Debat

Kommunalvalget på tirsdag er sidste chance for at redde Stejlepladsen og med den, Københavns sjæl

Stadig flere historiske bygninger og grønne åndehuller omdannes til betonpaladser og politikernes løfter om billige boliger til københavnerne klinger hult, skriver Erik Boel.

Foto: Linda Kastrup/Ritau Scanpix
Erik Boel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

København ændrer karakter i disse år. Historiske bygninger rives ned. Grønne områder beskæres efter salamimetoden. I den seneste valgperiode røg Slagtergårdene - det sidste autentiske Vesterbro – Papirøen, Rahbeks Alle blev skamferet. Helt konsekvent og forudsigeligt har politikerne blæst på de mange protester mod ødelæggelserne.

Politikerne vrider hænder. Siger de rigtige grønne og kulturelle buzzwords. Men går helst under jorden. Det er så godt som umuligt at få en politiker eller for den sags skyld embedsmand til at stille sig op og forsvare beslutningerne om nedrivning af Københavns gamle bygninger. De ved, de har en skidt sag. Ofte henvises til By & Havn, der ikke kan stilles til ansvar politisk og typisk heller ikke har nogen kommentarer. Vil man have en forklaring, kan man snart lige så godt spørge i den nærmeste kiosk henne om hjørnet.

Det er så godt som umuligt at få en politiker (...) til at stille sig op og forsvare beslutningerne om nedrivning af Københavns gamle bygninger.

Erik Boel
Tidligere landsformand for Europabevægelsen

Socialdemokratiet og de borgerlige partier står skulder ved skulder bag ødelæggelserne. De københavnske politikere kan ikke tørre ansvaret af på Socialdemokratiet på Borgen med dets ”bøvede provinsmentalitet”. Ansvaret sidder de selv med.

Sælger beton for profit

I realiteten handler det typisk om profit ved at bygge nye betonpaladser.

Angiveligt til fordel for metrobyggeri, velfærd, almene boliger – altid sympatiske påskud for at få den bitre pille til at glide ned. Kæphesten i øjeblikket er billige boliger.

Uanset at de selvsamme partier har fået bortsaneret i tusindvis af billige boliger i brokvartererne. Uanset man kan stille spørgsmålstegn ved, hvorfor en stadig større del af landets befolkning skal klumpes sammen i hovedstaden. Uanset en lejlighed hvor Papirøen lå kommer til at koste op til 32 millioner kroner. Politikernes snak om billige boliger klinger hult.

Københavns sjæl rives ned

Begrundelserne for ødelæggelserne varierer. Resultatet er det samme: En mere poleret, pæn, forstadsagtig og gabende kedsommelig by. Kontorfolk i jakkesæt og slips i stedet for klunsere, gademusikanter, tosser og skæve eksistenser. Ensretning i stedet for rummelighed.

Det er ikke godt nok, at København bliver lækker for internationale turister, koncerner og tilflyttere med tegnebogen i orden. 

Erik Boel
Tidligere landsformand for Europabevægelsen

Men en storby skal have kant, og de forskellige bydele beholde deres særkender. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal rejse til Berlin eller New York for at få pulserende storbymiljø.

Kampen om København går videre. I den kommende valgperiode gælder det blandt andet Palads, den farverige, klassiske biograf i hjertet af København er truet af nedrivning. Den ikoniske bygning rummer både sjæl og skønhed.  

Et andet offer for kommunens virketrang og normaliseringsbestræbelser kan blive Refshaleøen. Et af Københavns mest spændende kvarter med kreative kontorfællesskaber, aktivitetscentre, vibrerende musikfestivaler og fremragende restauranter.

Nyholms – flådens gamle leje – bør bevares som en vigtig del af vores maritime kulturarv. Men er truet af kommunens grådighed efter nye indtægter; altid med By & Havn som villige håndlangere.

Sydens perle

Kommunalvalget er sidste udkald, hvis ødelæggelsen af det naturskønne område Stejlepladsen i Sydhavnen skal stoppes. En stejleplads er et område, hvor fiskere hænger deres garn på stejler (pæle) for at rense og tørre garnene. I Sydhavnens Stejleplads er der en kultur med plads til et uddøende erhverv i Københavns kommune, bundgarnsfiskeriet. Masser af kulturelle aktiviteter og plads til skæve typer og eksistenser. I Andrews biks på havnen er der varm kakao og chili con carne på tilbud.

Området var oprindelig fredet for at beskytte et af de grønne åndehuller, som København har alt for få af. Men politikerne fik fredningen og strandbeskyttelseslinjerne ophævet, så byggeri af boliger for velhavere kan starte. Byggeriet er ikke startet endnu og kan fortsat stoppes – hvis et flertal i den nyvalgte Borgerrepræsentation kan overbevises.

Det er ikke godt nok, at København bliver lækker for internationale turister, koncerner og tilflyttere med tegnebogen i orden. Glem ikke livskvaliteten for de mennesker, der faktisk lever i byen.

Det bør valget på tirsdag også handle om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00