Debat

Forsyningstilsynet til Dansk Fjernvarme: Vi har sikret en millardbesparelse for forbrugerne

DEBAT: Velindrettet økonomisk regulering står på ingen måde i modsætning til demokrati, fælles ejerskab, lokale løsninger og grøn omstilling i varmeforsyningen, skriver Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt.  

Økonomisk regulering af monopoler er typisk uafhængig af ejerskab og kan indrettes, så der er ubegrænset mulighed for en grøn omstilling og bedre forbrugerbeskyttelse, skriver Carsten Smidt.
Økonomisk regulering af monopoler er typisk uafhængig af ejerskab og kan indrettes, så der er ubegrænset mulighed for en grøn omstilling og bedre forbrugerbeskyttelse, skriver Carsten Smidt.Foto: Presse
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Smidt
Direktør i Forsyningstilsynet

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen kommer i et indlæg i Altinget 4. november med flere direkte ukorrekte postulater om Forsyningstilsynets rolle og motiver.

Dansk Fjernvarme postulerer ukorrekt, at Forsyningstilsynet naturligt gerne vil have mere regulering og mere centralisering. Forsyningstilsynet er en uafhængig myndighed under Klima-, Energi- og Forsyningstilsynets ressort.

Vi arbejder for at skabe rammer for en effektiv, sikker og innovativ energiforsyning. Det kan indebære, at vi anbefaler mere regulering. Men vi kan lige så godt anbefale mindre. Vores sigte er under alle omstændigheder at sikre, at energisektorens monopolaktiviteter tilbydes på så fordelagtige vilkår som muligt til forbrugerne.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Millardbesparelse for forbrugere
Dansk Fjernvarme postulerer ukorrekt, at Forsyningstilsynet beviseligt har svært ved at udøve en tilstrækkelig regulering og tilsyneladende har svært ved at holde priserne i ro. Hvilke beviser Kim Mortensen refererer til, står hen i det uvisse.

Men et hurtigt opslag i elnetselskabernes priser viser, at den gennemsnitlige elnetpris for en forbruger i et hus er faldet fra 42 øre/KWh i 2017 til 40 øre/KWh i 2018. Det kan i forlængelse heraf blandt andet nævnes, at Forsyningstilsynet via en lang række afgørelser har reduceret varmeselskabernes forrentning af indskudskapital og dermed sparet forbrugerne for mere end en milliard kroner.

Vi arbejder for at skabe rammer for en effektiv, sikker og innovativ energiforsyning. Det kan indebære, at vi anbefaler mere regulering. Men vi kan lige så godt anbefale mindre.

Carsten Smidt
Direktør i Forsyningstilsynet

Økonomisk regulering af monopoler er typisk uafhængig af ejerskab og kan indrettes, så der er ubegrænset mulighed for en grøn omstilling og bedre forbrugerbeskyttelse af fjernvarmekunderne end i dag.

Hertil kommer, at reguleringen kan tage særlige hensyn til lokale løsninger. Alt i alt er Dansk Fjernvarme på vildspor i sin kritik af Forsyningstilsynets betragtninger om en ændret regulering af fjernvarmesektoren.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Smidt

Direktør, Forsyningstilsynet
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00