Hver anden dansker er imod danske våbenindkøb i Israel

Hver anden dansker bryder sig ikke om, at Forsvaret bruger skattekroner på israelske våben. Forsvaret tager gladeligt selv på inspirationstur til Israel, hvor våbenindustrien nyder godt af Palæstina som et "testlaboratorium", påpeger en australsk journalist.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas Krog

I januar i år var chefer fra Forsvaret på tur til Israel for at se nærmere på hvad landets tre største våbenproducenter har på hylderne af ammunition, missiler, droner, elektronisk krigsførelse og meget andet.

Fakta

Israels tre største våbenproducenter Elbit Systems, IAI og Rafael er henholdsvis verdens 24., 35. og 42. største våbenproducent. Ifølge Stockholm International Peace Research Institute så omsatte de tre virksomheder i 2022 for i alt 12,4 milliarder dollars, svarende til 85 milliarder kroner.

Israels vigtigste forsvarseksport er missiler, raketter, luftforsvarssystemer, droner, elektroniske radar- og overvågningssystemer samt software til cyberkrigsførelse.

Ifølge det amerikanske handelsministerium, så udgør de europæiske lande det største marked for den israelske våbenindustri. Europa aftog i 2021 således 41 procent af den israelske våbeneksport, mens de asiatiske lande aftog 34 procent og USA 12 procent.

I en evalueringsrapport om turen, som Altinget har fået aktindsigt i, fremgår det direkte, at Forsvarsministeriets Indkøbsstyrelse på baggrund af besøgene hos producenterne vil indhente konkrete tilbud hos israelerne på blandt andet jordbaseret luftforsvar til adskillige milliarder kroner.

Det var også i januar i år, at Folketinget gav Forsvaret grønt lys til køb af artilleri og raketkastere hos israelske Elbit Systems for 1,7 milliarder kroner. Altinget kunne senere afsløre, at Folketinget fik forkerte oplysninger om blandt andet tilbuddet fra Elbit Systems og om andre producenternes tilbud. Det ændrede dog ikke på, at Forsvaret i august fik det første artillerisystem og de to første raketkastere leveret fra Israel.

Det falder dog ikke i god jord hos alle vælgere, at Forsvaret køber våben i Israel - og gerne vil gøre det endnu mere i fremtiden. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for Altinget og DR i midten af november. Godt en måned efter terrorbevægelsen Hamas’ angreb på Israel den 7. oktober.

På spørgsmålet om man generelt mener, at Danmark bør købe våben fra Israel, svarer 51 procent nej. 24 procent af de 1086 adspurgte personer har ikke noget problem med det, mens 25 procent ikke ved hvad de skal mene om sagen.

Spørgsmålet splitter også kønnene. Således går 38 procent af de adspurgte mænd og kun 10 procent af de adspurgte kvinder ind for at købe våben til det danske forsvar hos israelske våbenproducenter. 44 procent af mændene og 58 procent af kvinderne er imod.

Ser man på alder, så er adspurgte på 56 år eller derover de største tilhængere af israelske våbenindkøb. I den aldersgruppe siger 28 procent ja, mens det blandt de 18-34-årige kun er 20 procent, der siger ja tak til israelske våben.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00