Nu skal forsvarsministeren grilles om våbensagen: Få overblikket over forløbet her

Både torsdag og fredag skal forsvarsminister Troels Lund Poulsen svare på spørgsmål om den såkaldte våbensag. Har du mistet overblikket? Så kan du dykke ned i vores tidslinje over, hvad vi ved om det forhastede forløb.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) skal både torsdag og fredag svare på spørgsmål fra Folketingets partier om våbensagen.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) skal både torsdag og fredag svare på spørgsmål fra Folketingets partier om våbensagen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisKatrine Falk LønstrupAndreas KrogKasper Frandsen

Kanonerne er stift rettet mod forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), når han hele to dage i streg skal svare på spørgsmål fra Folketingets partier om våbensagen.

Torsdag skal ministeren i ilden i Finansudvalget, hvor Enhedslisten, SF, Konservative og Dansk Folkeparti har bedt om en redegørelse for forløbet.

Og fredag er turen kommet til Forsvarsudvalget. Her vil ministeren blive spurgt til en række detaljer omkring indkøbet af artilleri og raketter fra den omstridte israelske våbenproducent Elbit, hvor især Altinget har afdækket, hvordan Folketinget i en række tilfælde har fået forkerte oplysninger om milliardordren. 

Inden da kan du få et overblik over, hvad vi ved om sagen. Vi har nemlig samlet en tidslinje her:

September 2022

Krigen i Ukraine er i sin hidtil mest intense fase. Ukraines præsident Zelensky benytter alle lejligheder til at bede verdens øvrige statsledere om våben.

I Danmark har statsminister Mette Frederiksen (S), V-formand Jakob Ellemann-Jensen (V) og partilederne fra SF, Radikale og Konservative i foråret givet håndslag på at skrue forsvarsbudgettet markant op til to procent af bnp.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som står for alle forsvarets indkøb af våben, er i gang med at undersøge muligheden for at købe seks artillerikanoner af typen Caesar 8x8. Dem kan Danmark få brug for, hvis politikerne skulle beslutte at donere seks kanoner til Ukraine.

Danmark har på dette tidspunkt på papiret 19 kanoner af samme type. De blev bestilt for fem år siden og er efter lang tids forsinkelse nu endelig på vej til Danmark fra den franske våbenfabrikant Nexter.

En kvinde får krisehjælp af psykologer oven på et russisk missilangreb mod en konvoj af civile biler i Zaporizjzja i det sydlige Ukraine 30. september 2022.
En kvinde får krisehjælp af psykologer oven på et russisk missilangreb mod en konvoj af civile biler i Zaporizjzja i det sydlige Ukraine 30. september 2022.
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

19. december 2022

På et ministermøde i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force i Riga i Letland via videoforbindelse henvender Ukraines præsident Zelenskyj sig direkte til den nyudnævnte danske forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og appellerer til, at Danmark donerer sine nye Caesar-artillerisystemer til ukrainerne.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at han nu vil drøfte det i regeringen og med Folketinget. 

22. december 2022

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse modtager et udkast til en aftale om forlig fra den israelske våbenproducent Elbit Systems, som ellers har lagt sag an mod den danske stat. Forliget er ifølge Elbit Systems blevet til på baggrund af en forhandling mellem israelernes administrerende direktør og FMI's vicedirektør.

Tilbage i 2015 blokerede SF og Radikale nemlig for Forsvarets daværende plan om at købe artillerikanoner hos Elbit Systems, der er sortlistet hos flere pensionsselskaber og banker, fordi deres våben bliver brugt af den israelske hær mod palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden. Forsvaret købte i stedet de franske Caesar-kanoner, som Ukraine nu har bedt om.

6. januar 2023

Få dage inde i det nye år kan noget tyde på, at den danske regering er ved at være klar til at donere sine nye artillerikanoner til Ukraine.

I hvert fald begynder det danske forsvar at afsøge mulighederne for at finde en erstatning for våbensystemerne.

Informationer om den danske mangel på kanoner går videre til franske Nexter Systems - som har produceret Caesar-systemet, men den statsejede våbenproducent bliver ikke bedt om at give et tilbud på flere kanoner.

Den sydkoreanske våbenfabrikant Hanwha kontaktes gennem deres repræsentant i Danmark, Mogens R. Mogensen, som får godt et døgn til at skaffe priser og leveringstid på Hanwhas K9 artillerisystem og raketkastere af typen Chunmoo. 

Daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen lover under et møde i Riga præsident Zelenskyj at drøfte muligheden for at donere Danmarks Caesar-artillerisystemer til ukrainerne.
Daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen lover under et møde i Riga præsident Zelenskyj at drøfte muligheden for at donere Danmarks Caesar-artillerisystemer til ukrainerne. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

8. januar 2023

En stabschef og vicedirektøren fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) rejser på en tre dages tur til Israel for at besøge Elbit Systems - altså det våbenfirma, som FMI for flere år siden gerne ville have købt artillerikanoner fra, men hvor SF og R blokerede for planerne.

På Elbits testfacilitet Ramat Hasharon campus får de en udendørs fremvisning af Puls-raketkastere og Atmos-artillerikanoner, som de mundtligt beder Elbit om et tilbud på.

Klokken 15.09 samme søndag kommer Hanwhas estimat på priser og leveringstid per telefon.

18 minutter over midnat modtager FMI en mail med Elbits tilbud. Både priserne og leveringstiderne gælder frem til 30. juni 2023, står der. 

9. januar 2023 

Mens FMI’s indkøbere stadig er hos Elbit i Israel, sender FMI et notat til Forsvarsministeriet, hvor det anbefales, at man køber artillerisystemer og raketkastere til i alt 1,74 milliarder kroner hos Elbit Systems, såfremt Danmark donerer Caesar-kanonerne til Ukraine.

Anbefalingen er resultatet af, hvad FMI selv betegner som "en meget forceret markedssondering med afsæt i et afgrænset søgefelt". 

Læs også

10.-11. januar 2023

Elbit Systems indgår forlig med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i sagen, hvor Elbit mener at være blevet snydt for en ordre på artillerikanoner tilbage i 2017. Indholdet af forliget kendes ikke.

19. januar 2023

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen meddeler, at Danmark vil donere 19 artilleripjecer af typen Caesar-haubitser til Ukraine. Dermed står Danmark over for at skulle have nyt artilleri.

25. januar 2023

Jakob Ellemann-Jensen indkalder de partier, der er med i forsvarsforliget, til ekstraordinært møde i Forsvarsministeriet med "materielanskaffelser" på dagsordenen.

Ifølge Altingets oplysninger deltager langt de flere ordførere i mødet, hvor også Ellemanns departementschef Morten Bæk, forsvarschef Flemming Lentfer og viceforsvarschef Kenneth Pedersen er til stede.

Partierne møder op klokken 13 og får her en såkaldt udleveringsnotits, hvor der står, at Forsvaret og regeringen klart anbefaler at vælge Elbit, selvom det ikke er den billigste løsning.

Ifølge flere ordførere får de samtidig at vide på mødet, at ordren skal placeres inden månedens udgang, så partierne skal træffe en hurtig beslutning.

26. januar 2023

Tidligt næste morgen – på dagen hvor Finansudvalget senere skal hastegodkende udgiften til milliardkøbet hos Elbit – rejser Jakob Ellemann-Jensen og forsvarsordførerne fra Konservative, Danmarksdemokraterne, Moderaterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti til Estland og Letland for at besøge danske soldater.

Politikerne befinder sig tæt på grænsen til Rusland og bliver derfor anbefalet at holde mobiltelefonerne slukket under besøget.

Imens mødes Folketingets Finansudvalg klokken 13.00 for at hastebehandle de to aktstykker om anskaffelse af Puls-raketkastere og Atmos-artillerisystemer fra Elbit Systems. 

Læs også

Ifølge aktstykkerne haster godkendelsen, da "kontrakten med leverandøren skal underskrives snarest muligt og inden udgangen af januar af hensyn til tilbuddets gyldighed, produktionsmuligheder og en hastig opbygning af den operative kapacitet".

Klokken 14.57 modtager Finansudvalgets medlemmer en mail, hvor der står, at de har indtil klokken 17, altså godt to timer, til at svare på, om de vil stemme for våbenkøbet.

Intet svar vil blive opfattet som et ja, lyder det i mailen.

Rasmus Jarlov, der både er sit partis finansordfører og forsvarsordfører, når ikke at svare, fordi han jo er i Baltikum med Jakob Ellemann og en slukket telefon.

Et bredt flertal bestående af alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet stemmer for de to indkøb for i alt 1,74 milliarder kroner.

Klokken 19.20 samme dag udsender Forsvarsministeriet en pressemeddelelse om beslutningen. 

