A.P. Møller skal undersøge geotermi-potentiale under Aarhus og Aalborg

GEOTERMI: Energistyrelsen har givet to nye tilladelser til A.P. Møller Holding Invest IV, der nu kan begynde efterforskning af geotermisk energi fra undergrunden i Aalborg og Aarhus. 

I oktober 2018 indgik A.P. Møller Holding og Aarhus Kommune et partnerskab om geotermi. Nu har selskabet fået Energistyrelsens tilladelse til at undersøge potentialet for geotermi i både Aarhus og Aalborg (arkivbillede).
I oktober 2018 indgik A.P. Møller Holding og Aarhus Kommune et partnerskab om geotermi. Nu har selskabet fået Energistyrelsens tilladelse til at undersøge potentialet for geotermi i både Aarhus og Aalborg (arkivbillede).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der er et stort potentiale både i forhold til den danske varmeforsyning og i fremtidige eksportmuligheder af dansk viden og teknologi på området.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

Med tilladelse fra Energistyrelsen kan A.P. Møller Holding gå videre med at undersøge potentialet for geotermi i to udvalgte områder i Aalborg og Aarhus.

Fakta
Det står der i energiaftalen

Danmark har store geotermiske ressourcer, som i fremtiden vil kunne dække en betydelig del af Danmarks varmeforbrug med ren energi. Med Energiaftalen fremmes nye grønne løsninger og teknologier som for eksempel geotermi. 

Moderniseringen af varmesektoren bidrager til at åbne varmemarkedet op for nye teknologier i den kollektive varmeproduktion og giver dermed mulighed for at øge andelen af VE-teknologi i de centrale områder – eksempelvis i form af geotermi. 

Samtidig vil lempelsen af elvarmeafgiften gøre driften af varmepumper til udnyttelse af geotermi betydeligt billigere. Ordningen for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer trådte i kraft i 2017. Ordningen betyder, at der er mulighed for at begrænse den finansielle risiko ved udførelse af geotermiboringer. Selskaber, som har geotermitilladelser, kan ansøge om at komme med i ordningen mod egenbetaling. Ordningen forlænges frem til og med 2024. 

Parterne er enige om, at der igangsættes analysearbejde, som skal afdække, om geotermi under de nye rammer for at støttevilkår er konkurrencedygtig med biomasse i varmeproduktionen.

Kilde: efkm.dk

Det betyder, at der nu skal bores efterforskningsbrønde for at afdække mulighederne for geotermi til brug i fjernvarmeforsyningen i Danmarks anden- og tredjestørste byer.

”Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00