Konservative og Venstre er klar til 2025-klimamål på ”mindst 50 procent”

Venstre og Konservative vil gerne med i regeringen og støttepartiernes aftale om klimadelmålet i 2025, men der skal konkrete reduktioner på bordet først, lyder det. Ny analyse og udspil er på vej fra klimaministeren.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmark skal have nedbragt CO2-udledningen med ”mindst 50 procent i 2025” i forhold til 1990.

Det mener Venstre og Konservative, der dermed næsten omfavner regeringens og støttepartiernes aftale om et klimamål på 50-54 procent.

For de blå partier har én betingelse for at gå med: Der skal indkaldes til nye forhandlinger om flere reduktioner, inden 2025-målet formelt skal vedtages i Folketinget.

”Regeringen og støttepartiernes aftale sætter blot et mål, der skal indfries om ganske få år, men siger intet konkret om, hvordan det skal nås eller finansieres. Vi ønsker en dialog om, hvordan vi kan nå så højt et mål,” siger Konservatives klimaordfører Mona Juul og tilføjer:

”Det med at sætte et mål om 54 procent er vi ikke blevet overbevist om kan ske uden tab af arbejdspladser og fald i væksten. Og det er præcis det, som det ikke må. For hvis det bliver resultatet, så taber vi kampen om den grønne omstilling. Derfor må det ikke bare være noget snak, men det skal være konkret.” 

Det er politik, når det er værst.

Mona Juul (K)
Klimaordfører

Vil de bide til bolle? 
Onsdag var Mona Juul sammen med ordførere fra Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet inviteret til møde hos klimaminister Dan Jørgensen (S) om 2025-klimadelmålet.

Her kunne partierne stille spørgsmål, debattere og ”bide til bolle, hvis de ville det,” fortæller klimaministeren.

”Mødet gik godt forstået på den måde, at Venstre og Konservative nu godt kan støtte mindst 50 procent. Det er et skridt i den rigtige retning, men jeg havde selvfølgelig håbet, at de også kunne støtte det spænd, vi har aftalt med vores støttepartier,” siger han. 

Forud for mødet havde Venstre og Konservative ladt med skarpt, efter regeringen gik solo med støttepartierne om en aftale, som de så bare kan tilslutte sig bagefter.

De blå partier henviser til, at de også er en del af klimaloven, der beskriver, at et såkaldt indikativt delmål for 2025 skal fastsættes. Og denne konflikt tog hele rampelyset, da Dan Jørgensen var i Folketinget til den store energipolitiske redegørelse i sidste uge.

”Det er politik, når det er værst,” siger Mona Juul om forløbet, hvor det tog støttepartierne en time at få regeringen til at droppe sit eget udspil på et delmål på 46-50 procent og omfavne Klimarådets et år gamle anbefaling på 50-54 procent.

Vil genåbne klimaaftale 
Men de blå partiers utilfredshed med processen tager klimaministeren ikke så tungt.

”Jeg synes det klinger lidt hult, når man tænker på, at Venstre og Konservative før jul mente vi ikke var ambitiøse nok og for langsomme. Nu har vi så skruet op, og så er det også galt. Når man har mit job, må man nok bare indstille sig på, at oppositionen altid vil kritisere,” siger Dan Jørgensen.

Det er et skridt i den rigtige retning, men jeg havde selvfølgelig håbet, at de også kunne støtte det spænd, vi har aftalt med vores støttepartier.

Dan Jørgensen (S)
Klimaminister

Kritikken går også på, at vi er tæt på 2025 og det ikke er nok kun at sætte et mål. At det skal gøres konkret, hvordan 54 procent reduktion om få år kan nås?

”Det er klart, og det er vi også i gang med i landbrugsforhandlingerne. Det kan vel ikke blive ret meget mere konkret, kan man sige,” siger Dan Jørgensen.

Ifølge Venstre og Konservative er det dog ikke nok.

I et brev til Dan Jørgensen, foreslår Mona Juul og Tommy Ahlers (V) på vegne af partierne derfor at få genåbnet klimaaftalen for energi og industri fra sidste sommer, for at se på om det er muligt med en tidligere udrulning af biogas, en udfasning af kul i Nordjyllandsværket inden 2025 samt en hurtig afklaring af udbuddet af PtX og CCS.

”Vi ønsker at få startet forhandlinger op om noget, vi egentlig allerede har talt om, men som Dan Jørgensenes aftale med støttepartierne afbrød. Nu åbner vi sådan set bare de forhandlinger op igen,” siger Mona Juul.

Analyse og udspil på vej
Og det er ikke tanker, der ligger langt fra Dan Jørgensens. Et udspil til en strategi for CCS har regeringen allerede proklameret kommer inden sommer.

”Det vil vi inden længe præsentere noget på, og det er helt sikkert en vigtig del af løsningen. Vi er selvfølgelig også åbne over for andre forslag, og vi er blevet bedt om at analysere på Nordjyllandsværket. Det gør vi så, og så må vi se, hvor den bringer os hen,” siger Dan Jørgensen og tilføjer:

”Jeg kunne godt tænke mig, at Venstre og Konservative tilsluttede sig aftalen om klimadelmålet så hurtigt som muligt, for det ville være et fint signal til omverdenen at sende. Omvendt må jeg også sige, at hvis man har brug for mere betænkningstid, så kan jeg ikke gøre andet end at tage det til efterretning. Men der er også en deadline, for klimadelmålet skal lovbehandles i folketingssalen i løbet af efteråret.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Tommy Ahlers

Bestyrelsesmedlem, Concito, iværksætter, fhv. MF og uddannelses- og forskningsminister (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00