På rådhuset i København ulmer et internt S-opgør mod Sophie Hæstorp

Den socialdemokratiske gruppe på Københavns Rådhus er præget af "modløshed", "apati" og dyb frustration over overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, som flere centrale kilder oplever uden lederskab og en klar strategi for at genrejse partiet. Overborgmesteren er uenig i kritikken.

Sophie Hæstorp Andersen på valgnatten i november 2021, hvor hun sikrede sig posten som overborgmester. 
Sophie Hæstorp Andersen på valgnatten i november 2021, hvor hun sikrede sig posten som overborgmester. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Søren Dahl

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen bliver nu mødt af kritik fra sine partifæller i den socialdemokratiske rådhusgruppe, hvor flere medlemmer ifølge Altingets oplysninger tvivler alvorligt på hendes evner som overborgmester og partiets frontfigur i København. 

En kilde beskriver tilstanden i den socialdemokratiske gruppe som decideret apatisk og gennemsyret af en modløshed over det, der betegnes som manglende politisk lederskab fra Sophie Hæstorp Andersens side. 

"Hvis den politiske leder udstikker en retning, man er uenig i, kan man skændes, til flammerne brænder, og stemme imod, hvis man er utilfreds. Når der ikke længere er debat eller skænderier, kan det være fordi, at der er fuld enighed. Eller det kan være begyndelsen på enden,” siger en kilde i den socialdemokratiske gruppe.

Flere medlemmer af gruppen tegner et billede af en overborgmester uden et politisk projekt, der kan bringe Socialdemokratiet tilbage mod tidligere tiders magtposition i hovedstaden. 

Ingen af dem ønsker dog at stå offentligt frem med deres kritik. 

Det undrer overborgmesteren, at "nogle meget få anonyme kilder" har "mere travlt med at brænde det hele ned frem for at komme i arbejdstøjet".

"Når vi ikke længere er rådhusets største parti, er det også blevet sværere at være socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen," siger hun i et længere interview med Altinget.

"Der må man jo forholde sig til, om man kan bidrage med noget konstruktivt i den situation, eller om man hellere skal foretage sig noget andet. Jeg har i hvert fald tænkt mig at blive ved med at være i arbejdstøjet. Det er det, der forventes af mig – og det er det, jeg forventer af dem, der bakker mig op".

Læs også

Bag om historien

Sådan har vi gjort

Altinget er generelt forsigtig med at anvende anonyme kilder i den politiske journalistik. Og vores etiske retningslinjer slår fast, at når Altinget i særlige tilfælde anvender anonyme kilder, skal vi "være ekstra kritisk overfor kildernes motiver og interesser, ligesom oplysninger fra anonyme kilder så vidt muligt skal efterprøves".

I den konkrete situation har vi valgt at bringe en nyhed, der baserer sig på kritik fremsat af anonyme kilder. Det sker ud fra en samlet vurdering af, at uenigheden i den socialdemokratiske gruppe er så alvorlig, at vi ville svigte vores læsere ved ikke at fortælle om den. Denne vurdering bygger ikke kun på aktuelle interviews, men også på den udvikling, der er sket over tid i den socialdemokratiske gruppe på Københavns Rådhus.    

Vi har grundigt overvejet, om historien kunne være fortalt på andre måder, eksempelvis i form af en analyse. Men vi vurderer, at det er mere fair at anvende nyhedsgenren, hvor kritikken beskrives og afgrænses så præcist som muligt, og hvor den kritiserede part får adgang til at svare på kritikken. 

 

Skal undgå nyt budgetnederlag

Timingen for et ulmende oprør i Hæstorps nærmeste bagland kommer på et tidspunkt, hvor overborgmesterkontoret er i fuld gang med forberedelserne til årets budgetforhandlinger, der skydes i gang efter sommerferien. 

Her skal Sophie Hæstorp Andersen undgå en gentagelse af sidste års forløb, hvor Socialdemokratiet for første gang nogensinde endte helt uden for årets største politiske aftale på rådhuset. 

Et nederlag, der i visse dele af partiet blev tilskrevet Sophie Hæstorp Andersens manglende evner som forhandlingsleder.

Overborgmesteren har offentligt erkendt, at den strategi, som hun og resten af den socialdemokratiske delegation lagde forud for budgetforhandlingerne, på visse punkter var forkert.

Blandt københavnske socialdemokrater er vurderingen, at det vil vil være nær umuligt for Sophie Hæstorp Andersen at fortsætte som københavnsk overborgmester, hvis partiet igen havner uden for en budgetaftale. 

Et af de gennemgående kritikpunkter er Sophie Hæstorp Andersens mangel på gennemslagskraft og popularitet hos vælgerne. 

Det understreges af en intern vælgerundersøgelse, som Altinget har fået refereret og Weekendavisen også har omtalt, der viser, at Socialdemokratiet står til at gå tilbage i forhold til valgresultatet i 2021, hvis der var kommunalvalg i morgen. 

Læs også

Langt mere alvorligt er det, at overborgmesterens popularitet og gennemslagskraft hos vælgerne med socialdemokratiske øjne er tæt på katastrofale. 

Indenfor rådhusets mure er tingenes tilstand ikke stort bedre. 

