Analyse: Danske affaldsenergianlæg er ikke i direkte konkurrence

STØTTE: KommuneKredit vil fortsætte med at yde lån til affaldsenergi, efter ny analyse vurderer området ikke opererer i direkte konkurrence. Dansk Affaldsforening er glad, men hos Affalds- og Ressourceindustrien undrer man sig.

Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Vi undrer os over konklusionerne. Sådan ser vi ikke rigtig sektoren, og sådan hører vi heller ikke, sektoren ser på sig selv.

Niels Bukholt, Chefkonsulent, Affalds- og Ressourceindustrien

Opererer danske affaldsenergianlæg på et konkurrencepræget marked eller ej?

Fakta
Ny analyse om konkurrencesituationen på affaldsenergi

I forlængelse af den daværende regerings forsyningsstrategi er der i foråret 2019 rejst spørgsmål om, hvorvidt affaldsenergianlæg i Danmark agerer på et konkurrencepræget marked, hvor KommuneKredit som følge af statsstøttereglerne ikke kan yde lån.

For at skabe sikkerhed om, at det ikke er tilfældet, har KommuneKredit fået udarbejdet en økonomisk og juridisk konkurrenceanalyse.

Konklusionen på analysen er, at danske dedikerede affaldsenergianlæg kun i begrænset omfang konkurrerer med infrastrukturer af samme type eller infrastrukturer af anden type. Analysen viser dermed, at affaldsenergianlæggene ikke opererer i direkte konkurrence. Ifølge analysen er der dermed ikke tale om statsstøtte efter EU-reglerne, når KommuneKredit giver lån til affaldsenergianlæg.  

Kilde: KommuneKredit

Spørgsmålet har ulmet, siden den tidligere regerings Forsyningsstrategi, hvor et embedsmandsudvalg nåede frem til, at ”på trods af at KommuneKredit efter statsstøttereglerne antages ikke at måtte låne til konkurrenceudsatte aktiviteter, lånes der alligevel ud til en række aktiviteter.”

Er området præget af konkurrence, må KommuneKredit ikke give deres favorable lån. Det vil være konkurrenceforvridende i forhold til EU-reglerne.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00