Debat

Aalborg Forsyning: Overskudsvarme skal spille en nøglerolle i den grønne omstilling

Det lykkedes at få Lars Aagaard overbevist om, at varme fra spildevand ikke skal være omfattet af prisloftet for overskudsvarme. Nu mangler vi, at prisloftet helt bliver droppet, så overskudsvarmes store potentiale kan udnyttes i fjernvarmen, skriver Søren Gais Kjeldsen og Jesper Høstgaard-Jensen.

De seneste 30 år har vi modtaget overskudsvarme fra Aalborg Portlands produktion, og når aalborgenserne tænder for varmen hjemme i stuerne, stammer noget af den også fra overskudsvarme fra lokale supermarkeder og krematoriet, skriver Søren Gais Kjeldsen & Jesper Høstgaard-Jensen.
De seneste 30 år har vi modtaget overskudsvarme fra Aalborg Portlands produktion, og når aalborgenserne tænder for varmen hjemme i stuerne, stammer noget af den også fra overskudsvarme fra lokale supermarkeder og krematoriet, skriver Søren Gais Kjeldsen & Jesper Høstgaard-Jensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Gais Kjeldsen
Jesper Høstgaard-Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I december 2023 lykkedes det at overbevise Klima-, Energi og Forsyningsminister Lars Aagaard om, at det var en fejl at lade varme fra spildevand være omfattet af prisloftet.

Derfor sætter vi vores lid til, at han også er lydhør, når det gælder det absurde i, at overskudsvarme går til spilde til fordel for dyrere og mindre effektive løsninger.

I første omgang fik prisloftet Aalborg Forsyning til at sætte et stort varmepumpeprojekt på Renseanlæg Vest til 195 millioner kroner på pause

En anden investering på 50 millioner kroner ved Renseanlæg Øst var så langt i processen, at det ikke kunne stoppes, men til gengæld ville det påføre Aalborg Forsyning et økonomisk tab.

Heldigvis forstod ministeren hurtigt, at det var en fejl at lade varme fra spildevand være en del af prisloftet, og Aalborg Forsyning kunne komme videre med vores planer.

Men Aalborg Forsyning og vores kolleger i andre fjernvarmeselskaber er i fuld gang med eller har planer om at investere i andre projekter med overskudsvarme, som vi bliver nødt til at stoppe, hvis prisloftet forbliver.

Overskudsvarme er helt afgørende for den grønne omstilling af fjernvarmen, og derfor haster det med en løsning, hvor politikerne helt dropper prisloftet på overskudsvarme.

Læs også

Politiske barrierer

Varme fra spildevand minder meget om lavtemperatur overskudsvarme, som prisloftet rammer.

I Aalborg Forsyning vil vi for eksempel udnytte overskudsvarmen fra det Power-to-X anlæg, Fjord PtX, som Copenhagen Infrastructure Partners har planer om at bygge i vores erhvervspark Norbis Park.

Derfor er der ingen tvivl om, at politikerne skal droppe prisloftet – for klimaets skyld og for forbrugernes pengepungs skyld.

Søren Gais Kjeldsen & Jesper Høstgaard-Jensen
Hhv. adm. direktør og teknisk direktør, Aalborg Forsyning

Noget af overskudsvarmen fra PtX vil have en temperatur, som vi bliver nødt til at hæve, før vi kan bruge overskudsvarmen i fjernvarmenettet.

Det kræver, at vi investerer i en varmepumpe, og det er omkostningerne for den investering, som vi ikke må sende videre til forbrugerne på grund af prisloftet.

Det betyder, at projektet ikke hænger økonomisk sammen for Aalborg Forsyning, og vi skal finde et alternativ.

Problemet er bare, at alternativerne til overskudsvarme fra PtX – for eksempel en luft til vandvarmepumpe – er en dyrere løsning for forbrugerne, og det er også en mindre effektiv løsning end udnyttelsen af lavtemperatur overskudsvarme.

Prisloftet blev indført for at beskytte forbrugerne mod for høje priser. Det handler altså i høj grad om økonomi og ikke klimahensyn, når der fra politisk hold sættes barriere op for udnyttelsen af overskudsvarme.

Sagen er bare, at udnyttelsen af lavtemperatur overskudsvarme udover gevinsten for klimaet også er langt billigere og mere effektiv end de alternativer, som vi kan blive nødt til at vælge, hvis der bliver holdt fast i prisloftet.

Derfor er der ingen tvivl om, at politikerne skal droppe prisloftet – for klimaets skyld og for forbrugernes pengepungs skyld.

Læs også

Sund fornuft

Aalborg Forsyning er i fuld gang med en grøn omstilling af fjernvarmen og er ved at investere og bygge de grønne løsninger, som skal tage over for den kulbaserede varmeproduktion på Nordjyllandsværket.

Planen er, at Nordjyllandsværket lukker for produktionen i 2028.

Udfordringen er, om vi overhovedet får mulighed for at udnytte det store potentiale, der er i overskudsvarme fra industrier.

Søren Gais Kjeldsen & Jesper Høstgaard-Jensen
Hhv. adm. direktør og teknisk direktør, Aalborg Forsyning

I dag får Aalborg Forsyning 60 procent af sin varme fra Nordjyllandsværket, mens resten af varmeproduktionen kommer fra overskudsvarme samt varme fra affaldsforbrændingen på Nordværk og en smule gas.

Aalborg Forsyning har stor erfaring med at udnytte overskudsvarme i fjernvarmen.

De seneste 30 år har vi modtaget overskudsvarme fra Aalborg Portlands produktion, og når aalborgenserne tænder for varmen hjemme i stuerne, stammer noget af den også fra overskudsvarme fra lokale supermarkeder og krematoriet.

I alt kommer 20 procent af fjernvarmen i Aalborg Forsyning fra overskudsvarme, og planen er, at det bliver øget til mindst 40 procent, når Nordjyllandsværket lukker i 2028.

Udfordringen er, om vi overhovedet får mulighed for at udnytte det store potentiale, der er i overskudsvarme fra industrier med lavtemperatur overskudsvarme.

Hvis prisloftet forbliver, vil det ikke være muligt, og det er virkelig både ærgerligt og mod al sund fornuft.

Temadebat

Overskudsvarme sendes i dag ud i luften – skal det fortsætte sådan?
I dag udnyttes kun en brøkdel af overskudsvarmen i Danmark, og senest har partier og aktører kritiseret prisloftet for at stå i vejen for en bedre udnyttelse.

Men hvordan skal overskudsvarmens potentiale indfries? Altinget Energi og Forsyning inviterer til temadebat om den varme, der hver dag suser ud i den blå luft. 

Om temadebatter: 
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gais Kjeldsen

Administrerende direktør, Aalborg Forsyning
HD i organisation (Aalborg Uni. 1994), cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

Jesper Høstgaard-Jensen

Teknisk direktør, Aalborg Forsyning
civilingeniør i kemi (DTU 1997)

0:000:00