Her beskriver flere kilder en hverdag, hvor kontorerne på rådhusets nordfløj, der huser den socialdemokratiske delegation, er præget af en resigneret stemning og ofte står tomme hen tidligt på eftermiddagen. 

"Anti-wokeness"

Kritikken af Sophie Hæstorps Andersens ledelsesstil centrerer sig særligt om, at hun ifølge kritikere ikke har formået at lægge en klar strategi, der kan bringe Socialdemokratiets gruppe på rådhuset videre efter budgetnederlaget sidste september. 

En del af den interne frustration kredser også om partiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, der i sommer skrev en kronik i Politiken, hvor hun beskyldte sit eget parti for at være præget af en understrøm af "anti-wokeness og anti-identitetspolitik". 

Flere partifæller mener, at overborgmesteren enten burde have bakket klart op om Rosenvinges udtalelser eller understreget, at grænsen for intern kritik var overskredet.

I stedet endte man med det, som kilder beskriver som en "ikke-beslutning".

Episoden fremhæves af flere kilder som et skoleeksempel på den konfliktskyhed og manglende evne til at håndtere svære spørgsmål internt i partigruppen, der præger Sophie Hæstorp Andersens ledelsesstil, og som har affødt en udbredt apati i gruppen. 

Parkeringsproblemer

Det tabte budgetforlig bliver bredt set som den helt store streg i regningen for Sophie Hæstorp Andersen i hendes foreløbigt 15 måneder lange periode som overborgmester. 

Ifølge kilder hjemsøges gruppen på rådhuset dog også af en beslutning, som overborgmesteren traf inden sidste års budgetforhandlinger. 

Kort før det første møde i Borgerrepræsentationen efter sommerferien, valgte Sophie Hæstorp Andersen offentligt at droppe sit valgløfte om at nedlægge en tredjedel af alle parkeringspladser i København. 

En plan der nu ifølge Hæstorp var for "hurtig" og for "voldsom”. En udmelding som havde opbakning i gruppen og partiets københavnske bagland.

Beslutningen om at droppe valgløftet er dog ifølge flere kilder i partiet aldrig blevet fulgt op med en ny plan for, hvad Socialdemokratiet skal mene om parkering, og det bliver set som et af flere eksempler på, at partiets position på centrale områder er uklar. 

Politisk ordfører "undrer sig"

Der findes dog også medlemmer af den socialdemokratiske gruppe, der bakker op om Sophie Hæstorp Andersen. 

Partiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, roser overborgmesterens ledelsesstil.

"Jeg synes, hendes (Sophie Hæstorp Andersens, red.) tilgang er inkluderende og lyttende på mange punkter. Det tror jeg nogle gange kan forveksles med svaghed. Men jeg synes faktisk, at der er en klar strategi, og jeg kan kun bakke Sophie op," siger Laura Rosenvinge. 

Er du overrasket over, at der er stemmer internt i gruppen, der vælger at kritisere Sophie Hæstorp nu? 

"Det undrer mig, for jeg synes faktisk, der er en god stemning i gruppen."

Ifølge kritikere er der uklarhed om, hvordan Socialdemokratiet står på en række centrale punkter - herunder spørgsmålet om, hvor mange parkeringspladser, der skal være i København. Hvordan ser du på det? 

"Det er ikke rigtigt. Vi har en meget, meget klar strategi på parkering, og Sophie har jo også været ude og sige, at det er vigtigt, at københavnerne stadig kan parkere, samtidig med at vi er grønne. Det vil jeg meget gerne tale mere om med alle, der måtte være interesserede i det, også dine anonyme kilder."

De kommende budgetforhandlinger bliver set som afgørende for Sophie Hæstorps fremtid som overborgmester. Hvordan ser du på den strategi, der er ved at blive lagt? 

"Jeg ville være en dårlig politisk ordfører, hvis jeg ikke så positivt på vores muligheder for at være med i en budgetaftale. Jeg taler rigtig godt med mine kolleger i de andre partier, og jeg tror på, at vi kan lande et godt budget sammen."

Kan Sophie Hæstorp fortsætte som overborgmester, hvis I ikke er med i en budgetaftale til efteråret? 

"Det er jo ikke mig, der bestemmer det. Men det vil jeg da synes, at hun kan. Jeg må også sige, at det vil være helt vildt, hvis det ikke skulle lykkedes."

Da Altinget fanger gruppeforperson Lars Weiss på telefonen, siger han: 

"Det er ikke kun Sophie, der bærer ansvaret for den situation, Socialdemokratiet i København står i. Hele gruppen har et ansvar, og det har gruppeledelsen selvsagt i særdeleshed også."

Også Hari Neupane, der siden november 2022 har siddet i Borgerrepræsentationen som suppleant for Mette Reissmann, der blev valgt til Folketinget ved efterårets valg bakker op om overborgmesteren:

"Jeg synes, at Sophie (Hæstorp Andersen, red.) gør det rigtigt godt, og jeg støtter fuldt ud den linje, hun har lagt som overborgmester," siger Hari Neupane.

Sophie Hæstorp Andersen giver selv sine modsvar i et længere interview. Læs det her: Hæstorp vil have "forsmåede" kritikere til at træde frem: "Der gemmer sig altid en dagsorden bag anonyme kilder"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00