Kommentar af 
Poul Madsen

Ellemann har vildledt Folketinget. Men det kan vise sig at være hans mindste problem

Jakob Ellemann står svækket tilbage, efter Altinget har afsløret, at han har snydt Folketinget i en sag om milliardindkøb hos en israelsk våbenleverandør. Men sagens mulige konsekvenser er langt fra det eneste problem, der venter Jakob Ellemann, når han vender tilbage i august, skriver Poul Madsen. 

Der skal leveres på øverste hylde fra dag ét både på de interne og eksterne linjer, når Ellemann vender tilbage fra sin sygemelding.
Kan Ellemann det, spørger Poul Madsen. 
Der skal leveres på øverste hylde fra dag ét både på de interne og eksterne linjer, når Ellemann vender tilbage fra sin sygemelding. Kan Ellemann det, spørger Poul Madsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jakob Ellemann-Jensens far, Uffe Ellemann-Jensen, fik i sin udenrigsministertid så mange næser fra Folketinget, at mange mente, at han kunne lugte sig selv i nakken.

Nu er det formentlig sønnikes tur. Mit gæt er, at han har fået påmonteret sig en næse fra Folketinget, når han efter eget udsagn vender tilbage til arbejdet som forsvarsminister 1. august.

Altinget har afsløret, at i den korte tid, Jakob Ellemann nåede at være forsvarsminister før sin sygemelding, har han snydt Folketinget. Jeg ved ordet 'snyd' er stærkt, men efter fungerende forsvarsmister Troels Lund Poulsens mildest talt håbløse forsøg på en bortforklaring, så er jeg bare nødt til at skære igennem.

Ellemann gav i januar Folketinget få timer til at sige ja til et milliardindkøb af våben fra en kontroversiel israelsk våbenproducent. Partierne forstod det sådan, at tilbuddet ville udløbe, hvis de ikke sagde ja her og nu. Men tidsfristen fra israelerne var reelt slet ikke så kort, som partierne fik indtryk af.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, har nærlæst både tilbuddene og aktstykkerne, og han kalder orienteringen ’vildledende’.

 

Læs også

Jeg tror ikke, sagen er stor nok til en ministerstorm, så skal der komme mere frem, men spørgsmålet er også, om den i virkeligheden ikke lægger sig ind i en helt andet dagsorden: Hvem er det, der i fremtiden skal lede Venstre?

De senest par uger har vist, at magtkampen raser i kulissen bag det ellers entydige halleluja-kor af ”ih hvor vi alle glæder os til, at Ellemann kommer tilbage”.

Tre hændelser peger entydig i retning af, at en magtkamp er i gang.

Mens Troels Lund Poulsen viser politisk håndværk fra øverste hylde og laver århundredets forsvarsforlig, så viste Ellemann usikker drift med en i bedste fald kluntet håndtering af et våbenindkøb.

Poul Madsen

For mig er der ingen tvivl om, at Ellemann følte sig tvunget til at melde en tilbagekomstdato ud. Flere og flere i Venstre var begyndt at se Troels Lund Poulsen som en kompetent og ikke mindst mulig ny formand.

Hændelse nummer to var, da Lars Løkke Rasmussens tidligere spindoktor Jacob Bruun i Altinget forstyrrede billedet af Troels Lund som den naturlige nye leder. Bruun skrev, at ”Stephanie Lose har grebet vikarrollen til UG. Efter få måneder som vikar bliver hun pludselig betragtet som den eneste naturlige arvtager for Ellemann. Hun har bevist, at hun også vil kunne klare sig på den større, landspolitiske scene”.

Det kunne Troels Lund Poulsens tilhængere ikke lade svæve videre. Svaret kom i Børsen torsdag. Avisen havde, skrev de, været på rundtur i Venstres folketingsgruppe, blandt ministre i regeringen og hos særlige rådgivere. På den baggrund konkluderer Børsen, at alle i Venstre nu rettede sig mod Troels Lund Poulsen. Børsens kilder fortalte også, at ingen i Venstres gruppe orienterer sig mod Stephanie Lose. Hun er bare en vikar, der snart bliver skippet tilbage til Sydjylland.

 

Læs også

Ellemann fik også et ordentligt stød med magthammeren. En - naturligvis - anonym kilde citeres for, at ”Ellemann får det svært, når han vender tilbage”.

Det her er, når politik er værst. Udadtil er man åh så loyal, men så snart man kan udtale sig anonymt flyver knivene i luften. Det er der ikke noget nyt i, men derfor kan man stadig godt blive overrasket. Et tidligere Venstre-folketingsmedlem, som jeg drak kaffe med forleden, beskrev chokket, dengang vedkommende var ny i politik. Vedkommende troede naivt, at politik handlede om at ændre samfundet, men det eneste, der i virkeligheden talte var, hvordan man kunne få magt.  

Der er ingen grund til at bruge anonyme kilder for at se, at problemerne tårner sig op for Ellemann. Han er klart svækket. Alle forsøger at bilde os ind, at den lange sygemelding ikke er et problem. Men det er rent vrøvl. For mens Ellemann har været syg, har Troels Lund Poulsen og til dels Stephanie Lose grebet magten.

Der skal kort sagt leveres på øverste hylde fra dag ét både på de interne og eksterne linjer. Kan Ellemann det?

Poul Madsen

Nu er Ellemann så yderligere svækket af en sag fra hans korte ministertid. Det kan nemt i magtkabalen udlægges på den måde, at mens Troels Lund Poulsen viser politisk håndværk fra øverste hylde og laver århundredets forsvarsforlig, så viste Ellemann usikker drift med en i bedste fald kluntet håndtering af et våbenindkøb.

Og udover at tilbageerobre magten internt, skal han også overbevise vælgerne om, at Venstres regeringsprojekt er fornuftigt. Det bliver mildest talt op ad bakke.

Der skal kort sagt leveres på øverste hylde fra dag ét både på de interne og eksterne linjer.

Kan Ellemann det? Næsen kan vise sig at være det mindste problem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00