Kommentar af 
Anne Grete Holmsgaard

Anne Grete Holmsgaard: Sæt strøm til industrien

Fødevarer, kemi og andre produkter skal fremover produceres med el som energikilde, hvis vi skal nå vores klimamål for 2030 og 2050. Fremtiden bør se anderledes ud, for vi begynder at have de nødvendige teknologier. 

Industrien står for omkring 38 procent af verdens energianvendelse, så der er med andre ord meget CO2, der kan udelades fra atmosfæren, hvis produktionen elektrificeres.
Industrien står for omkring 38 procent af verdens energianvendelse, så der er med andre ord meget CO2, der kan udelades fra atmosfæren, hvis produktionen elektrificeres.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når produktionsapparatet kører i industrivirksomheder, så udgøres procesenergien i de fleste tilfælde fortsat af fossil energi. Fremtiden bør se anderledes ud.   

Om skribenten

Anne Grete Holmsgaard (f. 1948) er formand for Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Hun er tidligere medlem af Folketinget for SF og har været direktør i DSB og for DTU. Senest var hun direktør for BioRefining Alliance indtil 2018.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi begynder nemlig at have teknologierne til at erstatte en væsentlig del af den sorte procesenergi med grøn el, eksempelvis ved elektrificering af varmekrævende processer i industrien og forbedring gennem digitalisering. Og det er helt nødvendigt, hvis vi skal nå vores mål om klimaneutralitet i 2050.  

Industrien står for omkring 38 procent af verdens energianvendelse, så der er med andre ord meget CO2, der kan udelades fra atmosfæren, hvis produktionen elektrificeres. Samtidig vil det i mange, formentlig de fleste tilfælde, kunne føre til øget energieffektivitet - altså mindre energiforbrug for den enkelte virksomhed.  

Direkte og indirekte elektrificering er gået fra at være en spændene tanke til at være noget, der for alvor kan være med til at reducere vores CO2-udledning; for eksempel gennem strøm fra de nye energiøer, grønne brændsler fra Power-to-X eller højtemperaturvarmepumper.

Der er sket meget på få år, og tingene flytter sig fortsat hastigt, når det gælder den grønne omstilling. En analyse fra førende forskere i elektrificering viser, at ud af procesindustriens aktuelle anvendelse af brændsler på omkring 60 PJ/år kan der med elektrificering nås ned på under ti PJ/år, eller endda ned mod fem PJ/år afhængig af teknologiniveau anvendt.

Direkte og indirekte elektrificering er gået fra at være en spændene tanke til at være noget, der for alvor kan være med til at reducere vores CO2-udledning.

Anne Grete Holmsgaard
Kommentarskribent

De elektriske eksempler begynder så småt at titte frem. I Moss i Norge har Rockwoll elektrificeret deres fabrik til fordel for den kul, der tidligere blev brugt. I Danmark har vi hos EUDP aktuelt støttet et projekt, SuPrHeat, hvor der udvikles og demonstreres højtemperaturvarmepumper, der kan levere varme på om til 200 grader til industrien.

Det er eksempelvis relevant for industrier som raffinaderier, fødevareproduktion og kemiproduktion. Varmepumper kan på nuværende tidspunkt anvendes til at fortrænge fossil energi i lavtemperaturområdet, der udgør omkring 30 procent af industriens procesenergiforbrug.

I mellem- og højtemperaturområderne forudsætter det yderligere udvikling, demonstration og test for at frembringe varmepumper, der kan levere varen. Vi har enkelte danske leverandører, men her er vi nok ved et af de svageste punkter i indsatsen med at elektrificere procesenergien. Vi mangler, at flere danske producenter melder sig ind i arbejdet. 

Løsningerne inden for elektrificering kræver tilpasning til den enkelte virksomhed, så selv om "modulerne" er standard, er den samlede løsning ikke standard. Det forudsætter et øget engagement fra virksomhederne.

Men da vi må forvente, at der kommer en anseelig CO2-afgift, vil der er også være økonomiske og energieffektiviserende gevinster at hente for virksomheder, der vælger at konvertere til klimavenlige energikilder. Undervejs er der hjælp at hente.  

Energistyrelsens erhvervspulje yder tilskud til energieffektiviseringer i virksomheder – og der er afsat 3,5 milliarder kroner frem mod 2030 til formålet. Her er det blandt andet muligt at søge om tilskud til udskiftning af kedel med varmepumpe, etablering af varmegenvinding og en energioptimering af procesanlæg.

Ønsker man støtte til udvikling og demonstration af nye teknologier til den grønne procesenergi, er EUDP en mulighed, der både kan sikre fremtidens klimavenlige teknologier og vækst og arbejdspladser inden for den grønne omstilling af vores industri.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00