Om  
Morten Bæk

Ellemanns fyrede departementschef rykker til Finansministeriet

Morten Bæk bliver kommitteret i Finansministeriets departement. Her skal han "lede arbejdet med særligt udvalgte projekter," skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Morten Bæk blev fyret som departementschef 11. august 2023 i kølvandet på våbensagen, hvor Danmark købte våben for 1,7 milliarder kroner fra israelske Elbit Systems.
Morten Bæk blev fyret som departementschef 11. august 2023 i kølvandet på våbensagen, hvor Danmark købte våben for 1,7 milliarder kroner fra israelske Elbit Systems.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Jakob Ellemann-Jensens fyrede departementschef, Morten Bæk, bliver nu kommitteret i Finansministeriet.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

"Han skal lede arbejdet med særligt udvalgte projekter og udvalgsarbejde, herunder i relation til beredskab og klimatilpasning," lyder det fra Forsvarsministeriet.

Morten Bæk blev fyret som departementschef 11. august efter sin rolle i den såkaldte våbensag, hvor daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gav forkerte oplysninger til Folketinget om Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelses køb af israelske våben.

Læs også

Fyret efter mistillid

Fyringen kom, efter et nyt dokument dukkede op, som burde have indgået i den redegørelse, der blev fremlagt om forløbet i våbensagen.

Konkret drejede det sig om et første udkast til et af aktstykkerne, som departementet skrev og sendte til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Det indeholdt forkerte oplysninger, og det var "voldsomt beklageligt", sagde Jakob Ellemann-Jensen i forbindelse med fyringen. 

"Jeg har meddelt departementschef, Morten Bæk, at jeg ikke længere har tillid til ham som departementschef i Forsvarsministeriet," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Læs også

Elefantkirkegård for vragede topembedsmænd

Ifølge en række eksperter og kendere af embedsværket, som Altinget tidligere har talt med, er det helt efter drejebogen, når en vraget topembedsmand får tilbudt at fortsætte som kommitteret i – som oftest – Finansministeriet.

Med metoden sparer staten nemlig eftervederlaget, som departementschefen har ret til, hvis personen bliver smidt på porten før tid.

"Man kan kalde det en elefantkirkegård eller et paradis for eksperter," sagde forfatter Susanne Hegelund tilbage i 2019, da Altinget satte fokus på tendensen, efter den daværende departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Agnete Gersing, blev kommiteret i Finansministeriet.

Susanne Hegelund forklarede, at manøvren grundlæggende kan ses som regeringens måde at skille sig af med topembedsmænd på.

Du kan læse artiklen fra 2019 her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bæk

Kommitteret, Finansministeriet, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00