Analyse af 
Andreas Krog

Når Uncle Sam spørger, så siger man ja

Når Washington beder om noget, så siger man som lille Nato-land ja. Og statsminister Mette Frederiksen er glad for at sige ja til USA. Hver eneste dag.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

“Jeg vil gerne gøre amerikanerne en tjeneste hver eneste dag.”

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da Altinget på et pressemøde torsdag eftermiddag spurgte hende, om Danmark får betaling fra USA, når amerikanerne i fremtiden formentlig får lov til at stationere soldater og materiel på dansk jord. 

På pressemødet løftede statsministeren sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og den nyudnævnte forsvarsminister Morten Bødskov (S) nemlig sløret for, at regeringen i omkring et år har været i dialog med USA om en forsvarsaftale, der skal give amerikanske tropper uhindret adgang til dansk jord - uden beregning.

Det er USA, der har ønsket at indgå en aftale, der vil gøre op med mere end 70 års politik om ikke at have fremmede landes soldater på dansk jord.

Lever trygt

Når “Uncle Sam” ringer og spørger om lov til militære tiltag, så siger man ja.

I hvert fald når man er et lille Nato-land, der lever trygt under den amerikanske atomparaply og med vished om, at amerikanske soldater vil komme til undsætning, hvis vi en dag skulle blive angrebet.

Juraen skal være på plads. Det skal ikke være på kant med grundloven. Og der skal ikke være atomvåben i amerikanernes medbragte våbenarsenal. Det slog statsministeren flere gange fast på pressemødet.

Og så kan Danmark heller ikke tillade sig at stille flere krav til vilkårene for udstationeringen. Det er trods alt USA, der passer på os.

Læs også

Men det har regeringen skam heller ikke tænkt sig at gøre. 

At starte med at opstille vetoer, er et dårligt udgangspunkt for forhandlinger, påpegede forsvarsminister Morten Bødskov. 

Desuden nyder regeringen at gøre amerikanerne en tjeneste. Og der er reelt blot tale om at indgå en bilateral aftale mellem to gode venner, pointerede statsministeren. 

Langt større vægt

Udmeldingen om et kommende dansk-amerikansk forsvarssamarbejde en klar indikation om, at Danmark lægger langt større vægt på samarbejdet med USA end med EU. De transatlantiske bånd er vigtigere end de europæiske.

Det var også billedet, da regeringen for halvanden uge siden præsenterede en udenrigspolitisk strategi. Her spillede USA en nøglerolle. 

Til gengæld var EU trængt i baggrunden. Ved en efterfølgende debat i Altingets gård slog udenrigsminister Jeppe Kofod fast, at forbeholdet mod at deltage i EU’s forsvarssamarbejde ikke forhindrer Danmark i, at føre den udenrigs- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil. 

Visket helt bort 

I oktober sidste år gav Mette Frederiksen sit første større udenrigspolitiske interview til Altinget. Her gav Mette Frederiksen udtryk for sin begejstring for USA. Hun satte en tyk streg under, at USA er Danmarks vigtigste allierede. Og endelig åbnede hun op for, at Danmark deltager i flere amerikansk-ledede internationale militære missioner. 

Hvis man efter dette interview stadig var i tvivl om, hvor glad statsministeren er for USA, så må den tvivl være blevet visket helt bort efter torsdagens pressemøde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00