Danmark risikerer at skulle låne eller købe F-35 kampfly af andre lande

Usikkerhed omkring leveringen af de næste eksemplarer af Danmarks nye F-35 kampfly betyder, at Forsvaret nu skal undersøge muligheden for at låne eller leje fly af andre lande.

I september sidste år landede de første fire danske F-35 fly på Flyvestation Skrydstrup.
I september sidste år landede de første fire danske F-35 fly på Flyvestation Skrydstrup.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas Krog

Kan Danmark låne eller købe F-35 kampfly af andre nationer? Det er en af de muligheder, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har bedt Forsvaret undersøge, efter der er opstået usikkerhed om leveringen af de næste af Danmarks i alt 27 nye F-35-kampfly.

”Jeg har bedt Forsvaret forberede en række løsningsforslag, der kan lægges til grund for en samlet løsning, som vi kan drøfte og beslutte i forligskredsen. F-35-kampflyene er en stor investering for Danmark, som får betydning for vores forsvar og sikkerhed i mange år frem. Det er afgørende, at vi følger sagen tæt”, siger Troels Lund Poulsen.

Foruden et køb eller lån, så skal Forsvaret også undersøge muligheden for midlertidigt at hjemtage et antal F-35-fly fra den fælles uddannelsesfacilitet på Luke Air Force Base i Arizona, samt muligheden for at få støtte fra andre nationer, så omskoling af danske piloter kan fortsætte på Luke Air Force Base i perioden, hvor de danske fly er hjemtaget.

0:000:00