Mangel på klare ministersvar frustrerede oppositionen under våbensamråd

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sparkede på et samråd i Finansudvalget torsdag igen og igen spørgsmål om våbensagen til hjørne med en forklaring om, at de bør indgå i den kommende uvildige undersøgelse.

Andreas KrogKatrine Falk LønstrupSabine Dybdahl ChristoffersenKasper Frandsen

Det var småt med nye oplysninger, der kom frem, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag eftermiddag 31. august gæstede Folketingets Finansudvalg til et samråd om den såkaldte våbensag.

Igen og igen svarede Troels Lund Poulsen, at han ikke kunne svare på medlemmernes spørgsmål. Men at det skam burde indgå i den uvildige advokatundersøgelse, som daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og partierne bag forsvarsforliget har besluttet, skal udarbejdes.

Under et samråd under ministeransvar kan man ikke en gang få svar på ja/nej-spørgsmål. Det er simpelthen for dårligt.

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Finansordfører

Ministeren var kaldt i samråd, fordi Finansudvalgets medlemmer gerne ville blive klogere på forløbet op til, at udvalget i januar i år fik ganske få timer til at tage stilling til et indkøb af israelske våben for 1,74 milliarder kroner.

Tilbuddet på våbnene udløb ved månedens udgang, oplyste den daværende forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, til udvalget. Og derfor var det nødvendigt at hastebehandle to aktstykker om indkøbene i Finansudvalget 26. januar.

Siden har Altinget kunnet afdække, at tilbuddene fra israelske Elbit faktisk først udløb 30. juni.

Læs også

Simpelthen for dårligt

Det betyder, at Jakob Ellemann-Jensen og Forsvarsministeriet gav Finansudvalget urigtige oplysninger. Hvordan det kunne ske, ville udvalget gerne have svar på.

Det følte de dog ikke, at de fik. Og frustrationerne steg, i takt med at minutterne skred frem på det knap to timer lange samråd.

Se video: Manglende svar

Altinget har lavet en sammenklip fra torsdagens samråd i Finansudvalget om våbensagen.

Her kan du se nogle af de gange, hvor forsvarsminister Troels Lund Poulsens (V) svar på oppositionens spørgsmål var, at det bør indgå i den uvildige advokatundersøgelse.

Videoen finder du øverst i artiklen.

"Under et samråd under ministeransvar kan man ikke en gang få svar på ja/nej-spørgsmål. Det er simpelthen for dårligt," lød det vredt fra SF's finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen.

Samrådet var indkaldt af blandt andre Rasmus Jarlov fra Konservative. I sin afsluttende bemærkning luftede han sine frustrationer over ministerens – manglende – svar.

"Selvom der bliver lavet en undersøgelse, så kunne man jo godt svare ud fra det, som man ved på nuværende tidspunkt. Det virker lidt som om, at man forsøger at sparke de kritiske spørgsmål til hjørne og vente til, at vi får undersøgelsen," sagde Rasmus Jarlov.

Skylder svar

Onsdag i den kommende uge skal Folketingets partier med forsvarsministeren for bordenden diskutere, hvad den uvildige advokatundersøgelse skal se på.

Oprindeligt havde regeringen lagt op til, at det kun var de tre regeringspartier og de syv oppositionspartier, der står bag forsvarsforliget, som skulle være med til at tilrettelægge undersøgelsen.

Læs også

Men på samrådet torsdag inviterede Troels Lund Poulsen også Enhedslisten og Alternativet med til mødet onsdag aften.

Det glædede Enhedslistens forsvars- og finansordfører, Trine Pertou Mach, der på samrådet udtrykte sin utilfredshed:

"Det er ikke en forligskreds, som ministeren står til ministeransvar overfor. Det er Folketingets udvalg. Det er her i udvalget, vi i virkeligheden burde drøfte rammen og kommissoriet for undersøgelsen. For det er her i udvalget, at man skylder svar."

Tænke sig om

Fredag 1. september er der igen samråd om våbensagen. Denne gang er det Forsvarsudvalget, som Troels Lund Poulsen aflægger et besøg.

Rasmus Jarlov opfordrede da også Troels Lund Poulsen til at tænke sig om inden det næste samråd.

"Der er mulighed for, at ministeren kan gå hjem og tænke over de spørgsmål, som han ikke ville svare på i dag. Muligvis kommer nogle af dem igen i morgen. For eksempel om man vidste, at Finansudvalget blev vildledt. Hvis ministeren ved det, så kan han svare på det i morgen," afsluttede Rasmus Jarlov.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00