Debat

Ny debat: Farvel til KommuneKredit?

PRÆSENTATION: Med regeringens forsyningsstrategi risikerer forsyningsselskaberne, at de ikke længere kan optage lån hos KommuneKredit. Dét har vagt bekymringer i sektoren – men kan private lånevilkår også have sine fordele? Vi tager debatten.

Foto: Jørgen Jessen / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringens forsyningsstrategi fra september 2016 lægger op til, at sektoren fremover skal finansiere sine aktiviteter hos private låneudbydere. Dermed risikerer forsyningsselskaberne ikke længere at kunne optage kommunegaranterede lån hos KommuneKredit. Og dét har affødt kritik.

Primært går bekymringerne på, at det bliver dyrt for forsyningsselskaberne – og dermed også forbrugerne – at tage lån hos private pengeinstitutter. Derudover lyder et argument, at Danmarks yderområder vil få sværere adgang til kapital, hvis den kommunale lånevej bliver sløjfet. Og at privatiseringen af sektoren kan sætte principper som hvile-i-sig-selv over styr.

Men er der hold i bekymringerne? Hvilke fordele kan et farvel til KommuneKredit have? Og hvilke nye argumenter mangler at blive fremsat i diskussionen af private versus offentlige lånevilkår i forsyningssektoren?

De spørgsmål forsøger Altinget: forsyning at finde svar på i en ny debat.

Mød debatpanelet her: 

Jens LundagerJens Lundager
Adm. direktør i KommuneKredit. Jens Lundager er forhenværende vicedirektør i Nationalbanken og finansdirektør i Økonomi- og Erhvervsministeriet. Han er i dag formand for Revisorrådet under Erhvervsstyrelsen. Jens Lundager er uddannet cand oecon.

  

Joachim SperlingJoachim Sperling
Direktør i tænketanken Axcelfuture, der er nedsat af kapitalfonden Axcel. Joachim Sperling er uddannet cand.polit.

  

Jacob Hartvig SimonsenJacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening. Jacob Hartvig Simonsen har hele sin karriere arbejdet med miljø og affaldsregulering hos henholdsvis DONG Energy, KL, COWI og RenoSam. Han er uddannet cand.merc.jur.

 

Thomas DanielsenThomas Danielsen (V)
Klima- og energiordfører for Venstre og formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg. Thomas Danielsen er uddannet bankrådgiver. Han har siddet i Folketinget siden 2011.

 

Søren Egge RasmussenSøren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører for Enhedslisten. Søren Egge Rasmussen er uddannet tømrer og økologisk landmand. Han har siddet i Folketinget siden 2015.

  

Bent Greve Bent Greve
Professor i samfundsøkonomi på RUC. Bent Greve forsker blandt andet i finansiering af velfærdsstater, skatte- og afgiftspolitik.

 

Kim MortensenKim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme. Kim Mortensen har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet og er tidligere forstander på Esbjerg Højskole. Han er uddannet elektriker.

 

Steffen DamsgaardSteffen Damsgaard 
Formand for Landdistrikternes Fællesråd. Steffen Damsgaard har sæde i regeringens rådgivende udvalg på landdistriktsområdet (DRUPL) og er medlem af bestyrelsen i Center for Landdistriktsforskning (CLF) ved Syddansk Universitet. Han er uddannet driftsleder inden for landbruget.

 

Karin KlitgaardKarin Klitgaard 
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri. Karin Klitgaard er ansvarlig for politikudvikling indenfor områderne cirkulær økonomi, klimatilpasning, miljø- og planlov, affald, vand, forsyning og kemi. Hun er uddannet cand.scient.adm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00