Kampfly-chef: Ingen dansk særbehandling

KAMPFLY: F-35 programmet er klædt på til en tyrkisk exit, forklarer kampflyprogrammets øverste civile chef, der ikke vil give dansk forsvarsindustri særbehandling.

Foto: Joint Program Office
Andreas Krog

Som partnerland i F-35 programmet, så deltager Danmark og danske virksomheder på lige fod med virksomheder i de andre partnerlande om underleverandørarbejde til kampflyet, der forventes produceret i mere end 3.000 eksemplarer. Sagen er imidlertid den, at Danmark var langt længere tid om at træffe beslutning om at anskaffe F-35-flyet, end man eksempelvis var i Norge, Holland, Tyrkiet og Italien. Således traf de danske politikere først et typevalg i 2016, mens norske politikere besluttede sig allerede i 2008.

Det har betydet, at danske forsvarsvirksomheder indtil nu har fået en meget lille del af kagen af underleverandørarbejdet i verdens største våbenudviklingsprogram. Det er nemlig først, når partnerlandet har truffet den endelige beslutning om at købe F-35, at opgaverne for alvor begynder at rulle ind - hvis ellers man er konkurrencedygtig.

Tjener hele programmet bedst
Efter at Danmark den 9. juni 2016 besluttede at indkøbe 27 F-35 kampfly til omkring 15 mia. danske kroner, har danske ministre gentagne gange appelleret til, at F-35-flyets hovedproducent Lockheed Martin gør en særlig indsats for at sende underleverandørarbejde i den danske forsvarsindustris retning.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00