Debat

SF: Forsvarets fokus skal flyttes fra kampvogne til computere og fra Antvorskov til Arktis

Cybersikkerhed og Arktis skal prioriteres langt højere i det kommende forsvarsforlig. Og så skal vi have et grønnere forsvar, skriver SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

Forsvaret råder over meget store arealer og en stor bygningsmasse, og der er helt klart muligheder for at tænke grønt og miljø ind i hverdagen, skriver Anne Valentina Berthelsen (SF)
Forsvaret råder over meget store arealer og en stor bygningsmasse, og der er helt klart muligheder for at tænke grønt og miljø ind i hverdagen, skriver Anne Valentina Berthelsen (SF)Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Anne Valentina Berthelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forsvaret spiller en helt central og afgørende rolle i at sikre landets ydre grænser i potentielle konflikter, men også når det kommer til udfordringer i vores alles hverdag.

Temadebat

Hvordan skal et nyt forsvarsforlig skrues sammen?
De indledende øvelser til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig bliver den altoverskyggende dagsorden på det forsvarspolitiske område i det kommende år.

Det nuværende forlig udløber ved udgangen af 2023, og flere af Folketingets partier banker på døren for at blive lukket ind i forhandlingslokalet.

Men hvilke ønsker har partierne i forligskredsen og områdets aktører egentlig til den nye aftale? Og hvorfor er det præcis, at SF, Nye Borgerlige og grønlandske Inuit Ataqatigiit (IA) ønsker at sidde med ved forhandlingsbordet?

De spørgsmål stiller Altinget Forsvar i en ny, stor temadebat, hvor politikere og aktører vil svare på, hvad der konkret er vigtigt for dem at få skrevet ind i et nyt forsvarsforlig.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Men forsvarets fokus skal ændres fra kampvogne til computere og fra Antvorskov til Arktis, hvis SF skal med i et kommende forsvarsforlig.

For det første: Cyber. Risikoen for cybertrusler er skræmmende aktuel. I den seneste trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed estimeres truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage som høj.

Det betyder dels, at danske borgere, virksomheder og myndigheder er udsat for truslen fra cyberkriminelle, der hurtigt omstiller sig til nye teknologiske realiteter, og dels at fremmede stater forsøger at stjæle udenrigs- og sikkerhedsinformation fra Danmark via cyberspionage.

Nye cybertrusler kalder på samarbejde

Modsat tidligere trusselbilleder, er det dog ikke kun fremmede stater, der er en trussel. Privatpersoner, firmaer eller ondsindede organisationer kan alle lamme vores fælles institutioner gennem cyberangreb.

Vi skal støtte det generelle ønske fra rigsfællesskabet om, at Arktis fastholdes som militært lavspændingsområde.

Anne Valentina Berthelsen
Forsvarsordfører og MF, SF

Cyberområdet indeholder en trussel mod vores infrastruktur, vores hverdag og hele vores velfærd. For SF er det derfor af højeste prioritet, at vi tager denne trussel meget alvorligt, og at vi agerer over for den med det samme.

Men Danmark kan ikke gøre det alene, og derfor er det helt essentielt, at vi samarbejder med andre lande om at bekæmpe cybertruslen rettet mod vestlige demokratier.

Det er særligt interessant for Danmark at samarbejde med lande inden for EU, som er utroligt vigtige for os i kampen mod cybertruslen.

Sammenhold om Arktis i Rigsfælleskabet

For det andet: Arktis. I Arktis ændrer klimaforandringerne dag for dag landskabet, hvilket stormagterne forsøger at udnytte til egen vinding.

Generelt er der en øget politisk, økonomisk, forskningsmæssig og militær interesse og aktivitet i regionen, som gør, at det er ekstra vigtigt at tænke Arktis ind i det kommende forsvarsforlig. Den stigende interesse i regionen åbner op for en sikkerhedspolitisk usikker situation, som kræver en gennemtænkt dansk Arktis-politik i tæt samarbejde med de andre nationer i rigsfællesskabet.

Det er helt essentielt, at vi holder sammen i rigsfællesskabet, så vi har en fælles og stærkere stemme på den globale scene. Derfor skal vi også støtte op om det generelle ønske fra rigsfællesskabet om, at Arktis fastholdes som militært lavspændingsområde, og det er centralt for SF, at det bliver tænkt ind i det kommende forsvarsforlig.

Vi skal have et grønt forsvar.

Anne Valentina Berthelsen
Forsvarsordfører og MF, SF

Vi står overfor at skulle indkøbe nye inspektionsskibe til at besejle de arktiske områder, og de bør udstyres med teknologi, der kan klimasikre- og observere, samtidig med at de passer deres egentlige opgave med suverænitetshåndhævelse. SF har altid villet forsvare fællesskab og miljø, og når truslerne retter sig mod vores fælles institutioner og klodens overlevelse, melder SF sig hellere end gerne til tjeneste.

Det grønne skal medtænkes

Dertil kommer klimaforandringer. For SF spiller klimaet en væsentlig rolle, uanset hvilket politisk område vi taler om, og det gælder også, når vi skal udvikle vores forsvar.

Forsvaret råder over meget store arealer og en stor bygningsmasse, og der er helt klart muligheder for at tænke grønt og miljø ind i hverdagen. Udover at vi skal have et grønt forsvar, skal vi også have et forsvar, der er rustet til at håndtere de nye forsvarsmæssige krav og behov, som klimaforandringerne medfører.

Læs også

Når temperaturen stiger, isen smelter, og verdenshavene stiger, har det en stor betydning for forsvarets drift, operationer og materiel. Når den verden, forsvaret skal operere i, ændrer sig som følge af klimaforandringerne, skal forsvaret også rustes til at kunne håndtere det. Derfor er det vigtigt for SF, at der bliver taget højde for forsvarets ændrede betingelser i det kommende forsvarsforlig.

Af de tre grunde: Cybersikkerhed, Arktis og klimaforandringer ønsker SF at være med ved bordet, når et kommende forsvarsforlig skal forhandles, men det kræver så, at forsvarets opgaver prioriteres langt skarpere end nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

0:000:00