I 2016 smækkede våbengiganter med døren. Nu er de tilbage i byen

Boeing og Airbus forlod Danmark i vrede, da de for knap otte år siden tabte den danske kampflykonkurrence. Men når forsvarsindustrien stimler sammen i denne uge i København, så er begge de to store våbenproducenter tilbage sammen med rigtig mange andre internationale våbenproducenter 

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Normalt er store internationale våbenproducenter gode til at holde sig i skindet, når de taber udbud og må se en konkurrent løbe med en milliardordre. Det kan være de klager til domstolene. Men i medierne plejer de at tage nederlaget med en vis ro. You win some, you loose some.

Det vakte derfor opsigt, da den amerikanske våbenproducent Boeing og den europæiske koncern Airbus i 2016 kom med vredesudbrud i medierne, da de kunne konstatere, at Danmark valgte at købe konkurrenten Lockheed Martins F-35 kampfly fremfor Boeings F-18E Super Hornet og Airbus’ Eurofighter.

Boeing blev særdeles fornærmet over en hård dansk evaluering af Super Hornet-flyets evner og forlod landet i vrede. Airbus smækkede også hårdt med døren og konstaterede, at Danmark nu havde brugt så mange penge på F-35, at vi ikke havde råd til andet de næste mange år. Og derfor behøvedes Airbus ikke stå på god fod med Danmark.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00