Sofie Lippert Troelsen
 svarer 
Christina Egelund

Mener ministeren, at det er rimeligt at lade su-reformen gælde med tilbagevirkende kraft?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 443

Mener ministeren, at det er rimeligt at lade su-reformen gælde med tilbagevirkende kraft, således at studerende, som efter gældende regler ellers har optjent retten til det ekstra su-år ved at starte på deres første videregående uddannelse indenfor to år efter den adgangsgivende eksamen, ikke vil have ret til det ekstra år alligevel?

Skriftlig begrundelse:
Der henvises til, at det af aftalen om su-reform af 18. december 2023 samt af besvarelsen af UFU alm. del - spørgsmål 130 fremgår, at de nye su-regler »skal gælde for studerende, der påbegynder en ny videregående uddannelse, herunder en kandidatuddannelse, fra sommeroptaget 2025«. Det må forstås således, at partierne bag den aftalte su-reform reelt lægger op til at lade reformen virke med tilbagevirkende kraft, idet reformen først kan træde i kraft efter et folketingsvalg, som potentielt kan afvente afholdelse indtil udgangen af oktober 2026. Efter de eksisterende regler kan personer, som påbegynder deres første videregående uddannelse senest to år efter den adgangsgivende uddannelse, få ekstra 12 klip – det ekstra su-år. Studerende som påbegynder en ny videregående uddannelse ved sommeroptaget 2025, og som er startet senest to år efter deres adgangsgivende eksamen, vil dermed miste retten til det ekstra su-år med tilbagevirkende kraft. Det bemærkes endvidere, at studerende, der påbegynder en kandidatuddannelse ved sommeroptaget 2025, som udgangspunkt senest vil have påbegyndt sin bacheloruddannelse som første videregående uddannelse i 2022, og reformen derfor reelt vil virke med tilbagevirkende kraft til 2022.

Svar fra mandag den 1. januar 1900

Jeg står selvfølgelig på mål for rimeligheden i den su-reform, som regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er blevet enige om. Vi lægger op til, at reformen skal træde i kraft efter et valg, og at de nye regler skal gælde for studerende, der fra og med sommeroptaget 2025 påbegynder en ny videregående uddannelse.

Med de nuværende regler er det sådan, at hvis man starter på sin første videregående uddannelse, senest 2 år efter man har afsluttet den adgangsgivende uddannelse, kan man til den enkelte uddannelse få en udvidet støttetid med op til 12 klip ud over uddannelsens normerede studietid. Det gælder også for efterfølgende uddannelser, hvis der i øvrigt er klip tilbage inden for den samlede ramme. Det er sådan, reglerne er i dag. Men det er jo ikke ensbetydende med, at vi ikke kan beslutte at lave reglerne om for fremtiden.

Det er vigtigt at understrege, at selv om su-reformen skal gælde for studerende, der påbegynder en ny videregående uddannelse fra og med sommeroptaget 2025, så vil de nye regler kun gælde for den su, der modtages, efter reglerne er trådt i kraft. Su-klip, som går ud over den justerede ramme eller den nye støttetid, og som er forfaldet, inden reglerne træder i kraft, vil selvfølgelig ikke skulle betales tilbage.

Når det så er sagt, er jeg helt med på, at der vil være studerende, som vilkårene vil ændre sig for med de nye regler. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at de studerende kender til de kommende regler, så de så tidligt som muligt kan indrette sig efter dem. De vil således blive vejledt om betydningen af reformen i fremtidige afgørelser om tildeling af su og i forbindelse med vejledning generelt, herunder på su.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00