Debat

Fjernvarme Fyn: Vi har brugt 400 millioner på overskudsvarmeanlæg. Den investering står nu til at blive værdiløs

Lige nu blokerer prisloftet for, at overskudsvarmen fra Meta i Odense bliver sendt videre som fjernvarme til 11.000 husstande på Fyn, skriver Kim Winther.

Prisloftet vil uomtvisteligt resultere i, at vi bliver nødt til at fyre med mere kul eller naturgas. Nye projekter er også sat på pause. Det betyder mindre grøn omstilling og på sigt højere fjernvarmepriser til vores kunder<span>, skriver Kim Winther.<br></span>
Prisloftet vil uomtvisteligt resultere i, at vi bliver nødt til at fyre med mere kul eller naturgas. Nye projekter er også sat på pause. Det betyder mindre grøn omstilling og på sigt højere fjernvarmepriser til vores kunder, skriver Kim Winther.
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Kim Winther
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er det i orden, at danske fjernvarmekunder bliver snydt for grøn og ikke mindst billigere fjernvarme?

Det synes vi ikke hos Fjernvarme Fyn, og derfor er vi også stor modstander af det prisloft, der lige nu blokerer for, at overskudsvarmen fra Meta i Odense bliver sendt videre som fjernvarme til 11.000 husstande på Fyn.

Fjernvarme Fyn har samlet investeret omkring 400 millioner kroner i overskudsvarmeanlæg, hvor det største har været i drift siden 2019.

Den millioninvestering står nu overfor at blive værdiløs.

Mere væsentligt er det dog, at prisloftet uomtvisteligt vil resultere i, at vi bliver nødt til at fyre med mere kul eller naturgas. Nye projekter er også sat på pause. Det betyder mindre grøn omstilling og på sigt højere fjernvarmepriser til vores kunder.

Én løsning

Prisloftet blev i sin tid indført for at sikre, at fjernvarmeselskaberne ikke investerer i for dyre løsninger, der ville pålægge forbrugerne en højere regning.

Men kunderne er allerede sikret gennem varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen. Fjernvarmeselskaber må ikke udnytte energikilder, der er fordyrende for forbrugerne.

Der er kun én løsning. Prisloftet skal afskaffes.

Kim Winther
Udviklingschef, Fjernvarme Fyn

Samtidig er fjernvarme i konkurrence med anden opvarmning, og derfor laver vi kun fornuftige projekter.

Med andre ord er prisloftet overflødigt.

Det er derfor glædeligt for os at høre, at Venstre, anført at Linea Søgaard-Lidell, nu går ind i kampen for at afskaffe prisloftet.

Helt så klart falder ordene ikke fra den socialdemokratiske klimaordfører Lea Wermelin. Hun lægger i stedet op til, at der også kan være andre løsninger i spil.

Men der er kun én løsning. Prisloftet skal afskaffes.

Læs også

Hovedpinen fortsætter

Hvis vi ender der, hvor vi skal leve med en ny og justeret version af et prisloft, så vil Fjernvarme Fyns hovedpine blot fortsætte.

Prisloftet svinger år for år og forhindrer langsigtet planlægning og yderligere investeringer, da vi år efter år skal tilpasse vores strategi og budget efter tal, vi ikke kender.

Det er tilfældet allerede i dag, hvor vi netop nu går og venter på svar på, om Fjernvarme Fyn kan få dispensation fra det prisloft, der er fastsat for 2024. Gør vi ikke det, vil det alene i år koste Fjernvarme Fyn og Fjernvarme Fyns kunder et tocifret millionbeløb.

Nu mangler vi bare, at politikerne tager ansvar og fjerner stopklodsen. 

Kim Winther
Udviklingschef, Fjernvarme Fyn

Derfor har Fjernvarme Fyn naturligvis også stoppet alle nye overskudsvarmeprojekter på området på ubestemt tid – al dialog med mulige samarbejdspartnere er også afbrudt på grund af usikkerheden.

Den strategi er vi tvunget til at fortsætte, indtil prisloftet er helt væk.

Alt andet vil være kulsort, da vi risikerer at pålægge vores fjernvarmekunder unødvendige udgifter.

Vi ærgrer os over den udvikling. Vi vil gerne tage ansvar og bidrage væsentligt til den grønne omstilling og ikke mindst sikre klimavenlig energi til danske fjernvarmekunder.

Nu mangler vi bare, at politikerne også tager ansvar og fjerner stopklodsen. Vi lover at kvittere fra branchen.

Temadebat

Overskudsvarme sendes i dag ud i luften – skal det fortsætte sådan?

I dag udnyttes kun en brøkdel af overskudsvarmen i Danmark, og senest har partier og aktører kritiseret prisloftet for at stå i vejen for en bedre udnyttelse.

Men hvordan skal overskudsvarmens potentiale indfries? Altinget Energi og Forsyning inviterer til temadebat om den varme, der hver dag suser ud i den blå luft. 

Om temadebatter: 

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Winther

Udviklingschef, Fjernvarme Fyn

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00