Debat

Esbjerg: Vi er godt på vej til at gøre verdensmålene til virkelighed

DEBAT: I Esbjerg arbejder man målrettet for en bæredygtig energiforsyning. Det kan kun lade sig gøre med den unikke viden, kommunen besidder. Derfor er det også bekymrende med det pres, der er, for at centralisere, skriver borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Horn Rev 2 ud for Esbjerg.
Horn Rev 2 ud for Esbjerg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester, Esbjerg Kommune

Andelen af vedvarende energi skal øges, alle skal sikres adgang til pålidelig og moderne energi, energieffektiviteten skal fordobles, vores ressourcer skal udnyttes bæredygtigt og effektivt, og der skal skabes arbejdspladser, der fremmer lokale kulturer og produkter.

Dette er ikke mit og Venstres oplæg til valg, men derimod udvalgte delmål i de 17 verdensmål vedtaget af stats- og regeringsledere på FN-topmødet i september i New York.

Men det kunne langt hen ad vejen lige så godt være en beskrivelse af udviklingen i Esbjerg Kommune. Vi er selv godt på vej til at gøre verdensmålene til virkelighed, og vi er samtidig et globalt knudepunkt for, at en lang række andre europæiske byer kan gøre det samme.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Bæredygtig energiforsyning
I Esbjerg er cirka hver femte arbejdsplads relateret til energi og forsyning. 3 ud af 4 danskproducerede vindmøller udskibes gennem Esbjerg Havn. Når Horns Rev 3, som Vattenfall er ved at opføre, og som netop har leveret sine første kWh, er i fuld drift, øges den årlige danske elproduktion fra vind med cirka 12 procent.

Med verdens hurtigste datakabel (Havfruekablet) mellem New Jersey og Esbjerg åbner der sig helt nye muligheder for byen. Facebook har allerede meldt deres ankomst, og flere datacentre er på vej.

Kendskab til de lokale forhold og de lokale muligheder er der ikke andre end kommunerne, der har, og netop derfor spiller kommunerne en stor og aktiv rolle i udviklingen af vores samfund.

Jesper Frost Rasmussen (V)

Og der er en god grund til, at de helt store spillere som Facebook, Google og Apple vælger Syd- og Sønderjylland: Vi har et af verdens mest stabile energinet, og andelen af grøn energi er meget høj. Vi er ligeledes en hub for udrulning af fibernet og i stigende omfang også for vores transmissionsforbindelser med både fiber og el til udlandet.

Vi har truffet beslutning om at udfase kul i vores varmeproduktion. Vores energiminister Lars Chr. Lilleholt har netop sikret opbakning til, at vi i fremtiden kan udbygge vores varmeforsyning, så vi i fremtiden får en varmeforsyning baseret på varmepumper, udnyttelse af overskudsvarme, elkedler, suppleret af bæredygtig biomasse. Det er overordentlig positivt.

Dermed er vi kommet et godt skridt videre til at sikre en helt igennem bæredygtig energiforsyning for beboerne i landets femtestørste by.

Bekymrende pres for centralisering
At vi er nået så langt i Esbjerg, er et resultat af, at vi ønsker en udvikling, der går i retning mod et mere bæredygtigt samfund uden at pålægge os selv unødige omkostninger.

Udviklingen er ikke kommet af sig selv. Den er kommet, fordi vi over en årrække har stillet krav til os selv, har grebet de muligheder, der har vist sig, og fordi en lang række gode kræfter i kommune og erhvervsliv har villet det; har turde tage de nødvendige beslutninger; har haft modet og evnerne til se, hvilke muligheder vi har, og derefter gjort, hvad der skulle til for at bringe os tættere på målet.

Uden at fornærme nogen så tror jeg ikke, at det var muligt at træffe de nødvendige og rigtige beslutninger uden solidt lokalt kendskab til vores muligheder og begrænsninger. Derfor er det også bekymrende at se det pres, der er, for øget centralisering og for at fratage kommunerne de nødvendige planlægningsværktøjer.

Verdensmål i fokus
Netop kendskab til de lokale forhold og de lokale muligheder er der ikke andre end kommunerne, der har, og netop derfor spiller kommunerne en stor og aktiv rolle i udviklingen af vores samfund.

Samspillet mellem kommunerne, lokale forsyninger og erhvervslivet er det, der har sikret, at vi i Danmark har industrivirksomheder, der høster store gevinster hjem til os alle sammen. Det gælder skabelsen af nye arbejdspladser, eksportindtægter til fællesskabet og udvikling af morgendagens teknologiske løsninger. Men i sidste ende er det også det, der sikrer, at vi alle har adgang til en rent vand, bæredygtig opvarmning og grøn strøm i stikkontakten.

Vi udvikler og bygger meget i Danmarks Energimetropol og omegn, og selvom vi ikke har opfundet verdensmålene, så har vi fuld fokus på at implementere dem så hurtigt og effektivt som muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Frost Rasmussen

Borgmester (V), Esbjerg Kommune, formand, Dansk Fjernvarme, præsident, World Energy Cities Partnership
b.Sc. EE (Aalborg Uni. 2000), HD (O) (SDU 2007)

0:000:00