Ellemann afviser, at stress påvirkede hans håndtering af våbensag

Jakob Ellemann-Jensen blev først for alvor ramt af stress 1. februar, og derfor har sygdommen ikke haft indflydelse på hans ministergerning i de hektiske dage i januar, hvor Forsvarsministeriet gav vildledende oplysninger til Folketinget om kontroversielt våbenkøb, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen og Venstre holder sommergruppemøde på golfressortet HimmerLand i Nordjylland.
Jakob Ellemann-Jensen og Venstre holder sommergruppemøde på golfressortet HimmerLand i Nordjylland.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

FARSØ: Der er ingen sammenhæng mellem, at vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i starten af februar blev syg med stress og det faktum, at Folketinget flere gange modtog forkerte oplysninger i det forhastede forløb, der i slutningen af januar endte med, at Folketinget købte et milliarddyrt artillerisystem hos den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit.

Det understregede Venstre-formanden i hvert fald selv, da han fredag mødte pressen i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Himmerland.

Selve sygdommen, den rammer mig 1. februar. Den rammer i Statsministeriet under et møde i regeringens koordinationsudvalg og ikke før der

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Forsvarsminister og vicestatsminister

I realiteten blev Ellemann syg og ukampdygtig fra og med 1. februar 2023, fortalte han på pressemødet. Officielt meldte han sig syg 6. februar.

De forhastede og fejlbehæftede våbenkøb blev hastegodkendt på ganske få timer af Folketingets Finansudvalg 26. januar. Samme dag besøgte Ellemann-Jensen danske soldater i Letland, hvor han benyttede lejligheden til at dele den gode nyhed.

"Der er mange, der har spurgt: 'Nu når du bliver ramt af stress og blev så alvorligt syg, som du gjorde – og det gjorde jeg – jamen, hvornår satte det så egentlig ind?' Det satte ind 1. februar," lød det fra Jakob Ellemann-Jensen på pressemødet.

Dermed afviser han, at hans fysiske og mentale tilstand har påvirket hans evne til at passe sin ministergerning og evne til at stå imod de kræfter i hans system, der tilsyneladende har trodset klare advarsler og hastet våbenkøbet igennem på kort tid.

"Har jeg mærket symptomer undervejs? Ja, det har jeg. Jeg tror, I alle sammen kender de der symptomer, hvor man ikke har stress, men er stresset. Man kan mærke, at hjertet kører lidt hurtigere. Man kan mærke lidt flimren ved øjnene. Man kan mærke, man har svært ved at sove. Alle de ting – jeg i øvrigt vil opfordre til, at man tager rimelig alvorligt – ja, det har jeg mærket. Men selve sygdommen, den rammer mig 1. februar. Den rammer i Statsministeriet under et møde i regeringens koordinationsudvalg og ikke før der," lød det fra Ellemann.

Læs også

Står tilbage med mange spørgsmål

Venstre-formanden ville dog ikke på pressemødet give et klart og tydeligt svar på, om han var klar over, at der var ugler i mosen, før han gik på sygeorlov.

På pressemødet gentog han sin forklaring om, at han som minister blot videregav ministeriets oplysninger til Folketinget i god tro.

Havde du nogen fornemmelse af, at der var noget galt i den her proces, eller var det først, da der kom artikler ud i offentligheden, efter du var blevet sygemeldt, at du fandt ud af, at der var gået ting galt i den her proces?

"Jeg har fået en redegørelse fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og jeg har fået en fra Forsvarsministeriets departement. Og de her to redegørelser svarer på nogle af de spørgsmål, der er. De svarer ikke på dem alle sammen, og jeg står stadig tilbage med nogle ret centrale spørgsmål. Derfor har jeg bedt om en uvildig redegørelse, og jeg vil aftale med forligspartierne i Folketinget, hvordan vi får tilrettelagt den bedst muligt, så vi får belyst det her forløb ordentligt," sagde Ellemann.

Men du behøver vel ikke en redegørelse for, om du selv vidste, der var problemer i sagen? Vidste du godt selv, at der var problemer i den her sag i de sidste dage, inden du gik på sygeorlov, og da processen udspillede sig?

"Det var jeg ikke klar over. Jeg har videreformidlet de oplysninger, som jeg har fået, og dem har jeg ikke haft grund til at have mistillid til. Så det har jeg videreformidlet, og det gik for hurtigt, og det har jeg undskyldt over for Folketinget."

Jeg tror, I alle sammen kender de der symptomer, hvor man ikke har stress, men er stresset

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Forsvarsminister og vicestatsminister

Mette Frederiksen: Sagen skal bringes i orden

Selvom Ellemann har sagt undskyld og taget ansvaret for fejlen på sig flere gange, er der intet, der tyder på, at sagen er lukket.

Det skyldes blandt andet, at Jakob Ellemann-Jensen endnu ikke har lavet en aftale med forligspartierne om, hvad den bebudede advokatundersøgelse konkret skal give svar på.

En række af ordførerne har sagt, at "enhver sten skal vendes", og at Ellemanns egen rolle i sagen også skal sættes under lup.

Onsdag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at samarbejdet mellem regeringen og Folketinget skal "fungere på en ordentlig måde", og at hun forventer, at sagen "bliver bragt i orden".

Den skærpede kritik og interesse fra anden side er opstået, efter at Altinget de seneste dage har afdækket, at det mildest talt var forkert, da der i ministeriets egen oprindelige redegørelse stod, at fejlene primært var opstået i Ballerup, hvor Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) holder til.

Siden er det kommet frem, at det var topembedsmænd i Ellemanns eget ministerium, der først skrev formuleringen om, at det israelske tilbud på artillerikanoner ville udløbe ved udgangen af januar og ikke ved udgangen af juni, som Folketinget ellers fik at vide.

Det var på den baggrund, at Ellemann i sidste uge valgte at hjemsende departementschef Morten Bæk, som han ikke længere har tillid til.

Ingen garantier

Men trods den dramatiske udvikling i sagen ville Jakob Ellemann-Jensen ikke give nogle håndfaste garantier til hans kolleger i Folketinget om, at hans egen rolle i det forhastede forløb også skal granskes af advokater.

Kan du give en garanti her og nu til forligspartierne om, at undersøgelsen også kommer til at fokusere på din rolle specifikt?

"Jeg kommer til – sammen med forsvarsforligspartierne – at drøfte, hvordan laver vi den her undersøgelse, så vi alle kan blive betrygget i, hvad der er foregået. For jeg står altså tilbage med mange spørgsmål. Det gør de andre partier også. Og jeg kommer ikke til at sige noget om, hvad den undersøgelse indeholder, før den undersøgelse ligger på bordet af respekt for vores samarbejdspartnere," lød det fra Ellemann. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00