Professor kritiserer København i sag om hjemløse-midler: "Det er uklædeligt"

Mændenes Hjems herberg på Istedgade har været i overhængende fare for lukning på grund af sag om økonomisk rod, der har ført til hård kritik fra Socialtilsynet. 

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) er tavs i sag, hvor hendes forvaltning igennem længere tid har fået kritik af Socialtilsynet. 
Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) er tavs i sag, hvor hendes forvaltning igennem længere tid har fået kritik af Socialtilsynet. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Søren Dahl

Københavns Kommune er gået til grænsen og også "tre skridt over" ved at indregne lønudgifter til kommunalt ansatte i den sociale organisation Mændenes Hjems budget, og derved score millioner i statsrefusion, der kan lune i kommunekassen. 

Sådan lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aarhus Universitet, i forbindelse med en sag, hvor kommunens samarbejde med Mændenes Hjem igennem længere tid har været underkastet kritisk søgelys fra Socialtilsynet. 

Gennem aktindsigt i dokumenter fra Socialtilsynet, har Altinget kunne berette, at tilsynet flere gange over de seneste år har bedt kommunens socialforvaltning redegøre for, hvorfor den har indregnet udgifter til kommunalt ansatte sygeplejersker, psykologer og boligrådgivere i Mændenes Hjems budget. 

Af aktindsigten fremgår det dog også, at Socialtilsynet langtfra er tilfreds med Københavns Kommunes svar, og har kritiseret kommunens praksis for at være i strid med "forsvarlig forvaltning af offentlige midler".

I september 2022 blev situationen så alvorlig, at Socialtilsynet truede med at lukke Mændenes Hjems herberg, hvis ikke kommunen fik styr på sagen, eller trak de kommunale udgifter helt ud af den sociale organisations budget. 

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00