Debat

AffaldVarme Aarhus: Geotermi sætter historisk grøn kurs for fjernvarmen

Der er med en ny politisk aftale om geotermi banet vej for en historisk grøn fjernvarmeforsyning i Aarhus. En vellykket grøn omstilling kræver dog fortsat fokus på bæredygtige initiativer i andre dele af energisystemet, skriver Bjarne Munk Jensen. 

Tirsdag den 23. oktober 2018. A.P. Møller og Aarhus Kommune underskriver et Letter of Intent om et eksklusivt samarbejde om at gøre geotermi til en betydelig del af Aarhus varmeforsyning.<br>
Tirsdag den 23. oktober 2018. A.P. Møller og Aarhus Kommune underskriver et Letter of Intent om et eksklusivt samarbejde om at gøre geotermi til en betydelig del af Aarhus varmeforsyning.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Bjarne Munk Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

500 megawatt.

Så stor en del af fjernvarmen bliver i dag produceret ved at brænde importerede træpiller på Studstrupværket og vil skulle erstattes af en anden kilde, når den nuværende aftale om varme fra Studstrupværket ophører i 2030.

Fakta

Er geotermi vejen til grøn fjernvarme i Danmark?

Det blev kaldt en "historisk dag for fjernvarmen i Aarhus”, da der forleden blev indgået en ny aftale, som skal sikre, at geotermi efter 2030 skal stå for 20 procent af varmen, når aarhusianerne skruer op for radiatorerne. 

Aftalen falder efter, at regeringen sidste år gav AP Møller en række tilladelser de nødvendige boringer.

Derfor spørger Altinget Forsyning i en ny temadebat:

  • Vil geotermi kunne sætte fart på udfasningen af biomasse?
  • Kan det blive konkurrencedygtigt i nær fremtid?
  • Hvad mangler, før at Danmark bliver klar til geotermi i stor skala?

Dette er blot en af de mange brikker i det store og komplekse puslespil om fremtidens grønne og bæredygtige fjernvarmeforsyning i Aarhus.

Heldigvis er der med den nye politiske aftale om geotermi banet vej for en historisk grønnere og mere vedvarende fjernvarmeforsyning. En vej, som vi hos AffaldVarme Aarhus sammen med Innargi i januar 2022 har taget det første store skridt på med aftalen om at skabe EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg i Aarhus.

Et anlæg, der når det forventeligt står færdigbygget om otte år, vil kunne forsyne Aarhusianerne med grøn, vedvarende og lokal fjernvarme fra jordens indre og udgøre hele 20 procent af den samlede fjernvarme for de cirka 350.000 fjernvarmekunder i Danmarks næststørste by.

Når først anlægget står færdigt i nær fremtid, står vi med en uudtømmelig og vedvarende energikilde, der tilmed er lokal

Bjarne Munk Jensen
Administrerende direktør, AffaldVarme Aarhus

Inden vi når så langt, ligger der en stor opgave foran os. Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og vi må da også væbne os med en smule tålmodighed, før de aarhusianske stuer bliver opvarmet med geotermisk fjernvarme. Men når først anlægget står færdigt i nær fremtid, står vi med en uudtømmelig og vedvarende energikilde, der tilmed er lokal. Det er grøn omstilling i stor skala - lige for øjnene af os.

Geotermi generer økonomisk gevinst

Men anlægget er ikke kun godt nyt for den grønne omstilling. Med geotermi som en del af det nye grønne energimix, sikrer vi dels et projekt, der kan stå på egne ben uden tilskud og dels, at fjernvarmen fortsat er konkurrencedygtig og fremtidssikret i mange år frem.

På den politiske side forestår nu et arbejde med at få udmøntet den nye aftale i lovgivningen.

Det er selvfølgelig ikke uden udfordringer at lave grøn omstilling i så stor skala som dette. Foruden fire års hårdt forhandlingsarbejde, der har skabt fundamentet, følger nu det konkrete arbejde. Selvom potentialet er stort, og alt peger i retningen af et stort grønt geotermi-eventyr, må vi også forvente bump på vejen, og i værste fald, at potentialet ikke er så stort som antaget. 

Derfor var det også væsentligt for AffaldVarme Aarhus med en aftale, der sikrer et loft over prisen – og at den pris er konkurrencedygtig. Det er lykkedes, og med det vi ved i dag, så vil geotermi alt andet lige gøre det billigere at være aarhusiansk fjernvarmekunde.

Prisen på geotermisk varme er nemlig lavere end prisen på den varme, som kunderne i dag får fra Studstrupværket og kraftvarmeværket i Lisbjerg.

Men det er klart, at andre dele af energisystemet også skal følge med, hvis vi skal sikre de bedste forudsætninger for grønne projekter i stor skala som dette.

Bjarne Munk Jensen
Administrerende direktør, AffaldVarme Aarhus

En stærk aftale mellem AffaldVarme Aarhus og Innargi, gode kræfter i dansk erhvervsliv og en ny, fremsynet regulering af geotermi har tilsammen skabt den sikkerhed.

Elnettet skal følge med

Der er således gode betingelser for et vellykket projekt. Men det er klart, at andre dele af energisystemet også skal følge med, hvis vi skal sikre de bedste forudsætninger for grønne projekter i stor skala som dette.

Derfor er det væsentligt, at der i de kommende år fortsat vil være fokus på at sikre gode vilkår for, at vores elnet udbygges, og at der kommer mere vedvarende energi fra vind og sol som drivkraft til de oplagte muligheder inden for blandt andet geotermi, sektorkobling og power-to-X.

Heldigvis er der både vilje og handling i Aarhus og et stærkt fællesskab af forsynings- og energiselskaber, erhvervsliv og ikke mindst kommunen, der deler de grønne ambitioner og ønsket om at omstille og fremtidssikre fjernvarmen og resten af energisystemet.

Der er sat en historisk grøn kurs for fjernvarmen, og vi er allerede godt på vej.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Munk Jensen

Administrerende direktør, Kredsløb
Stærkstrømsingeniør

0:000:00