Første skridt mod avanceret dansk kampfly-øvelsesområde

LUFTKAMP: En dansk og en amerikansk forsvarsvirksomhed har intentioner om at gøre dansk luftrum over Nordsøen til Natos mest avancerede øvelsesområde for kampfly i Europa.

Dansk luftrum over Nordsøen kan meget vel gå hen og blive et avanceret øvelsesområde for kampfly fra hele Europa. Det er i hvert fald de langsigtede perspektiver bag en hensigtserklæring, som Odense-virksomheden IFAD og amerikanske Cubic Defence Systems underskriver torsdag. Erklæringen går på at udvikle de nødvendige softwaresystemer til fly og tracking-systemer til installation på landjorden, som skal gøre det muligt at etablere et Nordsø-øvelsesområde.

”Danmark er unikt placeret i forhold til et øvelsesområde. På grund af luftrummet og på grund af ledelsen af det danske flyvevåben samt støtten fra lokalområdet,” forklarer senior account executive Marc Graper fra Cubic Defense Systems til Altinget: forsvar.

Når Marc Graper taler om lokalområdet, så skyldes det, at samarbejdet mellem IFAD og Cubic har tråde til det samarbejde mellem det danske flyvevåben, danske og udenlandske forsvarsvirksomheder og Haderslev Kommune, som hjemkommunen for Flyvestation Skrydstrup i gennem flere år har arbejdet på at etablere. Det såkaldte ACE-samarbejde (Aeronautical Center of Excellence) skal bringe forsvaret og virksomhederne sammen på Flyvestation Skrydstrup, så der gerne skulle opstå en form for symbiose til gavn for begge parter.

Login