På dagen hvor Finansudvalget skal hastegodkende milliardkøbet hos Elbit rejser Jakob Ellemann-Jensen og en række forsvarsordførere – herunder Rasmus Jarlov (K) og Lise Bech (DD) på billedet – til Estland og Letland. De bliver anbefalet at holde mobiltelefonerne slukket under besøget, hvor de undervejs får en mail og to timer til at svare på, om de vil stemme for våbenkøbet. Intet svar vil blive opfattet som et ja, lyder det i mailen.
På dagen hvor Finansudvalget skal hastegodkende milliardkøbet hos Elbit rejser Jakob Ellemann-Jensen og en række forsvarsordførere – herunder Rasmus Jarlov (K) og Lise Bech (DD) på billedet – til Estland og Letland. De bliver anbefalet at holde mobiltelefonerne slukket under besøget, hvor de undervejs får en mail og to timer til at svare på, om de vil stemme for våbenkøbet. Intet svar vil blive opfattet som et ja, lyder det i mailen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

30. januar 2023

Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen besøger den ukrainske havneby Mykolajiv sammen med Ukraines præsident Zelenskyj.

6. februar 2023

Jakob Ellemann-Jensen går på sygeorlov som følge af stress. Troels Lund Poulsen (V) tager over som fungerende forsvarsminister.

26. maj 2023

Altinget kan igennem aktindsigter afsløre, at Jakob Ellemann-Jensen har givet urigtige oplysninger for at haste milliardindkøbet af det israelske artilleri igennem i januar. Selv om tilbuddet fra Elbit Systems reelt havde deadline i udgangen af juni, fik ordførerne at vide, at tilbuddet skulle godkendes senest med udgangen af januar.

30. maj 2023

Vikaren i Forsvarsministeriet, Troels Lund Poulsen meddeler, at han har bedt om at få en redegørelse af forløbet. 

Læs også

1. juni 2023

Altinget fortæller, at den franske våbenproducent Nexter afviser at have modtaget en henvendelse fra Danmark om at afgive tilbud på hurtig levering af artilleri. Flere ordførere siger, at de ikke ville have godkendt artilleriindkøbet fra Elbit, hvis de havde vidst, at der ikke var blevet indhentet tilbud fra andre leverandører.

7. juni 2023

Altinget og 24syv afslører, at Elbit Systems droppede sagsanlægget mod Danmark, kun få dage før det nye våbenindkøb til 1,7 milliarder kroner faldt på plads.

14. juni 2023

DR fortæller, at amerikanske Lockheed Martin afviser oplysninger, som Forsvarsministeriet har givet til Folketinget om pris og leveringstid på den amerikanske våbenproducents raketkastere.

1. august 2023

Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage til Forsvarsministeriet efter sin stresssygemelding. 

Efter seks måneder væk fra skrivebordet i Forsvarsministeriet, er Jakob Ellemann-Jensen tilbage 1. august.
Efter seks måneder væk fra skrivebordet i Forsvarsministeriet, er Jakob Ellemann-Jensen tilbage 1. august. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

8. august 2023

Redegørelsen for våbensagen offentliggøres. Den bekræfter, at der blev videregivet forkerte eller fejlagtige oplysninger til Folketinget. Jakob Ellemann-Jensen siger undskyld og meddeler, at han vil iværksætte en ny og uvildig undersøgelse af sagen.

Der er dog intet i redegørelserne, der tyder på, at Jakob Ellemann-Jensen vidste, at han viderebragte forkerte eller misvisende oplysninger til Folketinget.

Centralt i redegørelsen står, at den forkerte oplysning om det israelske tilbud skyldes en misforståelse mellem departementet og Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Ifølge Forsvarsministeriets departementschef Morten Bæk har FMI over for ministeriet beklaget, at styrelsen "ikke var præcis i formuleringerne om tilbuddenes gyldighed". 

Redegørelserne for våbensagen offentliggøres, og Jakob Ellemann-Jensen præsenterer hovedtrækkene på et pressemøde.
Redegørelserne for våbensagen offentliggøres, og Jakob Ellemann-Jensen præsenterer hovedtrækkene på et pressemøde. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

11. august 2023

Altinget afdækker et notat, som viser, at embedsværket i Forsvarsministeriet var skriftligt orienteret om, at den korrekte deadline for et milliardtilbud om nye våben fra israelske Elbit System reelt var fem måneder senere, end det Jakob Ellemann-Jensen fejlagtigt oplyste til Folketinget.

Notatet sår dermed tvivl om departementschefens forklaring om, at der var tale om en misforståelse mellem departementet og FMI.

Samme eftermiddag indkalder Jakob Ellemann-Jensen til pressemøde, hvor han oplyser, at han har mistet tilliden til Morten Bæk.

