Ny temadebat: Overskudsvarme sendes i dag ud i luften – skal det fortsætte sådan?

I dag udnyttes kun en brøkdel af overskudsvarmen i Danmark, og senest har partier og aktører kritiseret prisloftet for at stå i vejen for en bedre udnyttelse. Men hvordan skal overskudsvarmens potentiale indfries? Altinget Energi og Forsyning inviterer nu til temadebat om den varme, der hver dag suser ud i den blå luft. 

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen

I 2022 viste en analyse udarbejdet af Rambøll, at vi i Danmark blot udnytter 13 procent af overskudsvarmens samlede potentiale, og at overskudsvarmekilderne findes i en lang række industrier, lige fra datacentre over olieraffinaderier til supermarkeder.

Dertil kommer, at nye PtX-anlæg vil producere store mængder overskudsvarme, der kan udnyttes til opvarmning af tusindvis af husstande.

Allerede i 2018 indgik en lang række af Folketingets partier en aftale, der skulle øge udnyttelsen af overskudsvarmen. I forbindelse med udmøntningen af aftalen blev der fastsat et prisloft på overskudsvarme, der efter hensigten skal beskytte forbrugerne mod, at udnyttelsen af overskudsvarmen skyder prisen i vejret.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00