Debat

EL og LA i København: Civilsamfundets erfaringer kan hjælpe flere i job med det sociale frikort

I Københavns Kommune ønsker vi at hjælpe flere med at benytte det sociale frikort, hvor udsatte borgere kan tjene penge skattefrit. Men selvom frikortet umiddelbart er en succes, er der stadig et stort uforløst potentiale, skriver Karina Vestergård Madsen (EL) og Ole Birk Olesen (LA).

I 2022 var det alene 44 procent
ud af de 917 sociale frikort, der blev udstedt, som kom i brug. Hver
anden udsatte borger, som fik frikortet, fandt altså ikke et arbejde, skriver Karina Vestergård Madsen og Ole Birk Olesen.
I 2022 var det alene 44 procent ud af de 917 sociale frikort, der blev udstedt, som kom i brug. Hver anden udsatte borger, som fik frikortet, fandt altså ikke et arbejde, skriver Karina Vestergård Madsen og Ole Birk Olesen.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Karina Vestergård Madsen
Ole Birk Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialministeren er i Altinget imponeret over udbredelsen af det sociale frikort i København. Det er der også al mulig grund til. For siden Liberal Alliance i 2019 fik gennemført det sociale frikort i Folketinget, har flere og flere udsatte i København fået udstedt et.

Selvom vi begge er tilhængere af ordningen, som giver udsatte borgere mulighed for at tjene penge uden at skulle betale skat, er der potentiale til at gøre frikortet til en endnu større succes.

Vores klare indstilling til socialministerens kommende udspil er, at staten bør give tilskud til den opsøgende indsats

Karina Vestergård Madsen (EL) og Ole Birk Olesen (LA)
Hhv. socialborgmester og medlem af borgerrepræsentationen, København

For i 2022 var det alene 44 procent ud af de 917 sociale frikort, der blev udstedt, som kom i brug. Hver anden udsatte borger, som fik frikortet, fandt altså ikke et arbejde. Det tal skal løftes.

Administration er ikke nok

Problemet er, at midlerne fra staten udelukkende går til administration af ordningen. Men der er behov for også at afsætte midler til sociale koordinatorer, der kan matche udsatte borgere og virksomheder gennem opsøgende og håndholdte indsatser.

Civilsamfundet er en af de helt store årsager til, at Altinget kan skrive rosende artikler om ordningen. På Vesterbro har medarbejdere og frivillige støttet op om ordningen og sikret, at socialt udsatte fik det i brug.

Reden, Brugernes Akademi og Mændenes Hjem har også fået midler fra Veluxfonden til håndholdte indsatser og til at skabe kontakt til lokale virksomheder. Og det har virket.

Læs også

Det er også årsagen til, at vi i Københavns Kommune netop har sat penge af til at udbrede de håndholdte indsatser i alle bydele i 2023. Så udsatte borgere får lige muligheder for at udnytte frikortets muligheder – uanset om de holder til på Vesterbro, Nørrebro eller Amager.

Behov for social koordinering

Konkret skal to sociale frikort-projektmedarbejdere hjælpe udsatte og arbejdspladser med at finde hinanden. De skal støtte borgerne med at finde job, opsøge relevante virksomheder, matche udsatte og virksomhed og være virksomhedernes indgang, hvis de har spørgsmål.

Skal det sociale frikort blive en endnu større succes, skal vi bygge videre på de gode erfaringer, som civilsamfundet har opbygget

Karina Vestergård Madsen (EL) og Ole Birk Olesen (LA)
Hhv. socialborgmester og medlem af borgerrepræsentationen, København

Så de udsatte finder vej ind på arbejdsmarkedet, og virksomhederne kan få arbejdskraft. Det kan betyde meget for de udsatte, som får et arbejde og mulighed for at tjene deres egen løn.

Socialministeren nævner i Altinget, at de kommer med et udspil til forbedringer af de sociale frikort. Det ser vi frem til. Men løsningen er måske ligefor: Sats på den håndholdte indsats, som både tager de socialt udsatte og virksomhederne i hånden.

Skal det sociale frikort blive en endnu større succes, skal vi bygge videre på de gode erfaringer, som frivillige og medarbejdere i civilsamfundet har opbygget. Vores klare indstilling til socialministerens kommende udspil er at ændre det, så staten kan give tilskud til den opsøgende indsats. At gøre det sociale frikort permanent, så vi fjerner usikkerheden om, hvorvidt det stadig er der i 2025 for virksomheder og mennesker. Og at sætte fut under de opsøgende indsatser. Det er det, vi ved, der virker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00