Debat

ATP: Grønne investeringer i klodens fremtid skal foretages nu

Danmark får sit første geotermianlæg i storskala. Det er ikke uden risiko. Men potentialet for afkast og klimagevinster betyder, at vi ikke har råd til at lade være, skriver Mikkel Svenstrup. 

Geotermiske anlæg har potentiale til at blive for fjernvarme, hvad vindmøller er for strøm, skriver Bo Foged.
Geotermiske anlæg har potentiale til at blive for fjernvarme, hvad vindmøller er for strøm, skriver Bo Foged.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mikkel Svenstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hos ATP har vi meldt klart ud: Vi har ambitioner om at investere 200 milliarder i den grønne omstilling inden 2030. 100 milliarder inden 2025.

Når vi kommunikerer vores ambition så direkte, er det, fordi klimavenlige investeringer spiller en helt afgørende rolle nu, hvis vi skal i mål med en grøn omstilling, der er bydende nødvendig. Og fordi den grønne omstilling samtidigt er en mulighed for ATP, som investorer, at skabe gode afkast på danskernes vegne, til danskernes pensioner.

Fakta

Er geotermi vejen til grøn fjernvarme i Danmark?

Det blev kaldt en "historisk dag for fjernvarmen i Aarhus”, da der forleden blev indgået en ny aftale, som skal sikre, at geotermi efter 2030 skal stå for 20 procent af varmen, når aarhusianerne skruer op for radiatorerne. 

Aftalen falder efter, at regeringen sidste år gav AP Møller en række tilladelser de nødvendige boringer.

Derfor spørger Altinget Forsyning i en ny temadebat:

  • Vil geotermi kunne sætte fart på udfasningen af biomasse?
  • Kan det blive konkurrencedygtigt i nær fremtid?
  • Hvad mangler, før at Danmark bliver klar til geotermi i stor skala?
     

Geotermi har kort og godt et kæmpemæssigt potentiale. Vi ser på en uudtømmelig, grøn energikilde, der er konstant og upåvirket af, om solen skinner eller vinden blæser. Den kan i vid udstrækning erstatte kul og biomasse som base load, i den danske fjernvarmeproduktion. Dette er i sin enkelthed en mulighed for at skabe gode afkast samtidigt med, at klimaet også vinder. Derfor er det så attraktivt for ATP at investere i EU's største geotermiske anlæg i Aarhus.

Danmark i den innovative elite 

I Danmark er vi i verdens absolutte elite, når det kommer til innovation. Det betyder ikke, vi er gode til at få idéer. Det er vi selvfølgelig også, men det betyder først og fremmest, vi er gode til at gøre ideer til virkelighed.

Dog er vi overbeviste om, at de kompetencer, der står bag Innargi, der jo er stiftet af A.P. Møller Holding, er de rette til at overkomme de teknologiske udfordringer, der hævet over enhver tvivl, vil opstå.

Mikkel Svenstrup
Investeringsdirektør, ATP

Teknologien bag at høste energi fra jordvarme er langt fra ny, men i den størrelsesorden som Aarhus-anlægget skal have, er det nyt for os og således også forbundet med risiko.

For der har været geotermiprojekter i Danmark, der har haft det svært. Det er vi bestemt ikke blinde for. Dog er vi overbeviste om, at de kompetencer, der står bag Innargi, der jo er stiftet af A.P. Møller Holding, er de rette til at overkomme de teknologiske udfordringer, der hævet over enhver tvivl, vil opstå.

Innargi er et nyt selskab med ædle kræfter: I mere end 50 år har A.P. Møller boret i Nordsøen. De har med andre ord så lang erfaring og solide kompetencer, at vi står med et hold i superligaen i kampen for at opskalere geotermi.

Geotermi har stort potientiale 

Når vi tilgår og analyserer muligheder for investeringer, er der flere udslagsgivende ting, der i samspil skal give mening. Hos ATP har vores portefølje en størrelse, der gør det muligt at sprede risici og agere langsigtet. Det er den opskrift, vi gennem årene har handlet efter med stor succes.

Geotermiske anlæg har potentiale til at blive for fjernvarme, hvad vindmøller er for strøm. Innargi, som selskab, har dermed også stort internationalt potentiale, og den afkastmulighed er selvfølgelig også en betydelig del af investeringscasen for ATP. Vi har skabt rekordhøje afkast til danskerne ved at holde fokus på de langsigtede perspektiver i vores risikostyring, og vi tror på, at de investeringer, som bidrager til den grønne omstilling, også er dem, der vil gro og stå stærkest på sigt.

Derfor investerer vi i geotermi. Og derfor har vi investeret i grøn brint og i bæredygtige batterier til el-biler. Og derfor er vi sammen med Ørsted med i buddet om at bygge Energiøen i Nordsøen. Grønne investeringer i klodens fremtid skal foretages nu: Vi har ikke råd til at lade være.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Svenstrup

Investeringsdirektør, ATP
cand.scient.oecon. (Aarhus Uni. 1999), ph.d. (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00