Her er fejlen, der fældede Ellemanns topembedsmand: Vildledning om tidsfrist opstod i hans eget departement

Det var Forsvarsministeriet – og ikke ministeriets indkøbstyrelse – der først skrev formuleringen om, at det israelske tilbud på artillerikanoner ville udløbe ved udgangen af januar. Det står klart, efter Forsvarsministeriet fredag kom med nye oplysninger i våbensagen.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen har mistet tilliden til sin departementschef Morten Bæk, som derfor er blevet fritaget for tjeneste.
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen har mistet tilliden til sin departementschef Morten Bæk, som derfor er blevet fritaget for tjeneste.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupJakob Nielsen

Det var tilsyneladende en strid om et simpelt udkast, der fredag fældede departementschef Morten Bæk i Forsvarsministeriet.

Et nyt dokument i sagen, som angiveligt først er dukket op i denne uge, viser nemlig, at det første udkast til aktstykkerne om våbenkøb ikke blev skrevet i en styrelse, men i selve Forsvarsministeriets departement.  

Et nyt dokument i sagen, som angiveligt først er dukket op i denne uge, viser, at det første udkast til aktstykkerne om våbenkøb blev skrevet i Forsvarsministeriets departement.   

Og ikke nok med det: Det nye dokument afslører også, at Forsvarsministeriet holdt fast i nogle forkerte formuleringer, selv efter at folkene i den relevante styrelse havde gjort opmærksom på sagens rette sammenhæng.  

I den redegørelse, som departementschefen lagde frem tirsdag, skrev han ellers, at det første og fejlbehæftede udkast til aktstykkerne kom fra en styrelse – nemlig Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). 

"Det er meget beklageligt, at departementet ikke havde sikret, at redegørelsen afspejlede alle relevante oplysninger," skrev Jakob Ellemann-Jensen i sin korte redegørelse til Folketinget fredag eftermiddag, hvor han også meddelte, at han ikke længere har tillid til sin departementschef.

Udkastet er afgørende, fordi det kan vise, hvorfor Folketinget fik forkerte oplysninger. Eller sagt med andre ord: Hvem der skrev argumentet om en kort tidsfrist ind i et dokument til Folketinget, som blev bedt om at godkende våbenkøbet med ekspresfart.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

På baggrund af de dokumenter, der nu er lagt frem i sagen, kan man omtrent rekonstruere forløbet, der førte til vildledning af Folketinget i forhold til den korte tidsfrist.  

Da det israelske våbenfirma Elbit Systems i begyndelsen af januar 2023 sendte Danmark et tilbud på nye våben, var tidsfristen juni 2023.  

0:000:00