Seniorforsker i ny analyse: Derfor står Udenrigsministeriet – måske – svagere end nogensinde

INTERVIEW: Udenrigsministeriets storhed og fald er også historien om en udenrigspolitik trængt i defensiven, uklare politiske forventninger og international oprustning af de øvrige ministerier på Slotsholmen, fortæller DIIS-forsker Louise Riis Andersen. 

Dansk udenrigspolitik ændrede sig, og det samme gjorde Udenrigsministeriet, der måske står svagere end nogensinde, vurderer ny analyse fra DIIS-forsker.
Dansk udenrigspolitik ændrede sig, og det samme gjorde Udenrigsministeriet, der måske står svagere end nogensinde, vurderer ny analyse fra DIIS-forsker.Foto: Jørgen Skytte
Sine Riis Lund

Der er ikke rigtig nogen forventninger til, at Udenrigsministeriet skal lave klassisk udenrigspolitik, og det er svært at se, hvad forventningerne til ministeriet så er – andet end at holde det kørende.

Louise Riis Andersen
Seniorforsker, DIIS

Der var små tegn på, at de (den forrige regering, red.) ville opprioritere det udenrigspolitiske, og det kunne man godt have forventet ville fortsætte under en socialdemokratisk regering, men det er indtil videre ikke rigtig sket. Der har måske snarere været et tilbageslag på den front.

Louise Riis Andersen
Seniorforsker, DIIS

Udtrykket discountdiplomati er blevet en fast del af ordforrådet, når talen falder på Udenrigsministeriet.

Men mens derouten for det klassiske diplomati synes åbenlys, så er det langt mindre belyst, hvad der har ført til Udenrigsministeriets storhedsfald.

Det sætter en ny analyse fra seniorforsker Louise Riis Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) nu spot på.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00