Analyse af 
Jakob Nielsen

Undskyld, undskyld, undskyld – departementschefens brev til Ellemann er et opsigtvækkende indblik i embedsværket

Våbensagen minder om minksagen. Systemet bliver sat under meget hårdt tidspres og begår alvorlige fejl – bagefter forsøger departementschefen at sende ansvaret ned i systemet. 

Jakob Ellemann-Jensen og hans departementschef, Morten Bæk, på vej ind til det pressemøde, hvor forsvarsministeren beklagede de mange fejl i våbensagen. 
Jakob Ellemann-Jensen og hans departementschef, Morten Bæk, på vej ind til det pressemøde, hvor forsvarsministeren beklagede de mange fejl i våbensagen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jakob Nielsen

Mailen blev sendt fra Forsvarsministeriets departement onsdag 4. januar klokken 17.34.

Selv om de to mænd lige havde holdt et møde sammen, skrev den ene nu en kortfattet mail til den anden og bad ”som netop drøftet” om at få et tilbud på nye våben. En potentiel milliardordre.

Ministeriet skulle have svar senest mandag. Altså tre hverdage senere.

Mailen sluttede sådan her: ”Den korte frist beklages.”

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Skal man forstå sagen om indkøb af israelske våben, så er de fire ord en vigtig nøgle. Der var ekstremt kort tid til at træffe ekstremt store beslutninger. Og så skete der fejl. Nøjagtig som det skete i minksagen.

De to sager minder også om hinanden på en anden måde: Selv om det i høj grad var ministeren og hans nærmeste medarbejder, nemlig departementschef Morten Bæk, der udstak det høje tempo og krævede øjeblikkelig handling, så er det ikke nødvendigvis dem, der tager skraldet.

Opdatering: Efter offentliggørelsen af denne artikel besluttede forsvarsminister Jakob Elleman-Jensen (V) at fyre departementschef Morten Bæk.

Mange ministre er i tidens løb faldet for mindre

0:000:00