Månedens ekspert: Frygten, som går på tværs af grænser, gør indtryk på mig

November måneds ekspert, Katrine Stevnhøj, mener, at vi bør bevare kontakten til de russere, som er i stand til at forestille sig en anden fremtid end Putin. Hør hende uddybe sine pointer og fortælle om sit arbejde med eksilaktivisme ved Københavns Universitet.

Historisk erfaring viser, at eksilgrupperinger- og regeringer har vanskeligt ved at opretholde sammenhængskraft og politisk legitimitet uden for hjemlandets grænser, skriver Katrine Stevnhøj.
Historisk erfaring viser, at eksilgrupperinger- og regeringer har vanskeligt ved at opretholde sammenhængskraft og politisk legitimitet uden for hjemlandets grænser, skriver Katrine Stevnhøj.Foto: Pressefoto/Marie Leine og Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Katrine Stevnhøj, der har en kandidatgrad i Østeuropastudier med specialisering i russisk, er i skrivende stund i gang med et ph.d.-projekt om belarusiske og russiske migrantaktivisters oplevelser af at leve og praktisere aktivisme i eksil.

Særligt de massive protester i Belarus tilbage i 2020 og Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 har bragt Katrine Stevnhøjs nichede specialisering i eksilaktivisme på den politiske dagsorden og gjort hende til en fast bidragsyder, når talen falder på eksilrussere i medierne.

Selvom omstændighederne i Belarus og Rusland har været skelsættende for Stevnhøjs ph.d.-projekt, var det mødet med fjerntliggende civilsamfund, der i sin tid vakte hendes interesse for emnet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00