Debat

Innargi: Danmark er klar til meget mere geotermi

Geotermi er ikke længere udfordret af risiko og pris. Men hvis energikilden skal være konkurrencedygtig, kræver det stor skala. Mere fjernvarme skal derfor komme fra geotermi, skriver Samir Abboud. 

Geotermi kræver stor skala for at være konkurrencedygtig under de nuværende regler, skriver Samir Abboud.
Geotermi kræver stor skala for at være konkurrencedygtig under de nuværende regler, skriver Samir Abboud.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Samir Abboud
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Geotermi er den fjerde store vedvarende primære energikilde – ved siden af vind, sol og hydro. Men det er den eneste varende energikilde, der leverer døgnet rundt hele året, fordi geotermi udnytter varmeudstrålingen fra jordens kerne. Det betyder, at geotermi kan levere basisvarme i fjernvarmen og erstatte importerede træpiller, kul og gas.

Fakta

Er geotermi vejen til grøn fjernvarme i Danmark?

Det blev kaldt en "historisk dag for fjernvarmen i Aarhus”, da der forleden blev indgået en ny aftale, som skal sikre, at geotermi efter 2030 skal stå for 20 procent af varmen, når aarhusianerne skruer op for radiatorerne. 

Aftalen falder efter, at regeringen sidste år gav AP Møller en række tilladelser de nødvendige boringer.

Derfor spørger Altinget Forsyning i en ny temadebat:

  • Vil geotermi kunne sætte fart på udfasningen af biomasse?
  • Kan det blive konkurrencedygtigt i nær fremtid?
  • Hvad mangler, før at Danmark bliver klar til geotermi i stor skala?

Men hvorfor er det så, at vi ikke har udnyttet geotermi før, kan man med rette spørge? Og svaret falder i tre dele:

For det første holder vi snart op med at producere strøm ved at brænde et eller andet af. I fremtiden kommer vores strøm fra sol og vind, og så mangler vi den varme, der fulgte med, da elproduktionen var baseret på kul og biomasse. Det skaber et marked for geotermi.

For det andet og det tredje har geotermi være udfordret af risiko og pris. Prisen har været for høj – og politikerne har ikke haft mod på økonomisk støtte, sådan som man kender det fra andre vedvarende energikilder.

Et konkurrencedygtigt alternativ 

Gennem de seneste år har vi udviklet de geotermiske løsninger, så de nu er konkurrencedygtige, og i Aarhus kan vi dokumentere både positiv samfundsøkonomi samt positiv økonomi for fjernvarmeselskabet og dermed forbrugerne.

Samir Abboud
Administrerende direktør, Innargi

Samtidig har risikoen i forbindelse med undergrunden – både i anlægs- og driftsfasen – afholdt fjernvarmeselskaber fra at binde an med store geotermiprojekter – belært af de fejlslagne forløb, andre har lagt ryg til.

Gennem de seneste år har vi udviklet de geotermiske løsninger, så de nu er konkurrencedygtige, og i Aarhus kan vi dokumentere både positiv samfundsøkonomi samt positiv økonomi for fjernvarmeselskabet og dermed forbrugerne. Det er derfor, at geotermi i Aarhus kan gennemføres uden en bøjet femøre i støtte fra det offentlige.

Den nye regulering åbner mulighed for, at fjernvarmeselskaberne kan placere undergrundsrisikoen hos geotermi-selskabet. Sådan er det også med den aftale, vi har indgået i Aarhus. Det synes vi er helt naturligt. Det er os, der har forstand på undergrunden og kan vurdere og håndtere risici – det er fjernvarmeselskaberne, der er eksperter i distribution af varmen ud til forbrugerne og håndteringen af det energimiks, som fjernvarmen hviler på.

Geotermi kræver stor skala for at være konkurrencedygtig under de nuværende regler. Derfor er det Aarhus og forhåbentligt også København, der bliver de danske lokomotiver. Og når lokomotiverne kører, kan flere komme med på vognen – nemlig de omkringliggende byer – selvom de i sig selv ikke er store nok til storskala geotermi.

København er næste stop 

Det er derfor, vi vurderer, at geotermi kan levere 30 procent af fjernvarmen allerede i 2040 – eller hvad der svarer til 600.000 husstandes varmeforbrug.

Vi skal helt af med kul og gas som middel til opvarmning – og vi skal have nedbragt vores enorme overforbrug af biomasse i varmeforsyningen. Her er geotermi i forbindelse med fjernvarme en afgørende del af løsningen.

Politikerne har nu leveret rammevilkårene, og problemerne med risiko og pris er håndteret – nu skal vi bare i gang. Og næste stop bør være København.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samir Abboud

Adm. direktør, Innargi
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00