Birgitte Bergman
 svarer 
Joy Mogensen

Birgitte Bergman (K) spørger kirkeministeren, Joy Mogensen, om ministeren vil få foretaget en evaluering af loven efter 5 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 25, Spørgsmål 8
Vil ministeren få foretaget en evaluering af loven efter 5 år og orientere Kirkeudvalget om resultaterne senest den 30. april. 2026?

Svar fra tirsdag den 24. november 2020
Lovforslaget om en supplerende adgangsvej til at søge præstestillinger i folkekirken vil i sagens natur først få effekt på præstemanglen efter nogle år, når de første ansøgere har gennemført det individuelt sammensatte teologiske efteruddannelsesforløb og den forberedende uddannelse ved pastoralseminariet og på den baggrund har opnået tilladelse til at søge præstestillinger i folkekirken.

Det individuelt sammensatte teologiske efteruddannelsesforløb forventes som udgangspunkt at have et omfang på 150 ECTS-point, afhængig af den enkelte ansøgers forudgående kompetencer og kvalifikationer. ECTS-systemet er et internationalt pointsystem, der er konstrueret, så et års fuldtidsuddannelse udgør 60 ECTS-point. Efteruddannelsesforløbet gennemføres i henhold til lovforslaget efter Uddannelses- og Forskningsministeriets bekendtgørelse om deltidsuddannelse ved universiteterne (deltidsbekendtgørelsen), dvs. i praksis over minimum to et halvt år, afhængig af ansøgerens kompetencer og kvalifikationer. I tillæg til det individuelt sammensatte teologiske efteruddannelsesforløb forudsættes det, at ansøgere gennemgår den forberedende uddannelse ved pastoralseminariet, svarende til yderligere et semesters uddannelse, inkl. praktik.

På den baggrund vurderes det, at en egentlig evaluering af loven allerede efter 5 år vil være præmatur.

Kirkeministeriet vurderer desuden på baggrund af prognoser for til- og afgang af præster i folkekirken, at de kommende års forventede pensionering af store årgange vil påvirke præstemanglen i folkekirken i en periode på 10 år eller længere.

Det er baggrunden for lovforslagets revisionsbestemmelse om, at kirkeministeren i folketingsåret 2030-31 fremsætter forslag om revision af ordningen med udgangspunkt i en vurdering af det fortsatte behov for bestemmelsen.

Formålet med revisionsbestemmelsen er at sikre, at den foreslåede udvidelse af adgangen til at søge præstestillinger i folkekirken alene bør gælde, så længe Akt nr.: 135060 Dette akt nr. bedes oplyst ved henvendelse til Kirkeministeriet Dato: 24. november 2020 der vurderes at være en generel risiko for, at ledige præstestillinger ellers ikke kan blive besat på grund af mangel på kvalificerede ansøgere.

Kirkeministeriet vil dog løbende følge og orientere kirkeordførerne om udviklingen i til- og afgang af præster i folkekirken, herunder gennem den supplerende adgangsvej til at søge præstestillinger i folkekirken, jf. lovforslaget.

Akt nr.: 135060 Side 2 Joy Mogensen /Annemarie Steffensen
0:000:00