Debat

A.P. Møller: Sådan får vi geotermi til flere i Danmark

DEBAT: Hvad skal vi kigge efter, hvis geotermi skal blive billigere og tilgængeligt for flere end dem, der er koblet op på de store fjernvarmenet i Aarhus, Aalborg og København? Samir Abboud, direktør for geotermi i A.P. Møller Holding, giver et bud.

Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek i Aarhus og geotermidirektør Samir Abboud underskriver samarbejdsaftale om at gøre geotermi til en betydelig del af Aarhus' varmeforsyning under overværelse af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek i Aarhus og geotermidirektør Samir Abboud underskriver samarbejdsaftale om at gøre geotermi til en betydelig del af Aarhus' varmeforsyning under overværelse af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Samir Abboud 
Direktør for geotermi i A.P. Møller Holding

Det seneste år har vendt op og ned på opfattelsen af potentialet for geotermi i Danmark. Geotermi havde ikke den store fremtid med små projekter rundt om i landet, hvor flertallet halter, og et enkelt, der er kuldsejlet.

Nu tyder meget på, at geotermi står foran et gennembrud og kan komme til at spille en betydelig rolle i varmeforsyningen i de store byer.

Private virksomheder kommer med kompetencer og forretningsmodeller, der sænker prisen og skærmer forbrugerne for den økonomiske risiko, der er, når man etablerer og driver anlæg dybt nede i undergrunden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Stort potentiale
De store byer med den rette undergrund og et stort fjernvarmenet står naturligt forrest, fordi anlæg i stor skala presser priserne ned på et attraktivt niveau.

Hvis vi lykkes med at etablere geotermi i de store byer, stopper udviklingen imidlertid ikke der. For de store anlæg kan løbende blive bedre og billigere, og mindre anlæg kan etableres i fortsættelse af de store anlæg, så endnu flere danskere kan få en del af deres varme fra den vedvarende kilde af grøn energi, der er i jordens indre.

Hvis vi lykkes med at etablere geotermi i de store byer, stopper udviklingen imidlertid ikke der.

Samir Abboud
Direktør for geotermi, A.P. Møller Holding

Det er afgørende, når vi skal løse de massive klimaudfordringer, vi står over for – for selv i et grønt foregangsland som Danmark leverer de fossile energikilder stadig mere end halvdelen af vores energi.

Løfter vi blikket og kigger ud i verden, er både klimaproblemer og potentialet for geotermi endnu større.

Billigere og tilgængeligt
Hvad er det så, vi skal kigge efter, hvis geotermi skal blive billigere og tilgængeligt for flere end dem, der er koblet op på de store fjernvarmenet i Aarhus, Aalborg og København?

Her er tre områder, der ligger ligefor:

Store projekter kan gøre mindre projekter rentable. I fortsættelse af etablering af de store anlæg kan mindre byer og områder med fjernvarme kobles på, gøres rentable og dermed få gavn af lokal, grøn og billig varme. Men det kræver fortsatte investeringer i og udvikling af vores fjernvarmenet.

Teknologisk udvikling og faldende elpriser giver mere geotermi. Den teknologiske udvikling bliver afgørende. Varmepumperne kan blive billigere og mere effektive, og elprisen kan falde, hvis vindeventyret i Nordsøen fortsætter. 25 procent af omkostningerne i et geotermianlæg går faktisk til el.

Hvis teknologien forbedres, og elprisen falder, vil det gøre geotermi konkurrencedygtig endnu flere steder end i de store byer. Derfor er det afgørende, at de geotermiaftaler, der indgås, indeholder incitamenter for alle parter til at høste teknologispring og innovere i hele driftsperioden. Besparelserne kommer dermed forbrugerne til gode.

Affald har forrang
Mere genbrug giver mere geotermi. Geotermi kan ikke stå alene. Nogle steder i Danmark understøtter undergrunden slet ikke geotermi. Jo mere et geotermianlæg kører, jo billigere bliver varmen – for anlægget er jo etableret.

I Danmark har affaldsafbrænding forrang i varmesystemet. Det har givet god mening. Men jo bedre vi bliver til at genbruge vores affald, og jo mere vi kan målrette affaldsafbrænding til de områder, hvor geotermi ikke er en mulighed, jo mere kan geotermianlæggene køre. Det vil komme forbrugerne til gode i form af lavere priser og igen give flere adgang til varme fra geotermi.

Vi har ikke skrevet første kapitel i det danske geotermi-eventyr endnu. Som mange andre har været inde på i debatindlæg her i Altingets serie om geotermi, er der stadig afgørende barrierer for, at vi kan komme i gang. Men når vi skriver på det første kapitel i geotermi-eventyret, så er det godt at holde sig de næste kapitler for øje, så vi kommer rigtigt fra start.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00