"Redegørelsen om fejlagtige oplysninger indeholdt fejlagtige oplysninger," erkender ministeren. 

"Redegørelsen om fejlagtige oplysninger indeholdt fejlagtige oplysninger," siger Jakob Ellemann-Jensen, der på den baggrund har mistet tilliden til din departementschef, Morten Bæk, og derfor smider ham på porten. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

15. august 2023

Nye oplysninger trækker forsvarschefen dybere ind i våbensagen.

Altinget kan afsløre, at forsvarschef Flemming Lentfer på et centralt beslutningsmøde 25. januar lod Folketinget forstå, at deadline for israelernes tilbud var i slutningen af januar, selvom i hvert fald forsvarschefens eget embedsværk kendte til den rigtige deadline i juni.

17. august 2023

Statsminister Mette Frederiksen kalder sagen om våbenkøbet "rigtig ærgerlig", men understreger, at hun fortsat har tillid til Forsvaret. 

Statsministeren har fortsat tillid til Forsvaret trods det brogede forløb omkring våbenindkøbet, siger hun på partiets sommergruppemøde.
Statsministeren har fortsat tillid til Forsvaret trods det brogede forløb omkring våbenindkøbet, siger hun på partiets sommergruppemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

18. august 2023

På et pressemøde efter Venstres sommergruppemøde afviser Jakob Ellemann-Jensen, at hans stresssygdom har påvirket hans håndtering af våbensagen, selv om de vildledende oplysninger til forsvarsordførerne blev afgivet knap uge før hans stresskollaps og efterfølgende sygemelding.

22. august 2023

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig som forsvarsminister og bytter med Troels Lund Poulsen, der rykker fra Økonomiministeriet. 

Om våbensagen – og hans egen rolle i den – siger han:

"Der er virkelig mange ubesvarede spørgsmål i den her sag. Jeg ved godt forvirringen er stor derude – det er den også her."

"Hvis jeg som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, jeg har lagt for partiet på sommergruppemødet, og samtidig fortsætte med at gøre Venstre gældende i regeringssamarbejdet, så kan jeg ikke samtidig være forsvarsminister. Forsvaret har brug for en minister, der har 100 procent fokus på den opgave, der er. Og den er stor." 

Efter tre uger tilbage i Forsvarsministeriet, stopper Ellemann og bytter plads med økonomiminister Troels Lund Poulsen.
Efter tre uger tilbage i Forsvarsministeriet, stopper Ellemann og bytter plads med økonomiminister Troels Lund Poulsen. "Forsvaret har brug for en minister, der har 100 procent fokus på den opgave, der er. Og den er stor," siger han. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

23. august 2023

Altinget føjer endnu engang nye detaljer til et af forløbene i våbensagen, som også 24syv og Information tidligere har oprullet.

For det omstridte Elbit-sagsanlæg, som endte med et forlig i januar, er blevet forhandlet af samme topembedsmand i FMI, som også forhandlede om milliardordren på nye våben: Daværende vicedirektør i indkøbsstyrelsen, Christian Brejner Ishøj, har spillet en dobbeltrolle i sagen.

De to ting havde ellers intet med hinanden at gøre, fremgik det af FMI's redegørelse for våbensagen. 

Daværende vicedirektør i indkøbsstyrelsen, Christian Brejner Ishøj, har spillet en dobbeltrolle i våbensagen, kan Altinget afsløre.
Daværende vicedirektør i indkøbsstyrelsen, Christian Brejner Ishøj, har spillet en dobbeltrolle i våbensagen, kan Altinget afsløre. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

30. august 2023

Altinget kan afsløre, at en direktør i cheflaget lige under forsvarsministeren var orienteret om den korrekte deadline for våbenindkøbet hos Elbit Systems. Alligevel videregav Forsvarsministeriet altså forkerte oplysninger om den deadline til Folketinget.

31. august 2023

Elbit Systems stillede i december to krav om fremtidige ordrer fra den danske stat mod at droppe et sagsanlæg mod Danmark.

Og da FMI bare 18 dage efter anbefalede politikerne at købe ind for knap to milliarder kroner hos den israelske våbenfabrikant, opfyldte styrelsen samtidig netop de to krav, erfarer Altinget.

Israelernes krav indgår dog ikke i det endelige forlig. Selv afviser FMI også, at forliget og milliardordren har haft noget med hinanden at gøre. 

Alligevel spekulerer flere ordførere i timingen. Hverken den nye forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, eller Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse vil kommentere sagen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00