Debat

E.ON: Regler svækker udrulning af geotermi

Geotermi kan levere grøn varme i stor skala. Men de nuværende regler forsinker udrulningsprocessen, skriver Bjørk Paamand Olsen. 

Når Danmark begynder at benytte geotermi i stor skala, vil vi kunne udfase brugen af både biomasse, gas og kul, skriver Bjørk Paamand Olsen.
Når Danmark begynder at benytte geotermi i stor skala, vil vi kunne udfase brugen af både biomasse, gas og kul, skriver Bjørk Paamand Olsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Bjørk Paamand Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Geotermi er en god idé. Sådan har det lydt i mange år uden, at geotermien i Danmark af den grund er kommet ud af idéfasen og over i virkeligheden. Især to ting spænder ben for geotermien.

Geotermi kan levere den bæredygtige grundlast til varmeforsyningen af de store byer i Danmark. Med geotermi slipper vi helt for import af kul, affald og biomasse, og det tilknyttede udslip ved transport af de produkter.

Fakta

Er geotermi vejen til grøn fjernvarme i Danmark?

Det blev kaldt en "historisk dag for fjernvarmen i Aarhus”, da der forleden blev indgået en ny aftale, som skal sikre, at geotermi efter 2030 skal stå for 20 procent af varmen, når aarhusianerne skruer op for radiatorerne. 

Aftalen falder efter, at regeringen sidste år gav AP Møller en række tilladelser de nødvendige boringer.

Derfor spørger Altinget Forsyning i en ny temadebat:

  • Vil geotermi kunne sætte fart på udfasningen af biomasse?
  • Kan det blive konkurrencedygtigt i nær fremtid?
  • Hvad mangler, før at Danmark bliver klar til geotermi i stor skala?

Så med geotermi kan vi komme endnu længere end målet om blot at være uafhængige af fossile brændsler i 2050. Vi kan også blive uafhængige af udenlandsk biomasse i varmeproduktionen.

Geotermi går ud på, at varmt vand fra undergrunden via dybe boringer pumpes op, og varmen udnyttes til fjernvarme. Derefter pumpes vandet ned i undergrunden igen og varmes op igen. Og processen gentages.

Vandet indgår i et lukket system, der er adskilt fra grundvandet. E.ON-koncernen med geotermi-partnere ligger som de eneste i Danmark inde med kombinationen af fjernvarmeekspertise og konkret erfaring fra geotermi-boringer i blandt andet Sverige og Tyskland.

Geotermi i stor skala 

Geotermi kræver boringer, som igen kræver investeringer – så det giver kun mening at gøre i stor skala. Og så snart vi i Danmark begynder at benytte geotermi i stor skala, vil vi kunne udfase brugen af både biomasse, gas og kul. Til gavn for forbrugere og miljø.

For at geotermien kan få sit store gennembrud, skal økonomien være konkurrencedygtig, og det bliver den, når geotermien får lov at gøre dét, den er skabt til – nemlig levere grundlast til varmesystemet.

Bjørk Paamand Olsen
Varmechef, E.ON Danmark

Når man i Danmark alligevel ikke er længere med geotermi, skyldes det navnlig, at geotermien skal kæmpe med både licenstildelingssystemet og gamle teknologier som afbrænding af biomasser og affald.

For at geotermien kan få sit store gennembrud, skal økonomien være konkurrencedygtig, og det bliver den, når geotermien får lov at gøre dét, den er skabt til – nemlig levere grundlast til varmesystemet.

For at det kan blive til virkelighed, skal man være klar til at sende de nuværende grundlastenheder ”på pension” og lave en lastfordeling, der prioriterer vedvarende energikilder over for eksempel affaldsbaserede og fossile energikilder.

Når det handler om biomasse, er sagen relativt klar. Biomassevarmen og geotermien har hver sin profil, og ud fra en sammenligning kan varmeselskaberne konkludere, hvilken produktionsform der passer bedst til dem.

Billedet bliver mere uklart, når det kommer til affaldsvarmen. Der er for meget forbrændingskapacitet i Danmark – det er slået politisk fast, men tempoet for afvikling er langt fra fastslået.

Da mange store varmeselskaber reelt er låst fast til én eller flere affaldsforbrændinger, ved varmeselskaberne ikke i dag, om de skal regne med affaldsvarmen i fremtiden.

Men hvis det politiske mod er til stede til at gøre op med forbrænding af plastik, kan der skabes klare linjer, så alle kan se, hvornår geotermien skal være klar til at tage over.

Manglende konkurrence skaber monopol

Det er ikke nogen nyhed, at konkurrence gavner forbrugerne. Men for geotermi ligger licenserne i de to største byer i dag hos én aktør. Når staten tildeler flere store licenser til en enkelt aktør, skaber det et monopol på området, før det politisk er besluttet, hvad man vil med geotermi i Danmark.

Hvorfor ikke lade fjernvarmeselskaberne, som skal aftage varmen, sætte geotermi-aktørerne i konkurrence mod hinanden?

Geotermien ville få en lettere gang, hvis Energistyrelsen blot havde til opgave at sikre, at udbydere af geotermi er teknisk og finansielt kapable til at gennemføre et undergrundsprojekt. Herefter kan fjernvarmeselskaberne aftale vilkår og pris på varmen med en godkendt udbyder af geotermi, som automatisk får licens til starte efterforskningen efter kontrol af krav til miljø med videre.

På den måde træffes beslutningen reelt set lokalt mellem geotermi-operatøren og varmeaftageren, og statens rolle bliver ikke længere at beslutte energiproduktionsformen, men blot at sikre at de geotermiske projekter udføres forsvarligt.

Kræfterne kan bruges bedre

Geotermi-operatøren kan i stedet lægge sine kræfter i at få en aftale på plads med varmeaftageren – og slippe for at skulle investere betydeligt i licensansøgningen til Energistyrelsen. Samtidig slipper alle aktører for lang sagsbehandlingstid og statsligt ressourcetræk. Og vi kommer hurtigere et skridt nærmere geotermi i radiatorerne.

En 100 procent grøn varmeforsyning kræver, at vi gør op med afbrænding af plastic som én af grundpillerne i opvarmningen af Danmark, og at staten tør stole på, at varmeselskaberne er kompetente til selv at forhandle med udbyderne af geotermi. Men hvis de to ting bliver opfyldt, er geotermien klar som en stabil, grøn varmekilde til gavn for klimaet – og forbrugerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørk Paamand Olsen

Varmechef, E.ON Danmark
cand.polyt.mech. (DTU)

0:000:00