Våbensagen er "rigtig ærgerlig", men statsministeren har fortsat tillid til Forsvaret

Folketinget skal have grundige svar på de mange spørgsmål, som Ellemanns våbensag har skabt, lyder det fra Mette Frederiksen, der vil have sagen "bragt i orden". 

Når forsvarsforliget skal implementeres, er det med statsministeren tillid, siger hun på et pressemøde i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde i Horsens. 
Når forsvarsforliget skal implementeres, er det med statsministeren tillid, siger hun på et pressemøde i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde i Horsens. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Malte BruhnFrida Flinch

Forsvarets forhastede milliardindkøb af et israelsk artillerisystem, hvor Folketingets partier flere gange fik vildledende oplysninger, er "en rigtig ærgerlig sag". 

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun onsdag holdt pressemøde i kølvandet på Socialdemokratiets sommergruppemøde i Horsens. 

"Det her er en rigtig ærgerlig sag, og det har forsvarsministeren (Jakob Ellemann-Jensen (V) red.) også været meget tydelig omkring," lød det fra Mette Frederiksen, der fortsatte: 

"Der er sat en undersøgelse i gang for at afdække, hvad det er, der egentlig er foregået. Selvfølgelig skal vi være sikre på, at der er en ordentlig økonomistyring, og at både regeringen og Folketinget får de svar, vi skal have," lød det fra statsministeren. 

Læs også

Skal håndteres i Forsvarsministeriet

Sagen om det forhastede våbenkøb er ekstra betændt, fordi Danmark på grund af krigen i Ukraine og Nato-forpligtigelser i de kommende år skal bruge 135 milliarder kroner ekstra på udgifter til Forsvaret. Det blev aftalt i et bredt forsvarsforlig op til sommerferien. 

Den konkrete sag skal håndteres i Forsvarsministeriet. Men generelt har jeg selvfølgelig tillid til det dansk forsvar. 

Mette Frederiksen
Statsminister

Men selvom det første af de store indkøb har afsløret problemer i både Forsvarsministeriet og flere af Forsvarets styrelser, ligesom blandt andre Rigsrevisionen i en årrække har kritiseret Forsvaret for ikke at have styr på de mange milliarder, politikerne sætter af til Danmarks forsvar og sikkerhed, har Mette Frederiksen tillid til, at systemet og hendes vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen kan løfte opgaven. 

"Den konkrete sag skal håndteres i Forsvarsministeriet. Men generelt har jeg selvfølgelig tillid til det danske forsvar. Det har jeg både, når de arbejder derude – vi har nogle meget, meget dygtige soldater – men det har jeg også i forhold til implementeringen af forsvarsforliget," sagde Mette Frederiksen.

Konkret skal Ellemann sørge for, at Folketinget fremover bliver involveret på ordentlig vis, og at de danske skatteydere for smæk for skillingen, når der i de kommende år skal købes nyt militært isenkram.

Statsministeren understregede, at regeringen med det nye forsvarsforlig strammer grebet om Forsvarets egen styring af økonomien. 

"Det er lagt ind som en del af det nye forsvarsforlig, som vi lavede lige før sommer, at økonomistyringen trækkes ind som et mere centralt element, også i den politiske opfølgning," sagde Mette Frederiksen. 

Læs også

Afventer undersøgelse

Allerede i sidste uge sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, at han i samarbejde med partierne bag det nuværende forsvarsforlig, vil nedsætte en advokatundersøgelse.

Den skal blandt andet give svar på, hvordan det kunne gå til, at Folketinget fik at vide, at tilbuddet fra det israelske våbensystem Elbil ville udløbe ved udgangen af januar, når tilbuddet reelt stod ved magt frem til udgangen af juni. 

De konkrete rammer for undersøgelsen er dog endnu ikke på plads. For eksempel er det stadig et åbent spørgsmål, om advokaterne også skal granske Ellemann-Jensens egen rolle i sagen. 

I de seneste uger har Altinget afdækket, at toppen i Ellemanns eget ministerium havde mere end en enkelt finger med i det spil, der endte med at Folketinget fik forkerte oplysninger. Det var på den baggrund, at Ellemann fredag valgte at hjemsende departementschef Morten Bæk, som han ikke længere har tillid til. 

Jeg vil sige, at i forhold til at vurdere, hvad det er, der er foregået, så vil jeg og regeringen gerne afvente undersøgelsen af, hvad der er foregået, for det ved jeg af gode grunde ikke.

Mette Frederiksen
Statsminister

Onsdag kom det desuden frem, at Forsvarskommandoen kendte den rigtige deadline for våbenkøb, men at forsvarschef Flemming Lentfer undlod at videregive oplysningerne til politikerne på et centralt beslutningsmøde. 

Trods de nye oplysninger vil regeringen afholde sig fra at drage flere konklusioner, før sagen er undersøgt til bunds, lød det fra Mette Frederiksen. 

"Jeg vil sige, at i forhold til at vurdere, hvad det er, der er foregået, så vil jeg og regeringen gerne afvente undersøgelsen af, hvad der er foregået, for det ved jeg af gode grunde ikke," lød det. 

Skal bringes i orden

Selvom våbensagen endnu ikke har nået det samme politiske spændingsniveau som minksagen, der i den forrige valgperiode martrede netop Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, har en række politiske iagttagere sammenlignet de to sager. 

Det skyldes, at topministre i begge sager har truffet meget markante beslutninger på meget kort tid, uden at Folketingets partier er blevet involveret tilstrækkeligt. 

På samme måde har de øverste embedsmænd i begge sager fået hård kritik for ikke at give helt afgørende oplysninger til deres minister. 

Direkte adspurgt sagde Mette Frederiksen, at det er "svært at drage paralleller til andre sager".

Læs også

Derfor ville hun heller ikke komme med et bud på, hvordan hendes regering vil mindske risikoen for, at lignende sager kommer til at opstå.

"Men generelt gælder det jo, at Folketinget og regeringen er afhængige af at få rigtige oplysninger. Det skal selvfølgelig fungere på en ordentlig måde, og vi forventer, det bliver bragt i orden."

Men vil du sætte nogle initiativer i gang på et bredere plan, der skal sørge for, at der kommer færre sager som disse i din regering i fremtiden? 

"Som jeg sagde det før: Jeg kender ikke indholdet af den konkrete sag. Det er der ikke nogen, der gør. Det er jo derfor, der er sat en undersøgelse i gang. Og jeg synes, det ville være mest rigtigt at afvente det, før man drager konklusioner og sammenligninger med andre sager."

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein var det "tydeligt at Mette Frederiksen absolut ikke skulle fedtes ind i den våbenskandale, som Altinget har gravet frem". 

"Hun gled af på de fleste spørgsmål om sagen, men udtrykte generelt tillid til Forsvaret. Den sag kan Jakob Ellemann-Jensen selv få lov til fedte med," siger Erik Holstein.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Flemming Lentfer

Fhv. forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

0:000:00