Debat

Alternativet: Det er et demokratisk problem, når Løkke haster forslag om militært bidrag igennem Folketinget

I sidste uge blev et forslag om militær deltagelse i Det Røde Hav hastebehandlet på lidt over et døgn i Folketinget. Det er et stort demokratisk problem, at så alvorlig en beslutning træffes uden, at alle medlemmer af Folketinget har fået nok tid til at sætte sig ind i sagen, skriver tre folketingsmedlemmer fra Alternativet.

Lars Løkke Rasmussen, der i valgkampen sagde, at farten skal tages ud af dansk politik, mener nu, at det er helt rimeligt, at Folketingets øvrige medlemmer kun fik 33 timer til at gøre deres stilling op i så principiel og alvorlig en sag, skriver de tre folketingsmedlemmer fra Alternativet.
Lars Løkke Rasmussen, der i valgkampen sagde, at farten skal tages ud af dansk politik, mener nu, at det er helt rimeligt, at Folketingets øvrige medlemmer kun fik 33 timer til at gøre deres stilling op i så principiel og alvorlig en sag, skriver de tre folketingsmedlemmer fra Alternativet.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Helene Liliendahl Brydensholt
Sascha Faxe
Christina Olumeko
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Koranloven og FE-sagen vendte hele Christiansborg på den anden ende inden jul. Det vrimlede med journalister i Vandrehallen, og der var kamp om pladserne i Folketingets presseloge. Anderledes så det ud forleden, da et forslag om offensiv militær deltagelse i Det Røde Hav blev hastet igennem Folketingssalen.

Presselogen var gabende tom, og der var ligeledes ganske få folketingsmedlemmer, der deltog i debatten. Udenrigspolitisk Nævn var i USA, hvor der blandt andet skulle ses og drøftes teknologikapløb og amerikansk sikkerhedspolitik i Mellemøsten.

Forslaget blev fremsat i Folketingssalen tirsdag 23. januar klokken 13. Dagen efter skulle Folketingets partier debattere forslaget klokken 9. Og cirka klokken 18, samme dag, skulle der trykkes på den røde, gule eller grønne knap.

Danmark skal ikke blot forsvare de skibe og det mandskab, der sejler via Det Røde Hav. Vi skal også officielt deltage i såkaldte præcisionsbombninger på land

Helene Liliendahl Brydensholt, Sascha Faxe og Christina Olumeko
Hhv. gruppeforperson, forsvars- og udenrigsordfører og demokratiordfører

33 timer fik folketingets 179 medlemmer således til at tage stilling til, hvorvidt Danmark skulle alliere sig med USA i deres offensive militære mission i og omkring Det Røde Hav. På et tidspunkt i historien, hvor konflikterne i Mellemøsten og resten af verden er på et niveau, vi ikke har set meget længe.

Frankrig har sagt klart nej til at deltage i den USA-ledede mission, og i det øvrige EU ser det ud som om, at det kun er Nederlandene, der støtter op.

Fra talerstolen var udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), meget klar i mælet: Beslutningen var allerede taget i Udenrigspolitisk Nævn, og han havde kun hån til overs for Alternativets spørgsmål om, hvorvidt han inden afstemningen i Folketinget havde givet USA tilsagn om, at Danmark ville alliere sig med dem i deres offensive operationer. Det havde Udenrigsministeren allerede meddelt USA.

Snæver kreds af beslutningstagere

Til de læsere, der ikke er inde i, hvad Udenrigspolitisk Nævn er for størrelse, kan vi informere om, at nævnet består af 17 folketingsmedlemmer, der tilsammen repræsenterer 8 ud af Folketingets 11 partier, samt to grønlandske og et færøsks mandat.

Udenrigspolitisk Nævn arbejder under fortrolighed, og ingen informationer fra møderne i Nævnet må videregives til andre medlemmer af Folketinget. Tre af Folketingets partier er altså ikke repræsenteret ved en beslutning, som formelt set kræver samtykke fra Folketinget.

Læs også

Beslutningen er altså blevet taget af en snæver kreds bestående af udenrigsministeren – og formentligt resten af regeringen – samt de 17 medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn.

Hvor lang tid denne kreds har haft til at drøfte beslutningen om, at Danmark skal alliere sig yderligere med USA, vides ikke. Men vi ved, at Lars Løkke Rasmussen, der i valgkampen sagde, at farten skal tages ud af dansk politik, nu mener, at det er helt rimeligt, at Folketingets øvrige medlemmer kun fik 33 timer til at gøre deres stilling op i så principiel og alvorlig en sag, hvor der er store geopolitiske spørgsmål i spil, samt danske og udenlandske liv involveret.

Potentielt store konsekvenser

Med denne beslutning skal Danmark ikke blot forsvare de skibe og det mandskab, der sejler via Det Røde Hav. Vi skal også officielt deltage i såkaldte præcisionsbombninger på land.

Vi er forundrede over, hvordan denne sag kan gå så ubemærket hen i medierne

Helene Liliendahl Brydensholt, Sascha Faxe og Christina Olumeko
Hhv. gruppeforperson, forsvars- og udenrigsordfører og demokratiordfører

At det lige er kommet frem, at Forsvaret tilsyneladende har hemmeligholdt rapporter om dansk deltagelse i bombninger og drab af civile i Libyen – selvom det var beskyttelsen af civile, der var formålet med at bombe i Libyen – gør ikke omstændighederne omkring denne hastebeslutning mindre kritisabel. Det må i stedet mane til eftertanke.

Da ordførerne fra regeringspartierne blev adspurgt, hvorfor det var vigtigt med et offensivt frem for defensivt dansk bidrag, kunne Moderaternes ordfører ikke engang svare på spørgsmålet og måtte henvise til sin formand, mens Socialdemokratiets ordfører var mere vævende i sit svar.

Han kunne dog ikke afvise, at Danmark med tiden vil sende mere stabspersonale ned til offensive operationer i regionen.

I Alternativet er vi forundrede over, hvordan denne sag kan gå så ubemærket hen i medierne. Og vi er dybt forargede over, hvordan udenrigsministeren, regeringen og Folketingets formand og Præsidium kan tage så let på at hastebehandle en folketingsbeslutning med så store potentielle konsekvenser for menneskers liv og Danmarks militære deltagelse i verden.

Er vi de eneste, der kan se, at dette er et stort demokratisk problem?    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Liliendahl Brydensholt

MF (ALT), flygtninge- og integrationsordfører

Sascha Faxe

MF (ALT)
Medievidenskab

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

0:000:00