Marianne Jelved
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

R spørger til udgifter til faget om kristendomskundskab, livsoplysning og medborgerskab

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 111, Spørgsmål 1

Vil ministeren oplyse de årlige udgifter til KLM-faget (kristendomskundskab, livsoplysning, medborgerskab), da det var en del af alle læreruddannelser umiddelbart efter sidste reform af læreruddannelsen i 2013?

Svar fra tirsdag den 9. februar 2021
Halsboe: Udgifterne til faget almen dannelse på læreruddannelsen skønnes til cirka 43 millioner kroner i 2020

Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) indsamler ikke oplysninger om institutionernes omkostninger på et så detaljeret niveau, at det er muligt at opgøre omkostninger på fag- eller uddannelsesniveau. Det er derfor ikke muligt at oplyse de årlige udgifter til faget almen dannelse/KLM på læreruddannelsen hverken i 2013 eller i dag.

Omkostningsniveauet til faget kan dog skønnes ud fra fagets omfang (ECTS-point). Antallet af ECTS-point til faget almen dannelse/KLM på de enkelte professionshøjskoler blev opgjort i 2017 i forbindelse med en evaluering af læreruddannelsen. Samlet udgjorde den obligatoriske undervisning i faget almen dannelse/KLM fra 10 til 17 ECTS-point på professionshøjskolerne.

Efterfølgende tilkendegav forligskredsen i maj 2018, at den fandt den store variation uhensigtsmæssig og ønskede at styrke dannelse i læreruddannelsen. Det er UFM’s vurdering, at alle professionshøjskoler efter forligskredsen beslutning nu tilbyder obligatorisk undervisning i faget almen dannelse/KLM i et omfang på minimum 15 ECTS-point.

Til illustration af størrelsesordenen af omkostningsniveauet har UFM foretaget en beregning af andelen af tilskuddene til uddannelse, der forholdsmæssigt kan siges at vedrøre faget almen dannelse/KLM i 2020. I beregningen udgør faget almen dannelse/KLM 15 ECTS-point (1/4-del årsværk) på læreruddannelsen, jf. ovenfor.

På den baggrund kan udgifterne til faget almen dannelse/KLM på læreruddannelsen beregningsteknisk skønnes til ca. 43 mio. kr. i 2020. Tallet er dog behæftet med stor usikkerhed. Beløbet har været mindre i 2017 før forligskredsens beslutning, da nogle professionshøjskoler på det tidspunkt havde afsat færre ECTS-point til almen dannelse/KLM end i dag, jf. ovenfor.

UFM er ikke bekendt med, om de enkelte professionshøjskoler ændrede på omfanget af undervisningen i faget almen dannelse/KLM i perioden fra umiddelbart efter reformen af læreruddannelsen i 2013 til opgørelsestidspunktet i 2017.

0:000:00