Uffe Elbæk
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Uffe Elbæk: Er der en handlingsplan for, hvordan den private læreruddannelse kan etableres?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 111, Spørgsmål 9

Vil ministeren oplyse, om der allerede nu er en tids- og handlingsplan for, hvordan den private læreruddannelsen kan etableres, hvis beslutningen om at starte uddannelsen bliver vedtaget ved afstemningen i Folketingssalen?

Svar fra mandag den 22. februar 2021
Halsboe: Jeg forventer, at forslagsstillerne udarbejder en beskrivelse af den nye private læreruddannelse

Beslutningsforslaget indeholder ikke en tids- og handlingsplan for etableringen af institutionen "Den frie læreruddannelse". Venstres ordfører har udtalt, at han forventer det første optag af studerende i sommeren 2023.

Det er min forventning, at der inden etableringen af institutionen "Den frie læreruddannelse" vil være behov for at afklare en række forhold som forudsætning for, at der kan udarbejdes lovforslag.

Jeg forventer, at forslagsstillerne – og evt. andre lokale initiativtagere i tilfælde af en åben udbudsproces – først udarbejder en beskrivelse af den nye private læreruddannelse, herunder af uddannelsens formål, indhold og varighed, struktur og tilrettelæggelse, udbud af undervisningsfag og andre fag, praktik mv.

Dernæst er der brug for en afklaring af de krav, der skal være opfyldt som forudsætning for, at børne- og undervisningsministeren kan godkende, at uddannelsens dimittender varetager undervisning i folkeskolen, jf. § 28, stk. 1, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 1396 af 28. september 2020.

Endelig vil der være en lang række konkrete spørgsmål, som skal afklares, herunder om antal uddannelsespladser, adgangskrav, optagelsesformer, evaluering og kvalitetssikring, eksamens- og prøveformer, krav til underviserkvalifikationer mv.

I forhold til den nye private institution "Den frie læreruddannelse", som skal udbyde uddannelsen, er der blandt andet behov for at afklare:

Proces og kriterier for beslutning om, hvem som får lov at etablere institutionen og dennes placering

Institutionens juridiske karakter og organisation.

Eventuelle krav til institutionen, herunder om uddannelses- og forskningsministeren skal godkende vedtægten, og om vedtægten skal indeholde krav til bestemmelser om en bestyrelse for skolen, herunder om bestyrelsens sammensætning og funktionsperiode, og om skolens uddannelsesformål, dens kvalitetssikrings- og resultatvurderingspraksis og medarbejderes og studerendes indflydelse, som det er tilfældet for Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Om institutionen skal være under statsligt tilsyn, og om der skal være klageadgang i forhold til de afgørelser, som institutionen træffer vedrørende de studerendes forhold.

Størrelsen af det årlige statstilskud til institutionen, herunder om institutionen skal varetage praksisnære og anvendelsesorienterede forsknings- og udviklingsaktiviteter.

0:000:00