EL frygter, ny pilot-aftale er for kreativ

KAMPFLY: Forslag til ændrede arbejdsvilkår for de danske kampflypiloter mødte hård kritik fra Rigsrevisionen. Nu har Forsvarsministeriet fundet en alternativ løsning.

Enhedslisten er særdeles skeptisk over, hvordan Forsvarsministeriet har skrottet en række omdiskuterede forslag til ændring af de danske kampflypiloters arbejdstid. Ændringer, som blev lagt til grund for, at forsvarsforligskredsen i juni 2016 besluttede, at det danske flyvevåben kan nøjes med 27 F-35-kampfly. I dag råder man over 44 F-16-fly, og oprindeligt var det tanken at købe op til 30 nye fly.

Forslagene indebar blandt andet, at piloterne i perioder skulle arbejde op til 48 timer om ugen, holde kun fire ugers ferie om året, være udsendt i længere perioder, end det er tilfældet i dag, og flyve flere år end i dag. Rigsrevisionen kritiserede efterfølgende forslagene og satte spørgsmålstegn ved, om de kunne gennemføres i praksis.

Efter kritikken er Forsvarsministeriet nu kommet med en alternativ løsning, hvor en simpel ændring af piloternes vagtplaner giver samme effekt, som man håbede på at opnå med flere af de tidligere forslag. Det fortalte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg i sidste uge.

Login