Seniorforsker i ny analyse: Derfor står Udenrigsministeriet – måske – svagere end nogensinde
INTERVIEW: Udenrigsministeriets storhed og fald er også historien om en udenrigspolitik trængt i defensiven, uklare politiske forventninger og international oprustning af de øvrige ministerier på Slotsholmen, fortæller DIIS-forsker Louise Riis Andersen.

Sine Riis Lund
Journalist og redaktørDer er ikke rigtig nogen forventninger til, at Udenrigsministeriet skal lave klassisk udenrigspolitik, og det er svært at se, hvad forventningerne til ministeriet så er – andet end at holde det kørende.
Louise Riis Andersen, Seniorforsker, DIIS
Der var små tegn på, at de (den forrige regering, red.) ville opprioritere det udenrigspolitiske, og det kunne man godt have forventet ville fortsætte under en socialdemokratisk regering, men det er indtil videre ikke rigtig sket. Der har måske snarere været et tilbageslag på den front.
Louise Riis Andersen, Seniorforsker, DIIS
Udtrykket discountdiplomati er blevet en fast del af ordforrådet, når talen falder på Udenrigsministeriet.
Men mens derouten for det klassiske diplomati synes åbenlys, så er det langt mindre belyst, hvad der har ført til Udenrigsministeriets storhedsfald.
Det sætter en ny analyse fra seniorforsker Louise Riis Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) nu spot på.