Kronik

Det russiske 'valg' var en øvelse i underkastelse

Det såkaldte valg i Rusland var intet andet end en øvelse i ydmygende underkastelse. Ved at tvinge sit folk til at stemme, med eller uden en soldat over skulderen, gør Putin dem medskyldige i sin krig i Ukraine. Men i alt mørket er der håb, skriver forfatter Claes Arvidsson.

I det annekterede Donbass i Ukraine har valgmedarbejdere - ofte ledsaget af en bevæbnet soldat - banket på døre og tilbudt at stemme direkte, skriver Claes Arvidsson. 
I det annekterede Donbass i Ukraine har valgmedarbejdere - ofte ledsaget af en bevæbnet soldat - banket på døre og tilbudt at stemme direkte, skriver Claes Arvidsson. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kan man grine af det politiske spil i et diktatur? Ja, i hvert fald i tv-serien 'The Regime' (HBO) med Kate Winslet som eneherskeren Elena Vernham i en fiktiv stat i Centraleuropa.

Det er politisk satire med elementer af sort humor, som løftes af de mange genkendelige referencer til virkelige begivenheder. I Kreml. I bedste Putin-stil.

Men grin kan også sætte sig fast i halsen, netop fordi 'The Regime' på trods af fiktionen hentyder til en alt andet end morsom virkelighed. Som en lunefuld despot, der regerer ved hjælp af en "domstol" bestående af intrigante ja-sigere. Oppositionslederen er smidt i fængsel.

Sådan fungerer det i en totalitær stat
Diktaturer behøver egentlig ikke at afholde valg, men de er en del af ritualet og udfylder vigtige funktioner.

For dem, der er mere kolde over for diktatur, repræsenterer stemmesedlen en ydmygende underkastelse

Claes Arvidsson

Vladimir Putin har nu afholdt et sådant sejr-hver-gang-valg.

Han tiltrådte som premierminister i 1999, og efter at have fiflet med forfatningen går han nu ind i sin femte periode som præsident.

I et diktatur behøver man ikke rejse land og rige rundt for at samle støtte. Putins kampagne har bestået af en tale til nationen spækket med krigsretorik og vægt på fælles ansvar.

Alt sammen med Putin selv som den ultimative garant for nationens overlevelse. Talen genbrugte også grebet om storslåede planer for en lysende fremtid for folkets materielle velfærd.

Og der har været en intens kampagne i alle mediekanaler. Putin er også overalt i gaderne. Det er sådan, det fungerer i en totalitær stat.

Læs også

Og den størst mulige tavshed er blevet beordret. Altså, ikke bare beordret, selvfølgelig. Aleksej Navalnyj blev myrdet, andre potentielle fredsforstyrrer er blevet arresteret eller udsat for eskalerende chikane.

Og for ikke at forstyrre freden fik kun falske kandidater, der var loyale over for Putin, lov til at stille op. Der var egentlig ikke brug for trioen, men illusionen om et rigtigt valg skulle opretholdes.

For ikke at forstyrre freden fik kun falske kandidater, der var loyale over for Putin, lov til at stille op

Claes Arvidsson

Om morgenen på den første valgdag modtog Putin en ironisk lykønskning med den overvældende sejr fra Charles Michel, formanden for Det Europæiske Råd.

Den blev efterfulgt af ordene: "Ingen opposition. Ingen frihed. Intet valg."

Med fuld kontrol over valgorganisationen ville det nemmeste have været blot at udskrive et valgresultat, og det er, hvad man har gjort. Samtidig har det været vigtigt at få folk til at stemme.

De gør dem medskyldige i regimet og medansvarlige for krigen - uanset om man sympatiserer med Putin eller egentlig er ligeglade med politik. For dem, der er mere kolde over for diktaturet, betyder stemmesedlen en ydmygende underkastelse.

Stem med soldaten over skulderen

Putins parti Forenet Rusland har gennemført GEO-SMS-projektet målrettet statsansatte inden for sundhed, uddannelse og statsejede virksomheder. Medarbejderne modtog en sms med et link, der skulle åbnes i valglokalet.

Ved hjælp af linket kunne medarbejderen så geolokaliseres til valgstedet og afgive sin stemme. Intet link? Scan en QR-kode på stedet i stedet.

Problemet i Kreml er, at der allerede er en krigstræthed. Og den kan vokse

Claes Arvidsson

I Ukraines annekterede Donbass har valgarbejdere - ofte ledsaget af en bevæbnet soldat - banket på døre og tilbudt at stemme direkte.

Den statslige valgkommissions slogan til præsidentvalget var "Stærk sammen - stem på Rusland".

Det betyder Putin.

Det officielle symbol henviste til den omfattende krig, der stadig beskrives som den særlige militære operation.

Valget var ment som en officiel bekræftelse på, at der er overvældende støtte til Putins krig mod Ukraine. Bagsiden af denne kilde til legitimitet er, at krigen skal vindes for enhver pris.

Problemet i Kreml er, at der allerede er krigstræthed. Og den kan vokse - især hvis der nu, hvor valget er overstået, sker en ny mobilisering af mænd til kødhakkeren.

Læs også

At vække håb

Ligposerne, de sårede og historierne fra frontlinjen taler deres tydelige sprog. Der er allerede en spirende kvindebevægelse af soldatermødre og -hustruer, som ønsker, at deres kære skal komme hjem i live.

I mellemtiden kommer krigen tættere på med ukrainske droneangreb på faciliteter i Rusland som Lukoils olieraffinaderi i Nizhny Novgorod.

Selv i døden er Alexei Navalny stadig Lord Voldemort for Putin; ham, hvis navn ikke må nævnes. Det giver håb om, at et andet Rusland måske alligevel er muligt

Det officielle billede af normalitet er ved at smuldre. En voksende modstand vil blive mødt med

Svaret på en voksende modstand vil sandsynligvis være yderligere militarisering af samfundet, endnu mere ideologisk kontrol og modløshed over for enhver tendens til uenighed.

Det, der skal bevises, er, at der ikke er noget tænkeligt alternativ til Putin, og at diktaturet gør og kan gøre, hvad det mener, magten kræver.

Men er det ikke en afspejling af regimets frygt, at domstolene i fire regioner har afgjort, at navnet Navalnyj er et strafbart symbol på ekstremisme?

Selv i døden er Alexei Navalny stadig Lord Voldemort for Putin; ham, hvis navn ikke må nævnes. Det giver håb om, at et andet Rusland måske alligevel er muligt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00