Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund.’ Vi går ind for begge dele, men det er både overraskende og bekymrende, at det er os selv, der skal betale regningen. 

Pengene skal ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet findes ved at begrænse antallet af engelsksprogede uddannelser i Danmark og ved at skære i brugen af konsulentydelser og dét, som minister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kalder markedsføringsbudgettet. 

Lad mig tage det sidste først: Vi markedsfører ikke vores uddannelser. Vi vejleder og oplyser. Og det gør vi, fordi uddannelsespladserne ude i lokalsamfundene tydeligvis ikke bliver fyldt op af sig selv. Mener ministeren virkelig, at vi skal holde op med det?

Derudover undrer det mig, at regeringen vælger så enstrenget og snæversynet en strategi på det internationale område.

Ja, den politisk fastsatte grænse for SU til internationale studerende er overskredet. Men har I politikere indregnet alle de positive effekter af de internationale studerende i lokalsamfundene? Har I overvejet, at vi må nedlægge nogle af de dansksprogede udbud, hvis de engelsksprogede forsvinder og dermed modvirker regeringens ellers gode tiltag?

Kan vi ikke blive enige om, at det sjældent er den hund, der løber rundt i ring for at æde sin egen hale, der ender med at stå på vinderskamlen?

Harald Mikkelsen
Rektor, VIA University College

Vedligeholder Danmarks image
I VIA har vi hovedparten af vores engelsksprogede studerende på de tekniske og kreative uddannelser. Vi har blandt andet animationsskolen The Animation Workshop i Viborg, hvor undervisningssproget er engelsk. Skolen er nummer fire på listen over verdens bedste animationsskoler. Nummer fire! Herfra udspringer spil og film, som gennem årene har skabt hundredvis af arbejdspladser i Danmark og har gjort vores lille land kendt verden over ved store prisuddelinger.

Skal vi lukke animationsskolen, fordi den er engelsksproget? Skal vi lade være med at uddanne internationale ingeniører og bygningskonstruktører, der bidrager til vækst og udvikling i små og store virksomheder? Skal vi sige nej tak til dygtige internationale designstuderende, der vedligeholder og udbygger Danmarks image som ikonisk design-nation?

Jeg er enig i, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at studerende, der er rejst til Danmark for at uddanne sig, også bliver her, når de står med deres eksamensbevis. Og jeg afviser ikke, at vi i fællesskab skal give de engelsksprogede uddannelser et serviceeftersyn. 

Men internationale studerende er ikke kun en omkostning for samfundet. De er også en gevinst. For studiemiljøerne, for virksomhederne og ikke mindst for de lokalsamfund, som regeringen så gerne vil give mere liv.

Kan vi ikke blive enige om, at det sjældent er den hund, der løber rundt i ring for at æde sin egen hale, der ender med at stå på vinderskamlen?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00