Holstein: Jakob Ellemann har været udsat for meget på kort tid
Venstre-formanden kan ikke være både "far, forsvarsminister og partiformand på en og samme tid, hvis helbredet ikke er i orden", skriver han. Timingen er uheldig, men valget af vikar på forsvarsministerposten er oplagt, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
Maja Hagedorn
RedaktionschefDet går stærkt i toppolitik.
Derfor er det ikke så underligt, at Jakob Ellemann-Jensen har valgt at trække stikket som formand for Venstre og forsvarsminister oven på et ildebefindende. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
"I modsætning til hvad mange tror, arbejder toppolitikerne faktisk jernhårdt – ofte med arbejdsuger på 60-70-80 timer," siger han.
Og netop Ellemann har været udsat for meget på kort tid, påpeger Holstein.
"Han blev formand alt for tidligt," siger han og fortsætter:
"Det har været en stejl læringskurve. Mens både Løkke og Mette Frederiksen er politiske næsehorn, der ikke bliver synderlig ramt af selv en sylespids kritik, er det lidt anderledes med Ellemann."
Uheldig timing
Oven på kåringen som formand i 2019 fulgte "en lang kamp med Inger Støjberg som næstformand", der kulminerede med hendes beslutning om at forlade Venstre, efter at Ellemann støttede en rigsretssag mod hende.
Kort tid efter dannede først forgængeren på formandsposten, Lars Løkke Rasmussen, og siden Støjberg hver deres parti efterfulgt af Venstres valgnederlag ved folketingsvalget i november, fortsætter den politiske kommentator.
Han blev formand alt for tidligt.
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
"Og så kom den hårde kritik af regeringsdeltagelsen og endelig en elendig start for SVM-regeringen. Det er ikke så underligt, hvis Ellemann er blevet stresset af den cocktail," konstaterer den politiske kommentator.
Alligevel kommer sygemeldingen på et – for Venstre – uheldigt tidspunkt, mener han.
I et spritnyt kvalitetsvægtet snit af målinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, ligger partiet på et niveau, der ikke er set siden folketingsvalget i 1987:
11,2 procent af vælgerne ville sætte deres kryds ud for liste V, hvis der var valg i dag.
"Samtidig er Venstre under konstant beskydning fra højre for at have gået med i en regering under Mette Frederiksen," siger Erik Holstein.
Troels Lund Poulsen er det oplagte valg
Ellemanns orlov vil næppe forrykke magtbalancen mellem de tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, vurderer den politiske analytiker.
"De har i de første par måneder været meget loyale over for hinanden. Men trækker sygemeldingen ud, vil det være en svækkelse af Venstres position," vurderer han.
Selv skriver Venstre-formanden, at han ikke kan være både "far, forsvarsminister og partiformand på en og samme tid, hvis helbredet ikke er i orden". Han ved endnu ikke, hvornår han kan vende tilbage.
Troels Lund Poulsen er det oplagte valg til at køre butikken videre.
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
I mellemtiden overtager økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) posten som forsvarsminister. Det bliver derfor ham, der skal indlede forhandlingerne om et nyt tiårigt forsvarsforlig. Det skulle have været Ellemanns "finest hour", fortæller Erik Holstein.
"Men Troels Lund Poulsen er det oplagte valg til at køre butikken videre. Han er kompetent og rutineret, så det er ikke det store problem på indholdssiden. Det er dog skidt i forhold til offentligheden, for Troels Lund er bestemt ingen billetsælger," siger han.