Omstridte kanoner vil formentlig aldrig kunne doneres til Ukraine

Israel er principielt modstander af, at israelsk-producerede våben doneres til Ukraine. Derfor kan det blive svært at donere Danmarks nye israelske artillerikanoner og raketkastere, hvis politikerne en dag skulle ønske at gøre det. 

Foto: Elbit Systems
Andreas KrogKasper FrandsenKatrine Falk Lønstrup

Hvis Ukraine igen skulle rette henvendelse til Danmark for at få doneret nye artillerikanoner i kampen mod den russiske besættelsesmagt, vil svaret højst sandsynligt være nej.

Siden krigens start har Danmark ellers sendt en lind strøm af våben og udstyr som panserværnsraketter, minerydningskøretøjer, natbriller og meget andet.

Men når det omhandler lige præcis ATMOS-artillerikanonerne og PULS-raketkasterne fra israelske Elbit Systems, er sagen en helt anden.

Falde i iranske hænder

De nye og meget omtalte våben, som Danmark i al hast besluttede at købe tilbage i januar, kommer nemlig fra Israel, hvor man helt generelt modsætter sig at donerer israelske våben til Ukraine.

Læs også

"Vi er (…) bekymrede for, at ethvert system, som vi giver Ukraine, vil blive brugt imod os, fordi det kan falde i iranske hænder og blive brugt mod os," sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i juni til avisen Jerusalem Post. 

"Og det er i øvrigt ikke en teoretisk mulighed. Det skete faktisk med de vestlige panserværnsvåben, som vi nu finder ved vores grænser. Så vi skal være meget forsigtige her," fortsatte han. 

Annonceret af Macron

Det israelske donationsforbud betyder desuden, at det danske forsvar ikke risikerer at skulle vinke farvel til sine nye israelske kanoner, hvis krigen i Ukraine fortsætter og de danske politikere vil donere flere våben til landet.

De nye israelske våben er erstatning for Hærens 19 franske Caesar-artillerikanoner, som i foråret i år blev sendt til Ukraine.

Hvis regeringen i stedet havde besluttet at erstatte de franske Caesar-kanoner med kanoner magen til, så havde de nye kanoner med stor sandsynlighed godt kunne doneres til Ukraine.

Læs også

Da SVM-regeringen i januar 2023 besluttede at donere Forsvarets Caesar-artillerikanoner til Ukraine, så var det nemlig en udvidet udgave af en donation, som den franske præsident Emmanuel Macron mere eller mindre havde annonceret flere måneder før.

I oktober sidste år sagde han således til den franske tv-station France2, at Frankrig "arbejder sammen med Danmark om at levere yderligere udstyr af typen Caesar-haubitser til Ukraine".

Lukket hul

I kølvandet på beslutningen om at donere Caesar-kanonerne fik forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) hastet et indkøb af de israelske våben igennem forsvarsforligskredsen og finansudvalget. Her var det dog ikke en del af drøftelserne, at våbnene formentlig ikke vil kunne doneres til Ukraine. 

Læs også


"For os handlede det om at sikre, at hullet i vores eget forsvar blev lukket og medarbejderne fastholdt. Det krævede ifølge ministeren og hans system et hurtigst muligt leveret system, og det var Elbits," siger SF’s forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, der deltog i mødet 25. januar.

"Det er sekundært om vores materiel kan doneres til Ukraine, og hvilke forhandlinger det kræver med den pågældende leverandør."

Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, mener ikke, at der blev spurgt ind til det på mødet 25. januar.

"Jeg husker ikke, at der direkte blev spurgt ind til det, eller at det blev nævnt. Men det er vist almindeligt kendt, at det er tilfældet (at Israel ikke tillader donation, red.). Det havde næppe gjort nogen forskel for os," siger Carsten Bach.

Forsvarsministeriet oplyser til Altinget, at "det ikke indgår i overvejelserne om fremtidige donationer til Ukraine at donere PULS artillerisystemet".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00