Debat

Circle K: Flere direkte afgifter på CO2-udledning kan fremme grønne brændstoffer

Som det er i dag, er det meget svært at bruge grønne brændstoffer. Der er behov for klare rammer fra politisk side, skriver Martin Wiell Christensen og Peter Rasmussen. 

Der vil fortsat være 2,5 millioner biler på vejene i 2030, der ikke kører på el, skriver Martin Wiell Christensen og Peter Rasmussen. 
Der vil fortsat være 2,5 millioner biler på vejene i 2030, der ikke kører på el, skriver Martin Wiell Christensen og Peter Rasmussen. Foto: Colourbox
Martin Wiell Christensen
Peter Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er os, Martin og Peter fra Circle K.

Det er os, der ligger inde med en masse Power-to-X.

Du ved, det her flydende el, som er en fantastisk mulighed for at kunne udnytte den grønne strøm til at mindske brugen af sorte brændstoffer.

Allerede i november 2020 købte vi i Circle K 50 millioner liter e-metanol fra den danske virksomhed, REintegrate. For vi ved, at Power-to-X må til at være en del af løsningen til at fortrænge endnu mere CO2 i fremtiden – især i den tunge transport.

Fortsat behov i fremtiden
Problemet er bare, at det er meget svært at bruge denne grønnere energikilde. For lige nu er de løsninger, politikerne har valgt, for ensporede og sigter udelukkende mod at udskifte bilparken uden at gøre fossilbilerne mere grønne.

Med én million forventede el-biler på vejene i 2030, vil vi stadig have op mod 2,5 millioner køretøjer, som ikke er elektrificeret – også i 2030.

Martin Wiell Christensen og Peter Rasmussen
Head of Supply and Transport Europe, Circle K og brændstofdirektør, Circle K

Med én million forventede el-biler på vejene i 2030, vil vi stadig have op mod 2,5 millioner køretøjer, som ikke er elektrificeret – også i 2030. Men hvad der er endnu mere problematisk: Vi har en masse varebiler og lastbiler, som svært kan elektrificeres direkte.

Det betyder, at vi har behov for alternative grønne brændstoffer til de mange benzin- og dieselkøretøjer, som stadig vil være en del af fremtidens transport, selvom vi elektrificerer. De politiske løsninger skal derfor ramme bredt og ikke kun fokusere på el alene.

Kraftigere afgift på CO2
Nuværende krav til specifikation på brændstof umuliggør næsten mulighederne for at bringe produkter ud i transporten. Vi må i stedet arbejde mod en mere teknologineutral politisk løsning.

Vi bliver nødt til at kigge på rammebetingelserne, så vi kan øge efterspørgslen på det grønnere brændstof. Vi skal måle den reelle CO2-udledning fra vugge til grav og ikke som i dag isoleret på kørestoffet.

I dag bruger vi afgifter til at regulere adfærd på rigtige mange fronter:
Tobak, alkohol, sukker og så videre. Vi kunne med fordel lave en kraftigere afgift på CO2-udledning. For det vil sikre en udbygning af udbuddet, så vi får skabt et grundlag for at skifte brændstofferne i den tunge transport.

Problematisk regulering
I Circle K handlede vi på Power-to-X-muligheden uden at have åbenlyse anvendelsesmuligheder lige foran os. For klimamålene kræver, at vi arbejder innovativt og tager chancer for at skubbe omstillingen i gang.

Vi bliver nødt til at handle nu, så vi kan øge efterspørgslen på det grønnere brændstof.

Martin Wiell Christensen og Peter Rasmussen
Head of Supply and Transport Europe, Circle K og brændstofdirektør, Circle K

Vejen til en mere bæredygtig fremtid kræver handlekraft, nytænkning og samarbejde mellem virksomheder og myndigheder. Derfor er det problematisk, at reguleringen er så stram, at den næsten umuliggør mulighederne for at bringe produkter ud i transporten – i stedet for arbejde mod en mere teknologineutral politisk løsning.

Vi bliver nødt til at handle nu, så vi kan øge efterspørgslen på det grønnere brændstof. For det vil sikre en udbygning af udbuddet, så vi får skabt et grundlag for at skifte brændstofferne i den tunge transport.

Langsigtede rammer ønskes
Så kære Dan Jørgensen: Næste skridt må være at gøre det muligt at anvende den flydende el, Power-to-X, langt bredere, så vi kan få flere anvendelsesmuligheder i fremtiden. Fra politisk hold behøver vi langsigtede rammer til at understøtte yderligere investering i den grønne omstilling af transporten.  

Vi tror på, at flere direkte afgifter på CO2-udledning kan være med til at fremme de gode (grønne) brændstoffer.

For det er jo ikke køretøjerne i sig selv der er udfordringen, men brændstoffet, der driver dem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00