Aftale om klimadelmål: Regeringen giver grøn indrømmelse til støttepartierne

Danmark skal have nedbragt CO2-udledningen med 50-54 procent i 2025, har regeringen nu aftalt med sine støttepartier. De følger dermed Klimarådets anbefaling.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Efter længere tids hård kritik af regeringens klimaindsats får støttepartierne nu en klar indrømmelse på området. 

Efter korte forhandlinger i Finansministeriet fredag formiddag er parterne enige om et delmål på vejen mod en 70-procents reduktion af drivhusgasser i 2030: Om fire år skal Danmark have nedbragt udledningen med 50-54 procent, lyder aftalen.

Dermed følger regeringen og støttepartierne anbefalingen fra Klimarådet, som i foråret 2020 anbefalede at sigte efter netop det spænd.

Hvis man sætter delmålet højere, vil det bliver uforholdsmæssigt dyrt. Sætter man det lavere, er det urealistisk at nå det endelige 70-procents mål for 2030, vurderede Klimarådet.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) gjorde det meget tydeligt, at regeringen nu kommer sine støttepartier i møde, ved at gentage regeringens udgangspunkt for forhandlingerne flere gange så sent som en time før den endelige aftale.

"Regeringens position er velkendt. Vi foreslår et mål på 46-50 procent," sagde Dan Jørgensen og tilføjede på vej ind ad døren, at han forventede "svære forhandlinger".

Hverken Alternativet eller de borgerlige partier Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti var inviteret med til de afsluttende forhandlinger, selv om de alle var med i aftalen om klimaloven.

Læs også

Alle sejl skal sættes til
Radikale, Enhedslisten og SF kvitterer for aftalen:

"Det er en helt afgørende sejr for vores klima. Nu kan regeringen ikke længere blive ved med at skubbe problemerne ud i fremtiden og håbe på, at teknologien redder os til sidst. De er tvunget til at gøre meget mere med det samme," siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF, i en pressemeddelelse.

Fakta

Læs aftalen

Find hele aftalen om et klimadelmål her:

Aftale om et indikativt drivhusgasreduktionsmål for 2025

Læs regeringens pressemeddelelse her.

Dan Jørgensen understreger, at det ikke bliver let at nå delmålet:

"Vi har i klimaloven fastsat, hvad der formentligt er verdens mest ambitiøse klimamål i 2030. Nu får vi også et ekstremt ambitiøst mere kortsigtet mål. Jeg vil ikke lægge skjul på, at alle sejl skal sættes til, for at vi kan nå det. Men jeg er virkelig glad for aftalen, for der ligger jo i det at være et foregangsland, at vi hele tiden presser os selv til at præstere bedre og hurtigere. Og det må man sige, at vi gør nu," siger han i en pressemeddelelse.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00